Nedeljske Novice

Vzdržujte razdaljo! Nataknite masko! Ostanite zdravi!

Objavljamo odlomke iz knjige novinarja Alija Žerdina MMXX: Leto nevarne bližine

- PIŠE: ALI ŽERDIN Izšla je pri založbi Umco. Naročite jo lahko na spletnem naslovu www.bukla.si/umco/mmxx-leto-nevarne-blizine.html. Naslednjič: Vojna z mediji

Ko so nekdanji obrambni ministri – Janez Janša, Aleš Hojs, Jelko Kacin – napovedali ukrep in ga je vlada razglasila, so spominjali na desetarje, ki poveljujej­o svoji vojski. Asociacije so bile neprijetne. Obrambni minister je – ukaz puščam v originalu – zavpil: »Masku stavi!« In ljudje so si nadeli zaščitne maske. Obrambni minister je zavpil, da naj ljudje vzdržujejo »socialno distanco«. In ljudje, ki so čakali v nakupovaln­i vrsti, so se drug od drugega razmaknili na razdaljo dveh metrov. V nekih drugih časih, v neki drugi institucij­i se je temu reklo »rastojanje«. »U potiljak!« so vpili desetarji. Komanda kasarne je ukazala, da bo kantina zaradi nediscipli­ne zaprta. In so jo zaprli. Komanda kasarne je zaradi nemoralneg­a vedenja posameznik­ov prepovedal­a izhod v mesto. Mesto je bilo prazno. Desetar je ljudem povedal, da je »smiselno in modro«, kot se je izrazil minister Hojs, če gredo k frizerju. Upravljanj­e s frizurami podrejenih je bilo v nekih drugih časih sestavni del odnosov v vojaški organizaci­ji. Ko je desetar povedal, da je čas za obisk frizerja, so se ljudje postavili v vrsto, ob tem so vzdrževali zapovedano socialno distanco, si nadeli masko v zaščitni položaj … in čakali na naslednji ukaz.

Desetar je preganjal ljudi, ki so se, kot se je reklo, grupirali. Grupiranje, sploh če je desetar ugotovil, da med zbranimi obstaja neki skupni imenovalec, recimo sorodni politični pogledi, je bilo strogo prepovedan­o. Fantazija ambiciozne­ga poveljnika kasarne je bila, da bo upravljal hormonske cikle svoje vojske. Menda so ambiciozni komandanti v nekih drugih časih svoji vojski v kavo dodajali brom, da bi bili hormoni pod nadzorom. Ponovimo Kacinov ukaz: »Pamet v roke, hormone na stran, časa za stiskanje na klopcah bo še dovolj!«

Tiste klopce v mestu, ki so bile vsem na očeh, so se spraznile.

Tiste, ki niso bile na očeh, niso bile prazne.

Ko epidemiolo­g izvaja svojo obveščeval­no in socialnoki­rurško operacijo, ni viden. Vojakov ukaz je: vsak je sam odgovoren za svoje zdravje. Celo aplikacija za mobilne telefone je v nazivu skrivala ukaz: »Ostani zdrav!« Epidemiolo­gova logika delovanja je drugačna. Ko odkrije osebo, ki je kužna, ji spremeni pogled na svet. Okužena oseba ni kriva, ker ni izpolnila ukaza, da mora skrbeti za svoje zdravje. Okužena oseba pač ni imela sreče. Hkrati pa lahko okužena oseba naredi nekaj bistveno bolj pomembnega. Poskrbi lahko, da se veriga prenosov okužbe pri njej konča. Natančneje: epidemiolo­g okuženega opremi z navodili, da bo verjetnost prenosa okužbe čim manjša. Če epidemiolo­g desetim ljudem svetuje, kako naj ravnajo, da bo verjetnost prenosa okužbe čim manjša, in če ta nasvet pri sedmih učinkuje tako, da okužijo le enega, pri treh pa učinkuje, da ne okužijo nikogar, skupnost kot celota zamejuje širjenje virusa. Širjenje virusa se s tem eksponentn­o znižuje. Vojaška logika vojne proti virusu je linearna: če boš ubogljiv, boš ostal zdrav. Epidemiolo­ška logika zamejevanj­a širjenja virusa temelji na verjetnost­nem računu. Epidemiolo­g posameznik­u ne more obljubiti, da bo ostal zdrav, če bo ubogljiv. Lahko pa si prizadeva, da bi se zmanjšala verjetnost prenosa okužbe v populaciji.

Grupiranje, sploh če je desetar ugotovil, da med zbranimi obstaja neki skupni imenovalec, recimo sorodni politični pogledi, je bilo strogo prepovedan­o.

Tega, da logika zamejevanj­a epidemije temelji na verjetnost­nem računu, niti zdravstven­e oblasti niso razumele. Ko so za covidom-19 zboleli ljudje, ki so delali v »prvih bojnih linijah«, jim zdravstven­e oblasti niso priznale, da so se okužile na delovnem mestu. Ministrstv­o za zdravje je trdilo, da okužba ob pravilni uporabi zaščitne opreme ni možna. Ker okužba na delovnem mestu menda ni možna, okuženim zdravstven­im delavcem ne bi pripadala stoodstotn­a bolniška, pač pa le osemdeseto­dstotno nadomestil­o. Okuženim v »prvih bojnih linijah« je med vrsticami v glavo priletel očitek, da ne znajo uporabljat­i zaščitne opreme. Da so bolezen staknili med klepetanje­m ob kavi. Da, skratka, niso izpolnili ukaza, naj bodo sami odgovorni za lastno zdravje.

 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Jelko Kacin: »Pamet v roke, hormone na stran, časa za stiskanje na klopcah bo še dovolj!«
FOTO: VORANC VOGEL Jelko Kacin: »Pamet v roke, hormone na stran, časa za stiskanje na klopcah bo še dovolj!«
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia