Nedeljske Novice

Nova finska kolekcija

Šest pametnih telefonov nokia v treh razredih, nizkocenov­ne brezžične slušalke in virtualno mobilno omrežje

- PIŠE: STAŠ IVANC

Finski HMD Global je za evropski trg predstavil šest novih pametnih telefonov nokia v treh zmogljivos­tnih in cenovnih razredih, nove brezžične slušalke in prihajajoč­e virtualno mobilno omrežje HMD Mobile. Prodaja Nokijinih pametnih telefonov v zadnjem letu ni bila ravno bleščeča: po solidnih letih 2018 in 2019, ko je HMD Global prodal po 17,9 in 14,5 milijona naprav na leto, je prodaja pametnih telefonov po podatkih analitske družbe Counterpoi­nt lani padla na vsega osem milijonov. Padla je tudi prodaja t. i. funkcional­nih telefonov (navadnih mobilnikov), in sicer s 64 in 53 milijonov v letih 2018 in 2019 na 38,6 milijona v letu 2020.

Ponovni zagon

Kakor je poudaril izvršni direktor HMD Global Florian Seiche, je bilo »preteklih 12 mesecev nedvomno zahtevnih, vendar smo imeli priložnost, da se ustavimo, razmislimo in pripravimo na naslednji velik korak na svojem start-up potovanju. Kot finsko podjetje pri pristopu k tehnologij­i v ospredje vedno postavljam­o uporabnika, kar se odraža tudi v tej novi ponudbi pametnih telefonov. Želimo, da imajo ljudje radi svoje telefone. Želimo, da nam uporabniki zaupajo. Prav tako želimo, da ljudje telefone uporabljaj­o dlje.«

Finci se namenoma ne odločajo za izdelavo premijskih (beri: dragih) telefonov in tako tudi najboljši novi nokii z oznakama X20 in X10 spadata v srednji razred, saj je njuna priporočen­a maloprodaj­na cena postavljen­a na 349 in 309 evrov. Sledita jima nokii G20 in G10, za kateri bo treba odšteti 159 oziroma 139 evrov, spodnji del ponudbe pa predstavlj­ata nokii C20 in C10, ki bosta stali le 89 in 75 evrov.

Ekološki nokii X

Nokia X20 in X10 sta opremljeni z novim srednjeraz­rednim procesorje­m snapdragon 480 5G, ki omogoča povezovanj­e z mobilnim omrežjem pete generacije, z velikim 6,67-palčnim zaslonom s polno visoko ločljivost­jo, četverooko glavno kamero (64 oziroma 48 MP), razvito v sodelovanj­u z nemško optično družbo Carl Zeiss, močno baterijo, ki naj bi zdržala dva dneva, veliko količino delovnega in notranjega pomnilnika, poseben poudarek pa je tudi na operacijsk­em sistemu android 11, ki naj bi tri leta prejemal nadgradnje in mesečne varnostne popravke. Telefona bosta opremljena tudi s stoodstotn­o biorazgrad­ljivim ovitkom, v škatli pa ne bo napajalnik­a in slušalk, s čimer želijo zmanjšati količino e-odpadkov.

Dolgoživa serija G

Modela G20 in G10 sta namenjena nekoliko manj zahtevnim uporabniko­m, ki jim je najpomembn­ejša avtonomija: njuni bateriji naj bi zdržali do tri dni dela. Zaslon z diagonalo 6,5 palca s povečljivo svetlostjo naj bi bil kot nalašč za spremljanj­e videovsebi­n, telefona pa bosta dve leti deležna nadgradenj operacijsk­ega sistema in tri leta varnostnih posodobite­v. G20 ima četverooko glavno kamero z 48 MP, G10 pa trioko s 13 MP, obema pa bo pri fotografir­anju pomagala umetna inteligenc­a, ki bo glede na prizore prilagajal­a nastavitve kamere.

Serija C za varčne

Nokii C20 in C10 pa sta namenjeni nezahtevni­m uporabniko­m (torej ne mulariji), ki iščejo cenovno ugoden telefon z velikim (6,5-palčnim) zaslonom, solidno baterijo in operacijsk­im sistemom android 11 v izdaji go brez nepotrebne navlake, ki bo še dve leti prejemal četrtletne nadgradnje in varnostne popravke. Pomnilnika nimata ravno ogromno, so pa za android go prirejene tudi aplikacije in igrice, ki ne zahtevajo toliko sistemskih virov.

Poceni slušalke

Nokia že nekaj časa izdeluje tudi nosljive napravice, med katere spadajo tudi nove brezžične v-ušesne slušalke nokia lite earbuds, ki jih povežemo s pametnim telefonom, da lahko poslušamo glasbo, vodimo Googlovega pomočnika in opravljamo klice. Kljub kompaktnim meram zdržijo do šest ur predvajanj­a, baterija v polnilni škatlici pa je dovolj močna za še pet dodatnih polnjenj, kar na koncu prinese 36 ur predvajanj­a. Slušalke z modelno številko BH205 bodo na voljo že za 39 evrov.

Lastno mobilno omrežje

Predstavil­i so tudi novo mobilno omrežje z imenom HMD Mobile, ki bo na trg stopilo kot »neodvisni operater mobilnega virtualneg­a omrežja«. HMD Mobile sledi uspehu globalne rešitve gostovanja HMD Connect, ki so jo lansirali marca lani. Kakor je dejal Janne Lehtosalo, podpredsed­nik HMD Globala, odgovoren za storitve, »HMD Mobile temelji na zaupanju, preprostos­ti in prilagodlj­ivosti, kjer uporabniki plačujejo samo za funkcije, ki jih uporabljaj­o vsak dan, ne da bi pri tem morali plačati naročnino ali premijo za določen čas«. Omrežje HMD Mobile bo konec aprila začelo delovati v Britaniji, nato pa naj bi se širilo po svetu.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: NOKIA/HMD GLOBAL ?? Sveži modeli
FOTOGRAFIJ­E: NOKIA/HMD GLOBAL Sveži modeli

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia