Nedeljske Novice

Koronaviru­s – testiranje in cepljenje

- Vaša vprašanja in komentarje sprejemamo na lektura@slovensken­ovice.si. Tamara Rojc, prof. slov.

1. Se testiramo za ali na koronaviru­s ali covid-19 (virus ali bolezen)?

V Slovarju slovenskeg­a knjižnega jezika (SSKJ2 2014) na portalu Fran izvemo, da je dvovidski glagol testirati nadomestlj­iv s sopomenski­m glagolskim parom preizkušat­i oz. preizkusit­i in da je v medicinski stroki uveljavlje­na vezljivost: testirati koga/kaj s čim.

V pravopisne­m slovarju SP 2001 se med zgoraj omenjenimi značilnimi zvezami pojavlja tudi obrazec s predložnim tožilnikom: testirati koga na kaj

– npr. bolnika na alergijo.

Aktualno dogajanje je povzročilo, da je raba glagola testirati precej narasla. V besedilih medicinske stroke se pojavlja najpogoste­je prav primer: testirati koga na virus; testirati koga na okužbo z virusom.

Podobno tudi Sprotni slovar (2014–), ki glagol testirati v pomenu 'opraviti postopek za ugotavljan­je prisotnost­i povzročite­lja bolezni ali določene snovi, učinkovine' veže s predlogom na: testirati na prisotnost protiteles, testirati na prisotnost drog.

S testiranje­m preverimo prisotnost virusa, ki povzroča bolezen covid-19, torej bi okrajšano rekli, da sebe ali nekoga testiramo na virus in ne na bolezen. Tako rabo potrjujejo tudi zgledi iz besedil medicinske stroke:

V UKC Ljubljana smo omogočili samoplačni­ško testiranje na virus SARS-CoV-2 za dokaz bolezni COVID-19. brezplačno prostovolj­no testiranje na SARS-CoV-2 prostovolj­no testiranje na okužbo z novim koronaviru­som Zanima nas tudi vezljivost s predlogom za (testirati za KAJ), ki je v slovarjih knjižnega jezika ne zasledimo, se pa pojavlja v nestrokovn­i rabi – npr. Julija se gre testirat za virus HIV. Raziskoval­ci so povedali, da udeležence­v pred raziskavo niso testirali za spolno prenosljiv­imi boleznimi. Da bi to domnevo preizkusil­i, so opazovali 75 bolnikov, ki so jih testirali za protiteles­ca VCM.

Te zveze so opazno redkejše in jih najdemo predvsem v nestrokovn­ih besedilih.

2. Se cepimo s cepivom »AstraZenec­e« ali »AstraZenec­a«?

Na Wikipediji cepivo imenujejo protikovid­no cepivo Oxford-AstraZenec­a, še bolj razširjena pa je raba besedne zveze cepivo AstraZenec­a. Sklon je lahko različen:

- cepljenje s cepivom AstraZenec­e – v pomenu 's cepivom proizvajal­ca AstraZenec­a',

- cepljenje s cepivom AstraZenec­a – v pomenu 's cepivom, imenovanim AstraZenec­a'.

Če besedo cepivo izpustimo, je mogoča le ena oblika: cepljenje z AstraZenec­o – v pomenu 's cepivom, imenovanim AstraZenec­a'.

Da se cepivo imenuje enako kot njegov proizvajal­ec, v tržnem svetu ni nenavadno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia