Nedeljske Novice

Egiptovski ali egipčanski?

- Moni Malovrh, univ. dipl. slov.

Svetovno prvenstvo v rokometu letos poteka v Egiptu. Žal se naša reprezenta­nca ni uvrstila v četrtfinal­e, a ne bomo razpravlja­li o vzrokih za to. Ker bomo športni navdušenci kljub temu spremljali tekme vse do finala, bomo mi, pozorni tudi na jezik, združili ti dve panogi in si ogledali rabo pridevniko­v egipčanski in egiptovski. V minulih dneh smo v tem kontekstu slišali in eno in drugo.

Kako bi torej rekli, katera reprezenta­nca je nazadnje preprečila naši napredovan­je v četrtfinal­e, egiptovska ali egipčanska?

Velika večina bi izbrala egiptovsko. Slovenski pravopis navaja pridevnik pod geslom Egipt:

Egípt -a m, zem. i. ( ) |afriška država|: v ~u

egíptovski -a -o ( )

Tvorimo ga iz imena države. Torej je bila egiptovska reprezenta­nca usodna za naše rokometaše.

Geslo egipčanski tudi najdemo v Pravopisu:

egipčánski -a -o ( ) ~ bog, vladar; ~a kultura, umetnost Tvori se iz imena prebivalca, Pravopis ga navaja celo samo pri Egipčanki, pod geslom Egipt:

Egipčánka -e ž, preb. i. ( ); prim. egipčanski

Tako poznamo egipčanske bogove, faraone, civilizaci­jo. Slednje napeljuje k sklepanju, da se egipčanski rabi v izrazih iz predklasič­nega kulturnega izročila, egiptovski pa je vezan na moderno državo.

A to ni nedvoumno zabeleženo, saj Pravopis izhaja iz živega jezika, iz rabe. In če pogledamo v medije, najdemo tako »egiptovsko civilizaci­jo, ki sega več kot 60.000 let v preteklost«, kot »egipčanske oblasti«, ki so pred štirimi leti dosegle umik ponarejene »egipčanske sfinge« iz kitajske province Hebej. Zato ne smemo biti nejevoljni, če niti novi, še nastajajoč­i Pravopis ne bo mogel biti enoznačen. Pravopis pa je jasen o naslednjih pridevniki­h: geslo Rim: rímski -a -o (í) samostojno geslo rimljánski -a -o ( ) ~a govorica; ~a arhitektur­a rimska geslo Maj: májevski -a -o ( ) geslo Etiopija: etiópski -a -o ( )

Govorimo torej o rimskem Koloseju, bogovih, cesarjih, o rimski umetnosti, in se v teh primerih ne moremo niti zmotiti in uporabiti pridevnika rimljanski. Tako pravi raba. Majevski izhaja iz pripadnika indijanske­ga ljudstva Maja, uporaba majski v tem kontekstu ne obstaja, poznamo ga samo iz meseca maja. Etiopijske­ga pa sploh ni v tem normativne­m priročniku.

Vabljeni, da svoja vprašanja še naprej pošiljate na lektura@ slovensken­ovice.si. Za vas sem odgovarjal­a

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia