Nedeljske Novice

Popoln športni videz

Včasih je veljalo, naj bodo športna oblačila predvsem praktična, danes pa v njih iščemo tudi modnost in pogled na svet. Še zlasti zdaj, ko jih vse bolj uporabljam­o tudi za povsem nešportne priložnost­i.

- PIŠE: AJDA JANOVSKY

Da bi nosili športna oblačila, ni treba biti športnik ali rekreative­c. V letu 2021 so tudi nekatera ugledna modna imena priznala, da ni nič narobe, če ste videti kot teniški igralec, četudi v resnici teniškega loparja še nikoli niste držali v rokah. V tekaška oblačila se lahko oblečete za sprehod v mesto, čeravno ne prej ne potem ne nameravate preteči niti 10 metrov, temveč preprosto zaradi videza, ker verjamete v zdrav duh v zdravem telesu. Hinavščina? Ne, modna domišljija. Izražanje samega sebe in svojega pogleda na svet z oblačili. Če pa boste športna oblačila v resnici oblekli zato, da bi se v njih rekreirali, toliko bolje.

In kakšne so smernice oblačil za šport za pomlad in poletje 2021? Poleg vsestransk­o uporabnih barv in krojev (denimo nabranih majic, ki se odlično obnesejo tudi ob kavbojkah ali spodnjih delih trenirk, ki bolj spominjajo na hlače) je obvezno, da na kakršen koli način varujejo okolje. Trajnostna in recikliran­a oblačila najdemo pri skoraj vseh najbolj priljublje­nih svetovnih znamkah, še večji vtis pa bomo naredili, če bomo izbrali katero od manj znanih znamk s trendovski­mi in hkrati ekološkimi oblačili, kot so 7 Days Active, Wolven, Free People.

Predvsem za zgornje dele so v modi asimetričn­i kroji in nenavadni izrezani detajli, ki pokažejo kanček gole kože na kar se da nedolžnih mestih. Topi, ki segajo le nekoliko pod prsi, so zapovedani pri navadnih in športnih oblačilih. Če le imate trebuh, ki ga velja pokazati, to vsekakor storite še to sezono. Zaželene so tudi kolesarske hlače, ki jih po novem nosimo na način, ki so ga izumili moški – pod telovadnim­i kratkimi hlačami. Posebnost leta so kombinezon­i, podobni tistim, ki jih nosijo balerine, ter kompleti oprijetih topov in pajkic.

In barve? Zdi se, da se v prve vrste že prebijajo rahlo zbledeli toni, ki nakazujejo, da gre za oblačila iz do okolja manj škodljivih barv, pa vendar izstopajo tudi živahni odtenki, še posebno barvi sonca, rumena in oranžna.

A naj bodo športna oblačila namenjena sprehajanj­u po mestu ali resni rekreaciji, vseeno pred nakupom preverite, kakšne so njihove lastnosti in kako jih negovati. Nekateri materiali namreč zahtevajo posebno nego in še zlasti pri oblačilih, ki naj bi bila bolj ekološka, je pogosto navedeno, da jih moramo prati pri zgolj 30 stopinjah, najdejo pa se tudi takšna, ki se jih ne sme prati strojno. To pa je, ne glede na to, kako zelo se nameravate v športnih kosih potiti, precej nepraktičn­o.

 ?? ADIDAS FOTO: FOTO: NIKE FOTO: 7 DAYS ACTIVE ?? Adidasove kratke hlače iz deloma recikliran­ega materiala
Takole je reciklažo in modo združil Nike.
Kolesarke so v modi, čeznje pa lahko oblečete še kratke hlače.
ADIDAS FOTO: FOTO: NIKE FOTO: 7 DAYS ACTIVE Adidasove kratke hlače iz deloma recikliran­ega materiala Takole je reciklažo in modo združil Nike. Kolesarke so v modi, čeznje pa lahko oblečete še kratke hlače.
 ??  ??
 ?? FOTO: WOLVEN ?? Pajkice se morajo ujemati z zgornjim delom.
FOTO: WOLVEN Pajkice se morajo ujemati z zgornjim delom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia