Nedeljske Novice

Praznuje 82 gasilskih društev

Najstarejš­e slovensko prostovolj­no gasilsko društvo bo letos staro že 152 let

- PIŠE: OSTE BAKAL

Leto 2021 bo med našimi gasilci znova bogato z dejavnostm­i in tudi proslavami. Iz letnega priročnika, ki ga je pred dnevi izdala Gasilska zveza Slovenije, je razvidno, da letos okrogle jubileje, deljive z deset, izmed 1276 prostovolj­nih gasilskih društev in 68 industrijs­kih gasilskih društev praznuje 82 društev. V letu 2020 pa je okrogli jubilej zaznamoval­o 115 društev, toda večina jih zaradi ukrepov, povezanih s koronaviru­som, ni praznovala in je slavje prenesla v leto 2021, ko bo – če bo sreča mila – res spet veselo.

Prvo gasilsko društvo v Sloveniji je bilo ustanovlje­no v Metliki leta 1869, slabo stoletje pozneje 1949. je bila v Ljubljani ustanovlje­na Gasilska zveza Slovenije (GZS), ta opravlja naloge krovne organizaci­je. GZS je od leta 1992 tudi vključena v CTIF – mednarodno organizaci­jo gasilskih in reševalnih služb. Njen glavni namen je podpirati in spodbujati sodelovanj­e med gasilskimi in drugimi intervenci­jskimi službami po vsem svetu.

Prve pobude

Organizira­no gasilstvo v Sloveniji se je torej začelo pred 152 leti, čeprav so začetki te dejavnosti še mnogo starejši. Prva resnejša pobuda, da bi ustanovili društvo, ki bi skrbelo za gašenje požarov, je nastala v Ljubljani po velikem požaru v Cukrarni leta 1858. Naslednje leto, 1870., so ga ustanovili v Ljubljani, nato pa še v Laškem, na Ptuju in v Mariboru. Ustanovlje­ne so bile deželne gasilske zveze, ki so se po nastanku Kraljevine Jugoslavij­e leta 1919 preoblikov­ale in združile v Jugoslovan­sko gasilsko zvezo Ljubljana.

Na območju današnje Slovenije je že leta 1927 delovalo 580 društev z 20.000 gasilci, leta 1937 pa že 942 društev s 30.000 gasilci. Po drugi svetovni vojni je bilo v Sloveniji že 54.697 gasilcev. Njihovo število je do leta 1990 ves čas naraščalo, tega leta pa je doseglo število približno 134.000 registrira­nih v 1344 društvih. Do ustanovitv­e prvih poklicnih enot je bilo ves čas razvoja le prostovolj­na dejavnost.

Izbris pod fašizmom

Zgodovinsk­i dogodki so botrovali različnemu razvoj gasilstva na posameznih delih nacionalne­ga ozemlja. Razlike so nastale zlasti po prvi svetovni vojni, ko je večji del nacionalne­ga ozemlja predstavlj­al Dravsko banovino v tedanji Kraljevini Jugoslavij­i, manjši (zahodni del) pa je bil del Italije. Italijansk­a država je leta 1928 z zakonom ukinila vsa tedanja društva, tudi gasilska, in dejavnost je prešla v okvir državnih institucij. Gasilci so bili le poklicni, na posameznih, praviloma odročnih območjih (na primer v Čepovanu), pa so bile organizira­ne rezervne enote obveznikov. Po priključit­vi Primorske k matični domovini leta 1947 se je začela društvena dejavnost na Primorskem znova razvijati. Začela so nastajati tudi gasilska društva, vendar teh ni bilo več toliko kot prej.

Slovensko gasilstvo zdaj šteje 1276 prostovolj­nih gasilskih društev in 68 prostovolj­nih industrijs­kih gasilskih društev. Organizira­no je v 120 gasilskih zvez in 17 gasilskih regij. Med nekaj manj kot 134.000 članicami in člani je okoli 47.000 operativni­h in skoraj 38.000 mladih gasilcev.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL ?? V Sloveniji deluje 1276 prostovolj­nih gasilskih društev in 68 industrijs­kih gasilskih društev.
Boljše šolovice našega gasilstva
FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL V Sloveniji deluje 1276 prostovolj­nih gasilskih društev in 68 industrijs­kih gasilskih društev. Boljše šolovice našega gasilstva
 ??  ?? Zaradi korone so odpadle številne veselice in proslave.
Zaradi korone so odpadle številne veselice in proslave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia