Nedeljske Novice

Nova metla na Veliki planini

Kljub uspehom predčasno razrešili direktorja turistične­ga bisera Leona Kedra

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Stavili bi na sankaško progo ob sedežnici in na tekaške proge v Tihi dolini.

Vkamniškem turizmu imajo navzlic koronakriz­i odlične rezultate. Po koriščenju turistični­h bonov so se med slovenskim­i občinami uvrstili na 16. mesto. K temu so največ prispevale Terme Snovik, s polno zasedenost­jo lesenih planinskih koč in rekordnim septembrsk­im obiskom pa se lahko pohvalijo tudi na Veliki planini. Kljub temu so nedavno povsem nepričakov­ano razrešili direktorja Velike planine Leona Kedra.

Brez pojasnil

Kedra, ki je kot vršilec dolžnosti v družbo Velika planina prišel julija 2014, nato pa so ga leto pozneje s soglasjem občine Kamnik kot lastnice te družbe soglasno potrdili še za direktorja, je po petih letih zamenjal Mark Anžur. Zanimivo je, da je prejšnji nadzorni svet Kedru še avgusta lani podaljšal mandat za 30 mesecev in bi se mu ta iztekel šele konec prihodnjeg­a leta. Novi nadzorni svet z Urbanom Bergantom na čelu je o Kedrovi predčasni razrešitvi doslej dal vedeti le, da je do nje prišlo zato, ker je dozdajšnji direktor izgubil zaupanje nadzornega sveta. Zakaj se je to zgodilo, pa nam ni razkril niti Leon Keder, ki razrešitve ne želi komentirat­i. Čudno, saj je družba pod njegovim vodstvom leta 2017 prvič začela poslovati pozitivno, za leto 2018 je dobila priznanje analitične hiše Bisnode za poslovno odličnost z oznako AAA, letošnja sezona pa je rekordna kljub covidu-19 ...

Kakšni so bili razlogi za menjavo predhodnik­a, nam ni hotel razkriti niti Mark Anžur, ki ga javnost najbrž pozna kot nekdanjega direktorja Adrie Airways pa direktorja domžalskeg­a hotela Ambient, izvršnega direktorja letalske družbe Air Stobart iz Dublina, delal pa je tudi pri podjetju AT Kearney.

Kriza je priložnost

Čeprav je novi vršilec dolžnosti na novem delovnem mestu šele slaba dva tedna, nam je razkril nekaj novosti, ki jih pripravlja­jo za prihajajoč­o zimsko sezono. Z 12. oktobrom so za dva tedna zaprli gostišče Zeleni rob, saj ga bodo prenavljal­i. Znova ga bodo odprli 25. oktobra, zavedajoč se, da je to za zdaj edini gostinski obrat, kjer lahko obiskovalc­i kaj pojedo oziroma popijejo. Planšarji so se namreč že vrnili v dolino, domovi na Mali planini so precej daleč stran, ob spodnji postaji nihalke v Kamniški Bistrici pa so tudi že zaprli gostišče Pod žičnico in okrepčeval­nico Skodla.

Glede na to, da je v nedeljo zapadlo kar 30 centimetro­v snega, Anžur upa, da bo dobra tudi letošnja zimska sezona. Vse seveda ne bo odvisno od tega, ali bo pozimi dovolj snega ali ne, temveč tudi od širjenja covida-19. Če bodo zaprte meje z Italijo, Avstrijo, Švico in Francijo, ki so za mnoge Slovence glavna zimska (smučarska) destinacij­a, hkrati pa bo dovoljena smučarija pri nas, bi lahko imeli na Veliki planini eno boljših zimskih sezon. Resda ne toliko v obliki alpskega smučanja, temveč bi stavili na poltretji kilometer dolgo sankaško progo ob sedežnici, kjer je možno nočno sankanje, in na tekaške proge v Tihi dolini.

Sicer bodo v družbi krepili uveljavlje­no blagovno znamko Velika planina, pri čemer se Anžur zaveda, da bi bilo treba v prihodnost­i močno povečati zmogljivos­t gostišča Zeleni rob (predvidena je njegova širitev) in poskusiti najti rešitev za nekdanji hotel Šimnovec, še sploh ker se je število domačih obiskovalc­ev Velike planine zaradi covida-19 močno povečalo in so tudi vse štiri njihove koče nenehno zasedene.

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Leon Keder, razrešeni direktor
FOTO: IGOR MALI Leon Keder, razrešeni direktor
 ?? FOTO: VELIKA PLANINA FOTO: JURE ERŽEN ?? Pogled na planšarsko naselje
Mark Anžur, nekdanji generalni direktor Adrie Airways, po novem vršilec dolžnosti zavoda Velika planina
FOTO: VELIKA PLANINA FOTO: JURE ERŽEN Pogled na planšarsko naselje Mark Anžur, nekdanji generalni direktor Adrie Airways, po novem vršilec dolžnosti zavoda Velika planina

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia