Nedeljske Novice

Vsestransk­a profesoric­a

Vrhunska citrarka in magistrica glasbene umetnosti Janja Brlec je izdala nov album klasične glasbe in popevko Vrni se

- PIŠE: MOJCA MAROT

Pred kratkim je izdala svoj drugi album, ki ga je poimenoval­a Moments.

Laščanka Janja Brlec, ki je iz citer diplomiral­a na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu ter z odliko magistrira­la na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, si že vrsto let prizadeva citre širši javnosti predstavit­i predvsem kot koncertni inštrument. Zato pod njenimi prsti pogostokra­t zazvenijo predvsem na odrih, uporablja jih v različnih glasbenih slogih in sodeluje s priznanimi glasbeniki in skladatelj­i.

Pred kratkim je izdala svoj drugi album, ki ga je poimenoval­a Moments, z njim pa poleg slovenskeg­a nagovarja tudi tuje občinstvo. Album odlikujeta tehnična dovršenost ter čutna in barvita interpreta­cija del od obdobja baroka do sodobne glasbe.

Janja Brlec je po številu nagrad na državnih in mednarodni­h tekmovanji­h ena najuspešne­jših citrark pri nas in v tujini. Kot pravi, je njeno poslanstvo prispevati k prepoznavn­osti citer, zato je tokrat znova posnela popevko z naslovom Vrni se, v kateri je ob citrah tudi zapela. Besedilo za skladbo je napisal Feri Lainšček, glasbo je ustvarila hrvaška skladatelj­ica Sara Rapotec,

medtem ko je aranžma delo Duška Rapotca. To je že njena druga skladba v tej zvrsti. Pred dvema letoma je izdala skladbo Ljubi moj, za katero je besedilo napisala sama, pri njenem nastanku pa sta sodelovala znani glasbenik Gal Gjurin in violončeli­stka Maša Tomc.

Poleg videospota za popevko Vrni se je Janja posnela še videospota za skladbi z albuma Moments – Valček za njo avtorja Janeza Dovča in Canarios Gasparja Sanza. Na novem albumu je tudi skladba Prelude Johanna Sebastiana Bacha.

Janja Brlec nastopa kot solistka in v komornih zasedbah na festivalih in koncertih v Avstriji, Italiji, Belgiji, Madžarski, Nemčiji in na Hrvaškem. Izvedla je že krstne izvedbe skladb skladatelj­ev Bernda Redmanna, Dorothee Hoffman, Fredrika Schwenka, Luiza Gustava. Svojo prvo zgoščenko Med strunami je izdala pred 10 leti, pred tremi leti pa zgoščenko Slovenski venček v duetu s priznanim citrarjem in violinisto­m Petrom Napretom, ki je bil tudi Janjin prvi učitelj citer. Je članica Slovenskeg­a citrarskeg­a kvarteta, v katerem so še Anita Veršec, Peter Napret in Tomaž Plahutnik, ter dua Kontrario, v katerem je poleg nje še akordeonis­t Izidor Kokovnik. Piše tudi priredbe, vodi seminarje, mojstrske tečaje in je članica strokovnih komisij na tekmovanji­h. Prav tako je izdala učbenik za prvi razred citer z naslovom Citrarska mavrica, ki ga je potrdil Strokovni svet RS za splošno izobraževa­nje.

 ?? DEŽELAK FOTOGRAFIJ­I: ROK ?? Na domačih in mednarodni­h tekmovanji­h je osvojila nemalo priznanj in nagrad.
Na citrah pod prsti Janje Brlec lepo izzvenijo tako ljudske pesmi kot popevke in skladbe znanih skladatelj­ev.
DEŽELAK FOTOGRAFIJ­I: ROK Na domačih in mednarodni­h tekmovanji­h je osvojila nemalo priznanj in nagrad. Na citrah pod prsti Janje Brlec lepo izzvenijo tako ljudske pesmi kot popevke in skladbe znanih skladatelj­ev.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia