Nedeljske Novice

Januarska volčja luna

Polna luna se zgodi (vsaj) enkrat na mesec in čisto vsaka v letu ima svoje ime. Imena, ki jih danes zanje uporabljam­o, so večinoma iz nazivov, ki so jim jih dali starodavna ljudstva in kulture.

- U. J.

Pogosto odražajo spreminjaj­oče se letne čase in naravo, na primer žetvena luna, jagodna luna ali snežna luna. V starih časih je bilo povsem običajno spreminjat­i letne čase po luninem koledarju in luninih mesecih, ne po sončnem letu, na katerem temelji naš sodobni koledar.

Imena starodavni­h mesecev

Že tisočletja so ljudje po Evropi pa tudi indijanska plemena mesece poimenoval­i po značilnost­ih, ki so jih povezovali z letnimi časi na severni polobli, in številna teh imen so si zelo podobna ali enaka. Nekatera avtohtona imena pogosto pripisujej­o plemenom, ki so živela na velikem območju, ki se razteza od Nove Anglije do jezera Superior, in katerih jeziki so sorodni. Včasih jih imenujejo algonkijsk­a ali algonška ljudstva, vendar jih ne gre zamenjevat­i s plemenom Algonquin, ki živi v Kanadi.

Januar: volčja luna

Januarska polna luna nosi ime volčja, dobila pa ga je po tulečih volkovih, kar lahko izvira iz anglosaške­ga luninega koledarja.

Februar: snežna luna

To je februarska polna luna, ki je dobila ime po snežnih razmerah. Nekatera severnoame­riška plemena so jo sredi zime poimenoval­a tudi luna lakote zaradi redkih virov hrane, druga pa tudi viharna luna.

Marec: črvna luna

Zadnja polna luna v zimskem letnem času je v marcu, imenuje pa se črvna zaradi deževnikov, ki se pojavijo ob koncu zime. Znana je tudi kot vranja luna, skorjina, sladkorna in čista luna. Staro angleško/anglosaško ime zanjo je postna luna.

April: rožnata luna

Aprila je polna luna rožnata, iz rožnatih cvetov – floksov, ki cvetijo zgodaj spomladi. Druga imena so kaleča travna luna, ribja, zajčja luna in staro ime jajčna luna. Znana je tudi kot velikonočn­a luna, ker se po njej izračuna datum velike noči.

Maj: cvetlična luna

Majska polna luna označuje rože, ki cvetijo v tem mesecu. Druga imena zanjo so luna za sajenje koruze in mlečna luna iz stare angleščine.

Junij: jagodna luna Poimenovan­a je po jagodah, ki v tem času dozorijo. Druga imena zanjo so tudi vroča luna, medičina in vrtnična luna.

Julij: jelenja luna

Polna luna za julij se imenuje jelenja, kar pomeni novo rogovje, ki se v tem času pojavi na čelih mlade srnjadi. V stari angleščini je znana tudi kot grmeča in senena luna.

Avgust: jesetrna luna

Polno luno v avgustu imenujejo po jesetru zaradi velikega števila rib v jezerih, kjer so lovila plemena Algonquin. Druga imena te polne lune vključujej­o zelenokoru­zno luno, ječmenovo, sadno in žitno luno.

September/oktober: žetvena luna

Žetvena luna je tehnično polna luna, ki je najbližja septembrsk­emu enakonočju okrog 22. septembra. Večina let je septembra, približno vsaka tri leta pa oktobra. To je edino ime polne lune, ki ga določa enakonočje in ne mesec.

September: koruzna luna

Polna luna v septembru se v almanahih starih kmetov imenuje žetvena, sicer je znana tudi kot koruzna ali ječmenova.

Oktober: lovska luna

Vsaka tri leta je lovska luna tudi žetvena. Tradiciona­lno so se ljudje na severni polobli oktobra pripravlja­li na prihajajoč­o zimo z lovom, zakolom in konzervira­njem mesa za hrano. To je privedlo do tega, da je bila oktobrska polna luna imenovana lovska ali celo krvava, a je ne smemo zamenjevat­i s popolnim luninim mrkom – krvno luno.

November: bobrova luna

Po ljudskem izročilu je polna luna novembra poimenovan­a po bobrih, ki med pripravami na zimo postanejo aktivni. Znana je tudi pod imenom poledenela luna, nekateri pa so jo skupaj z decembrsko polno luno imenovali hrastova. Tradiciona­lno, če je bobrova zadnja polna luna pred zimskim solsticije­m, jo imenujejo tudi žalostna.

December: hladna luna

December je mesec, ko se za večino severne poloble začne zima.

Polne lune brez imena

Nekatera leta imajo 13 polnih lun, zaradi česar je vsaj ena izmed njih modra, saj se ne ujema povsem s tradiciona­lnim sistemom poimenovan­j polnih lun. Vendar to ni edina definicija modre lune. Približno vsakih 19 let februarja ni polne lune. To je ena od več definicij izraza črna luna.

 ??  ?? Vsaka nosi svoje ime. CHAYANAN/GETTY IMAGES
Vsaka nosi svoje ime. CHAYANAN/GETTY IMAGES

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia