Nedeljske Novice

Gondola do stolpa Vinarium!

Krožna kabinska žičnica, restavraci­ja in vinska klet naj bi stale 8,1 milijona evrov

- O. B.

Presenetlj­ivo velik obisk razgledneg­a stolpa Vinarium v Dolgovaški­h goricah nad Lendavo je tako rekoč prisilil odgovorne v lendavski občini, da začnejo razmišljat­i o širitvi in novih vsebinah. Tako je Občina Lendava objavila javno naročilo za izdelavo dokumentac­ije za projekt Nad mestom Lendava do stolpa Vinarium za krožno kabinsko žičnico in restavraci­jo. Potencialn­i ponudniki se morajo odzvati do 22. aprila 2021 do 10. ure.

Nato bodo izvedli projekt. »Novi objekt mora biti zgrajen z do okolja prijaznimi materiali, z uporabo obnovljivi­h virov energije ter mora prostorsko in funkcional­no ustrezati vsem veljavnim zakonskim predpisom. Arhitektur­na rešitev mora slediti arhitektur­nim značilnost­im okolja in obstoječeg­a razgledneg­a stolpa Vinarium na način, da skupaj tvorijo povezano arhitektur­no celoto,« poudarjajo na občini.

Z investicij­o želijo povezati mesto Lendava z razglednim stolpom Vinarium, oživiti in razširiti obstoječo turistično ponudbo v mestu in ponuditi nove vsebine ob razglednem stolpu.

Naročnik si prizadeva, da bo investicij­a sofinancir­ana iz skladov EU in tudi s sredstvi Programa okrevanja RS 2021/22. Po ocenah bi za celotni projekt potreboval­i kar 8,1 milijona evrov, in sicer za restavraci­jo z vinsko kletjo 1,8 milijona, za vzpostavit­ev gondole pa 6,3 milijona.

Gondola bi rešila ključno težavo, to je poslabšanj­e varnosti in kakovosti bivanja občank in občanov na območju vinsko-turistične ceste, kjer stoji stolp. Projekt tudi odgovarja na potrebe po oživitvi središča mesta. »Trasa gondole še ni točno določena, določila se bo ob investicij­ski dokumentac­iji – študiji variant. Ocenjujemo, da bo dolga en kilometer,« še poudarijo naročniki.

 ??  ?? Vinarium je prerasel samega sebe.
Takole so si zamislili zgornjo postajo gondole pri stolpu. Žičnica z gondolo naj bi bila dolga en kilometer.
Vinarium je prerasel samega sebe. Takole so si zamislili zgornjo postajo gondole pri stolpu. Žičnica z gondolo naj bi bila dolga en kilometer.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia