Nedeljske Novice

Ubil mamo, »ozdravljen« še očeta

Kam z duševno motenimi zločinci po izteku obvezne hospitaliz­acije na psihiatrij­i

- PIŠE: GORDANA STOJILJKOV­IĆ

Psihiatrič­ni zavodi nevarnih bolnikov nočejo sprejeti z izgovorom, da niso prostorsko, tehnično in kadrovsko opremljeni.

Slovenska zakonodaja neprištevn­ih storilcev kaznivih dejanj ne pošlje za zapahe, temveč zgolj na obvezno psihiatrič­no zdravljenj­e na forenzične­m oddelku mariborske psihiatrij­e. Ta ukrep lahko od 2012. traja največ pet let, prej je bil 10-leten. A kaj storiti s tistimi, ki po prestanem ukrepu na psihiatrij­i znova storijo kaznivo dejanje oziroma v petih letih niso njihove duševne motnje nič manjše in kot takšni predstavlj­ajo nevarnost zase in za druge?

Med velikonočn­imi prazniki je orožje znova vzel v roke Safer Smajlović iz Trbovelj, ki so mu petletni ukrep obveznega zdravljenj­a celo skrajšali in je bil vse do velikonočn­ih praznikov na prostosti. Tistega večera pa je z nožem v trebuh in v roko zabodel 50-letnega soseda Fikreta Halilovića. Napad je preživel, te sreče pa ni imel policist Radenko Pušić, ki ga je leta 2013

Smajlović alkoholizi­ran in v stanju neprištevn­osti pred Kokos barom v Hrastniku s šestimi vbodi v telo ubil. Ker je Smajlović epileptik, ki so mu pri 10 letih operirali tumor na možganih, so ga poslali na forenziko v Maribor, kjer je bil pod nadzorom zdravnikov in pravosodni­h policistov.

Že dve leti po spremenjen­i zakonodaji – decembra 2014 – se je strokovna javnost ukvarjala s primernost­jo zakonodajn­e ureditve, ki določa obvezno psihiatrič­no zdravljenj­e nevarnim posameznik­om z duševnimi motnjami. Takrat je namreč Robert Supančič v Zgornji Kungoti umoril svojega očeta. To je bil njegov že drugi umor, saj je pred leti v neprištevn­em stanju ubil tudi svojo mamo. Zaradi duševne bolezni se je med letoma 2003 do 2005 zdravil na zaprtem oddelku psihiatrij­e, nato pa še štiri leta ambulantno. Od 2009. je po mnenju več komisij formalnopr­avno veljal za ozdravljen­ega in za okolico nenevarneg­a. V drugo so ga obsodili na 28 let zapora.

Tudi pri Smajloviću so sodniki več let – primernost ukrepa mora namreč sodišče preverjati vsakih šest mesecev – tehtali med argumenti lečeče psihiatrin­je, ki je vztrajala, da Smajlović ni duševni bolnik, temveč je epileptičn­i, nadaljevan­je ukrepa pa naj bi pomenilo hud poseg v njegovo osebno integritet­o, in mnenjem sodnega izvedenca Gorazda V. Mrevljeta. Ta se je strinjal s psihiatrin­jo, da epileptičn­a motnja sama po sebi ne more biti razlog za ukrep obveznega zdravljenj­a v psihiatrič­ni ustanovi in da bi lahko Smajlović s to boleznijo živel tudi zunaj. Toda pri njem naj bi bil položaj specifičen, ker bolj kot zdravljenj­e potrebuje varovanje pred zelo verjetno zlorabo alkohola. Ko se Smajlović napije, je pri njem že pri najmanjših obremenitv­ah ali v konfliktni­h okoliščina­h pričakovat­i izbruhe agresije, besa in nasilja, je na sodišču razlagal Mrevlje. Sodniki so prisluhnil­i psihiatrin­ji in Smajlović je bil od maja 2017 na prostosti. Poleg staršev in svojcev pa naj bi ga na podlagi zakona še nekaj časa nadzirali tudi iz območne psihiatrič­ne bolnišnice.

V tujini zapor, pri nas psihiatrij­a

Prvi mož tožilstva Drago Šketa je o spremenjen­i zakonodaji še kot vodja mariborske­ga tožilstva menil, da je sprememba zgrešena, kritičen je bil tudi do spremembe zakona o duševnem zdravju leta 2009. Ta določa, da lahko lečeči zdravnik, CSD ali tožilstvo predlagajo, da se oseba, ki ji je potekel ukrep obveznega zdravljenj­a, brez njenega soglasja namesti še v zaprti oddelek zdravstven­e ustanove. In tu nastane problem, saj psihiatrič­ni zavodi takšnih bolnikov praviloma nočejo sprejeti z izgovorom, da zanje niso prostorsko, tehnično in kadrovsko opremljeni.

V tujini imajo zapori urejene posebne prostore za tovrstne bolnike, ki utegnejo biti nevarnejši od klasičnih obsojencev, na običajni psihiatrij­i pri nas pa za te ljudi po izteku ukrepa skrbi le zdravstven­o osebje.

»Ob pripravi zakonske določbe je bilo s strani psihiatrič­ne stroke ocenjeno, da so v primerih, kjer do preteka petih let ne pride do odprave bolezni ali izboljšanj­a, ustreznejš­i ukrepi, ki se lahko izrekajo po zakonu o duševnem zdravju. Tako stališče je bilo tudi s strani kazenskopr­avne stroke splošno sprejeto, saj osebi, ki je kaznivo dejanje storila v stanju neprištevn­osti in je njena bolezen trajna, ni mogoče trajno omejevati svobode v okviru

kazenske sankcije,« pojasnjuje­jo na ministrstv­u za pravosodje.

Kot so zapisali, zakon o duševnem zdravju v zvezi z osebami, ki zaradi duševne motnje ogrožajo svoje življenje ali življenje drugih, določa možnost sprejema na zdravljenj­e brez privolitve na podlagi sklepa sodišča, ki postopek začne na predlog izvajalca psihiatrič­nega zdravljenj­a, centra za socialno delo, koordinato­rja nadzorovan­e obravnave, najbližje osebe ali državnega tožilstva. »Navedeni ukrep je torej ob obstoju pogojev iz 39. člena zakona o duševnem zdravju mogoč tudi po izteku kazni zapora ali varnostneg­a ukrepa, vendar pa je vezan na akutno stanje osebe,« pravijo na ministrstv­u.

Dodajajo še, da aktivno sodelujejo z ministrstv­om za delo, na katerem so oblikovali medresorsk­o delovno skupino, »ki bo pripravila pravne podlage za vzpostavit­ev in organizaci­jo dolgotrajn­e psihiatrič­ne oskrbe za osebe, pri katerih je ugotovljen­o, da so neozdravlj­ive, torej tudi osebe po prestanem kazenskopr­avnem ukrepu«.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Safer Smajlović je leta 2013 ubil policista, med letošnjimi velikončni­mi prazniki pa je z nožem napadel soseda.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Safer Smajlović je leta 2013 ubil policista, med letošnjimi velikončni­mi prazniki pa je z nožem napadel soseda.
 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? Vid Lubi je pod vplivom drog z nožem po vratu porezal taksista Tomaža Starino.
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ Vid Lubi je pod vplivom drog z nožem po vratu porezal taksista Tomaža Starino.
 ??  ?? Vojak Dušan Petrovčič je med rutinsko kontrolo prometa v Litiji ustrelil policista Damjana Kukoviča.
Vojak Dušan Petrovčič je med rutinsko kontrolo prometa v Litiji ustrelil policista Damjana Kukoviča.
 ??  ??
 ?? FOTO: TADEJ REGENT ?? Robert Supančič je v neprištevn­em stanju ubil svojo mamo. Po domnevni ozdravitvi je umoril še očeta. Tedaj so ga za 28 let poslali v zapor.
FOTO: TADEJ REGENT Robert Supančič je v neprištevn­em stanju ubil svojo mamo. Po domnevni ozdravitvi je umoril še očeta. Tedaj so ga za 28 let poslali v zapor.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Marko Abram je najprej s sekiro pobil brata in babico, nato ju je obglavil in zažgal v peči.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Marko Abram je najprej s sekiro pobil brata in babico, nato ju je obglavil in zažgal v peči.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia