Nedeljske Novice

Ogledalo razpoložen­ja in zdravja

Prvi znaki razvoja oči pri psu se pojavijo v 25. dnevu brejosti; sledi razvoj posebnega organa, ki je na videz zelo podoben človeškemu, pa vendarle se močno razlikuje od našega očesa

- PIŠE: URŠKA ŠKUFCA* *Urška Škufca je dr. vet. med.

Ne glede na podobno strukturo oči psi vidijo drugače kot mi. Dolgo je veljalo, da je pasji svet črno-bel in dobro izostren, vendar so s temeljitim­i preiskavam­i pasjih oči spoznali, da vidijo barvno, vendar drug spekter barv, podobno kot ljudje z rdeče-zeleno barvno slepoto. Lastniki psov lahko tudi opazimo, da imajo psi raje igrače in opremo v modrih in vijoličnih tonih, saj so to barve, ki jih dobro zaznavajo, v primerjavi z rdečo in zeleno, ki sta zanje manj izraziti.

Nočni vid

V primerjavi s človekom tudi bistveno bolje zaznavajo sivino, kar omogoča boljši vid pri slabši svetlobi. Skozi pasje oči je svet videti tudi bolj zrnat in manj izostren, podobno kot pri ljudeh s kratkovidn­ostjo. Boljši nočni vid je poleg zaznavanja sivine posledica posebne strukture, tapetum lucidum ali svetleče tapete, ki podobno kot tisoče ogledalc ojača svetlobni signal v očesu. Najverjetn­eje smo ga opazili že vsi, ko smo ob fotografir­anju psa ali mačke dobili sliko s svetlečimi očmi. Posebnost je še očesna leča, katere obliko spreminjaj­o majhne ciliarne mišice, ki lečo krčijo ali raztezajo glede na oddaljenos­t objekta v vidnem polju. Posebnost pasjega (in mačjega) očesa je tudi tretja veka, ki je v notranjem kotu očesa in je namenjena dodatni zaščiti in proizvodnj­i solz. Običajno je sploh ne opazimo, razen če na njej pride do vnetja.

Komunikaci­ja s človekom

Pomembna posebnost pasjih oči pa je povezana prav s človekom. Študije in primerjave oči in glave med domačimi psi in volkovi ter divjimi psi so pokazale, da imajo udomačeni psi več obočesnih mišic, ki pomagajo pri komunikaci­ji s človekom in so se razvile po udomačitvi. Te mišice omogočajo boljšo komunikaci­jo s človekom, saj podzavestn­o vplivajo na prvinski čut komunikaci­je z otrokom. Prav tako imajo udomačeni psi bolj ekspresivn­e poteze obrvi, medtem ko jih nekatere bolj prvinske pasme, npr. sibirski haski in volčji pes, nimajo. Zaradi tega se predstavni­ki teh pasem mnogim zdijo hladni oziroma so videti neprijazni.

 ?? FOTO: LEENOK/GETTY IMAGES ?? Nekatere bolj prvinske pasme, npr. sibirski haski, nimajo tako izrazitih potez obrvi kot drugi udomačeni psi, zato se mnogim zdijo hladni ali neprijazni.
FOTO: LEENOK/GETTY IMAGES Nekatere bolj prvinske pasme, npr. sibirski haski, nimajo tako izrazitih potez obrvi kot drugi udomačeni psi, zato se mnogim zdijo hladni ali neprijazni.
 ?? FOTO: IRINA MEŠČERJAKO­VA/GETTY IMAGES ?? Psi imajo v primerjavi z volkovi in divjimi psi več obočesnih mišic.
FOTO: IRINA MEŠČERJAKO­VA/GETTY IMAGES Psi imajo v primerjavi z volkovi in divjimi psi več obočesnih mišic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia