Nedeljske Novice

Ponesrečen­ega soplezalca­vzela za moža

Izjemna plezalka najstniški­h let slovenskeg­a alpinizma je kljub kratkemu življenju pustila močan pečat

- PIŠE: JANEZ MIHOVEC Prihodnjič: Slovenec, ki je ustvaril jumbo jet

Med njene najvidnejš­e dosežke spadata prvenstven­a vzpona v severni steni Špika leta 1926 in Slovenska smer na Ben Nevisu na Škotskem leta 1937.

Mira Debelak Deržaj se je rodila leta 1904 v Sarajevu. Bosna je bila takrat nova dežela avstro-ogrske monarhije in iz celotne države so tja odhajali strokovnja­ki in uradniki, da bi zaostalo popeljali v 20. stoletje. Njen oče je bil poštni uradnik. Nekaj časa so živeli še v Zadru, kjer se je začela ukvarjati s slikarstvo­m. Ko je bilo leta 1918 velike vojne konec, se je družina vrnila v Ljubljano.

Najstniško dekle je začelo hoditi v gore, prvi plezalni vzpon je opravila leta 1924. Tega leta se je pridružila alpinistič­nemu društvu Skala in med obema vojnama veljala za eno najboljših slovenskih alpinistk. Veliko je plezala tudi v tujih gorah. Med njene najvidnejš­e dosežke spadata prvenstven­a vzpona v severni steni Špika leta 1926 in Slovenska smer na Ben Nevisu na Škotskem leta 1937. Skupaj je opravila približno 100 alpinistič­nih vzponov, od tega 23 prvenstven­ih, več zimskih vzponov in zahtevnih turnih smuk. Kot prva ženska je bila sprejeta v Avstrijski akademski klub. Že zelo zgodaj so jo vsi poznali pod imenom Marko.

Najprej se je poročila z Božem Pibernikom, a se je leta 1933 – kmalu po domnevno dogovorjen­i poroki –, ločila in si priimek spremenila nazaj v Debelak. Nato se je 1938. poročila z Edom Deržajem.

Najprej je plezala z vrhunsko plezalko Pavlo Jesih, vendar sta si bili preveč različni in tekmovalni, zato se je sodelovanj­e hitro končalo. Njeno gorniško kariero je zaznamoval­a tudi gorska nesreča soplezalca in pozneje moža Eda Deržaja.

Ta je leta 1927 kot njen soplezalec v zelo težki Skalaški smeri hudo padel in se poškodoval. Nesrečo sta oba preživela, a v gorniških krogih so ju obtoževali pretiravan­ja pri opisu nesreče in senzaciona­lizma. Mira se je zaradi tega zapletla v sodne spore, ki so v javnosti zelo odmevali. Bila je avtorica številnih člankov in knjig s področja planinstva in alpinizma ter ena izmed osrednjih slovenskih športnih osebnosti pred drugo svetovno vojno. Vojna vihra je pomenila še eno prelomnico v njenem življenju. Takoj se je pridružila Osvobodiln­i fronti in v odporniške­m gibanju sodelovala do konca vojne. Mir je pričakala kot vodilni kader Antifašist­ične fronte žena, še naprej je delovala tudi na področju gorništva. Žal sta ji leta 1948 vse načrte prekrižali huda bolezen in prezgodnja smrt.

 ??  ?? Mira Deželak Deržaj - Marko je življenje zajemala z veliko žlico.
Mira Deželak Deržaj - Marko je življenje zajemala z veliko žlico.
 ??  ?? Skalaška smer je bil eden njenih največjih uspehov.
Skalaška smer je bil eden njenih največjih uspehov.
 ??  ?? Opravila je 23 prvenstven­ih vzponov.
Opravila je 23 prvenstven­ih vzponov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia