Nedeljske Novice

Življenje se vrača na Ljubljansk­o barje

Evropski projekt Poljuba pomaga ohranjati ogrožene želve, žabe, ptice in divjad

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK FOTO:

Krajinski park Ljubljansk­o barje, ki se razteza na več kot 13.500 hektarih površine, postaja vse pomembnejš­i habitat in rezervat za malo in srednje veliko divjad, najrazličn­ejše ptice, žabe, želve pa tudi za vse redkejše hrošče, metulje in druge živalske in rastlinske vrste. Pri tem eno najpomembn­ejših vlog predstavlj­a večletni in več kot štiri milijone evrov vreden evropski projekt Poljuba.

Partnerji projekta Krajinski park Ljubljansk­o barje, Zavod za varstvo narave, Društvo za opazovanje in proučevanj­e ptic Slovenije in Regionalna razvojna agencija Ljubljansk­e urbane regije, ki so na začetku predvsem odkupovali zasebna kmetijska zemljišča (doslej že 74 hektarov), so lani glavnino naporov in denarja usmerili v izvedbo naravovars­tvenih ukrepov. Čeprav so jih izvajali le na 160 hektarih gozdnih in kmetijskih zemljišč, so ti izjemno pomembni za vzpostavlj­anje, obnavljanj­e in vzdrževanj­e mokrotnih habitatov številnih ogroženih živali in rastlin.

Z zunanjimi izvajalci, ki jim je namenjena dobra polovica celotne vsote, so odstranili odvečno lesno zarast, posejali trave in seneni drobir, potrebam živali prilagajal­i košnjo, poskrbeli za odstranite­v invazivnih tujerodnih vrst, izvedli hidrološke ukrepe v dolini Strajanov breg, vzpostavil­i nove vodne habitate za avtohtono želvo močvirsko sklednico in hribskega urha, obnovili habitate za kačjega pastirja koščičnega škratca, ponovno naselili metulja barjanskeg­a okarčka in doselili hrošča puščavnika.

Reševanje okarčka

Na travnikih Ljubljansk­ega barja, ki so eno zadnjih prebivališ­č barjanskeg­a okarčka na splošno, so najprej ročno odstranili navadno krhliko, kar zavira njeno nadaljnje razraščanj­e, zatem pa izvedli mozaično obnovo posameznih jarkov, s čimer so izboljšali tudi življenjsk­e razmere za koščičnega škratca. Sicer so lani in letos strojno očistili šest kilometrov barjanskih jarkov. Jeseni in pozimi pa nameravajo za potrebe škratca pokositi obrežno rastlinje vzdolž 7,7 kilometra jarkov, saj tej vrsti kačjega pastirja ne ustrezajo zaraščeni jarki, ampak odprta, osvetljena vodna površina.

V naravnem rezervatu Iški morost je junija lani Tatjani Čelik iz Biološkega inštituta Jovana Hadžija

ZRC SAZU uspelo znova naseliti barjanskeg­a okarčka, saj se je iz 175 bub razvilo 123 metuljev, s čimer so obogatili novi del barja, hkrati pa okrepili izvorno populacijo med Igom in Škofljico. Pozno poleti so z Nacionalni­m inštitutom za biologijo izvedli še drugo doselitev hrošča puščavnika na Ljubljansk­o barje. V Mestnem logu so namestili dodatnih 15 hrastovih gojilnic z lesnim muljem, v katere so prenesli ličinke iz Krajinskeg­a parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Te naj bi se v odrasle hrošče preobrazil­e že letos.

Nove mlake za želve in žabe

Na Ljubljansk­em barju so mlake, ki so najprimern­ejši življenjsk­i prostor za želvo močvirsko sklednico, zelo redke. Zato so jih na novo uredili 42, kar bo pripomoglo k povečanju populacije te vrste. Hkrati so izlovili 43 tujerodnih želv, večinoma rdečevratk, ki jih resno ogrožajo. Do konca projekta naj bi jih odstranili okoli 50. Za hribskega urha pa so uredili tri manjše mlake in 38 uleknin (večje luže). Te naj bi se sčasoma napolnile s padavinsko ali talno vodo, poleti pa se deloma ali povsem izsušile, kar ustreza tej žabici. Lani so popisovali tudi kosca. Na vlažnih travnikih je ponoči konec maja in na začetku junija prepevalo vsaj sedem samcev, k čemur so pripomogli tudi izvedeni ukrepi revitaliza­cije habitata te redke travniške ptice.

Jeseni naj bi vzpostavil­i še trikilomet­rsko tematsko pot na Rakovi jelši, v okviru katere bodo postavili osem razlagalni­h postaj, ki bodo pohodnike ozaveščale o pomenu ohranjanja biotske raznovrstn­osti na Ljubljansk­em barju. Sledila bo ureditev obstoječeg­a mestnega parka Rakova jelša.

Štiriletni projekt, ki je zaradi covida-19 podaljšan do 30. septembra 2023, z 80 odstotki sofinancir­a Evropski sklad za regionalni razvoj, petino pa prispeva država.

 ?? JANEZ TARMAN FOTO: ?? Izpust bub metulja barjanski okarček v naravno okolje
JANEZ TARMAN FOTO: Izpust bub metulja barjanski okarček v naravno okolje
 ?? FOTO: TATJANA ČELIK FOTO: PETRA HLADNIK FOTO: ZZRS ?? Barjanski okarček
Izkop mlake za močvirsko sklednico
Mladič močvirske sklednice
FOTO: TATJANA ČELIK FOTO: PETRA HLADNIK FOTO: ZZRS Barjanski okarček Izkop mlake za močvirsko sklednico Mladič močvirske sklednice
 ?? JASNA TARMAN ?? Ličinke hroščka puščavnika
JASNA TARMAN Ličinke hroščka puščavnika

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia