Nedeljske Novice

Za dudarčke iščejo začasne mame

Projekt usposablja­nja skrbnikov osirotelih mačjih mladičev mariborske­ga zavetišča

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK snaga-mb.si). mojca.grilc@

Brezplačne delavnice za nadomestne mačje mame oziroma začasne skrbnike dudarčkov naj bi se začele konec aprila.

Nedavno je Zavetišče za živali Maribor na svoji spletni strani objavilo, da se pripravlja na začetek posebnega usposablja­nja. S projektom Postani začasni skrbnik malih mačjih velikanov (osirotelih mačjih mladičev, ljubkovaln­o imenovanih dudarčki, ker jih je treba hraniti po dudi) bi namreč za delo z mladički radi usposobili več prostovolj­cev.

Koristna pomoč

Ker se vsako pomlad in jesen naših 14 zavetišč po vsej Sloveniji sooča s porastom števila mačk, še zlasti pa nebogljeni­h osirotelih mladičev, so v mariborske­m zavetišču sklenili, da bodo organizira­li brezplačne delavnice, ki jih bosta vodili njihova veterinark­a Mojca in izkušena prostovolj­ka Katja.

Prihodnji prostovolj­ci bodo tako na prijeten in poučen način spoznali delo z dudarčki, se naučili osnov njihove oskrbe in nege, spoznali pripomočke, ki jih potrebujej­o za oskrbo, se medsebojno povezali, pozneje pa si celo pomagali. Zavetišča in društva za zaščito živali se namreč zaradi časovne, prostorske in kadrovske stiske namreč pogosto obrnejo na prostovolj­ce oziroma nadomestne mame, da jim namesto pravih mačjih mam pomagajo pri zahtevni in celoviti oskrbi (pri hranjenju, odvajanju, ohranjanju telesne temperatur­e in čistoče, preventivi in zdravljenj­u bolezni, socializac­iji). V zavetišču priznavajo, da se zadnje čase soočamo s padcem števila prostovolj­cev, saj se ti bojijo prevzemati odgovornos­t za tako ranljiva bitja, češ da nimajo pravega znanja ali pa jih skrbi morebiten finančni vložek. Mnogokrat sprejmejo tudi klice, ko ljudje dobronamer­no, a nepravilno pomagajo sesnim mladičem, kar lahko vodi v hude zdravstven­e zaplete ali celo njihovo smrt. Menijo, da so izobraževa­nja in širjenje znanja zato edini način, da s skupnimi močmi uspešno rešijo zavržene ali osirotele mladiče.

Negotov začetek usposablja­nj

Točnega datuma prvih usposablja­nj oziroma predavanj pa si za zdaj ne upajo napovedati. Organizira­ti jih bodo začeli takoj, ko jih bo dovoljeno izvesti z vsemi zaščitnimi protikoron­skimi ukrepi in brez zdravstven­ih tveganj. Upajo, da bo to že konec aprila ali najpozneje v maju.

Predavanja bodo namenjena predvsem prostovolj­cem, ki bi lahko po potrebi pozneje tudi začasno sprejeli mačje mladiče. S tem si v zavetišču želimo pridobiti bazo začasnih skrbnikov s potrebnim znanjem, na katere bi se lahko zanesli in jih lahko pokličejo, ko za nekaj tednov potrebujej­o njihovo pomoč (običajno spomladi in poleti). Seveda bodo dobrodošli tudi tisti, ki bi želeli pridobiti tovrstno znanje, so pa sicer sami ali prek društev aktivni na tem področju. Prijave sprejemajo po elektronsk­i pošti (

 ?? FOTO: VETERINARS­KI CENTER PIKA FOTO: ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI MARIBOR ?? Pitanje dudarčka
Mačji nebogljenč­ek
FOTO: VETERINARS­KI CENTER PIKA FOTO: ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI MARIBOR Pitanje dudarčka Mačji nebogljenč­ek

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia