Nedeljske Novice

Zatekanje nog

- SVETUJE: PROF. DR. BLAŽ MAVČIČ, dr. med., spec. ortopedije, iz Medicinske­ga centra Barsos

• Pozdravlje­ni, star sem 65 let, v mladosti sem aktivno igral košarko, posledično so trpeli gležnji (nekaj zvinov) in kolena. Nato so mi pred leti začele močno zatekati noge. Po operaciji krčnih žil je bilo boljše, nato so se otekline vrnile, v glavnem v gležnjih. Še posebno hudo je poleti, ko komaj obujem čevlje. Sem v pokoju, a sem precej aktiven, delam na vrtu, pomagam prijatelje­m pri delu v sadovnjaki­h, ko tega ni, hodim na dolge sprehode. Med rednimi zdravniški­mi pregledi ni bilo ugotovljen­ih nobenih težav z jetri, ledvicami, srcem, pritiskom, holesterol­om ali čim drugim, otekline pa se pojavljajo vedno znova. Osebni zdravnik ne ve, zakaj, sam pa tudi ne vem več, kaj naj storim. Naj zahtevam kakšne dodatne preiskave pri specialist­ih ali se pač sprijaznim z dejstvom, da so to zdaj moji gležnji? Hvala za odgovor,

Branko iz Novega mesta

Vzrokov za zatekanje gležnjev je lahko več. Zelo pomembno je ugotoviti pravilno diagnozo, saj ta znak lahko naznanja pojav bolezni, ki jo je mogoče zdraviti ali vsaj upočasniti njeno napredovan­je. V manj pogostih primerih vzrok za otekanje gležnjev izhaja iz samih sklepov: takrat pacient v gležnjih čuti otrdelost po daljši neaktivnos­ti, bolečine po daljši hoji, lokalno rdečino z oteklino, mogoče je zatipati lokalne boleče točke na skeletu, lahko so pridružene deformacij­e stopala (npr. plosko stopalo), težave na eni (npr. desni) strani so drugačne kot na nasprotni (npr. levi). Sklepne vzroke za otekanje gležnjev opredelimo z natančnim kliničnim pregledom, rentgenski­m slikanjem stopal v stoječih položajih in slikanjem z magnetno resonanco.

Pogostejši vzroki za otekanje gležnjev pa so povezani z zastajanje­m vode v telesu in mehkih tkivih zunaj skeleta zaradi sistemskih bolezni notranjih organov ali žil (npr. ledvice, srce, jetra, limfne žile, nezadostno delovanje ven, krčne žile). Razlog za otekanje sta lahko tudi čezmerna teža ali celodnevno stanje na nogah. Utegne biti koristno, če bi med aktivnostm­i začeli uporabljat­i kompresijs­ke nogavice. Prav tako ste navedli, da so vaše težave poleti pogostejše, kar je razumljivo, saj tudi visoka temperatur­a zavira odvajanje vode iz telesa. Poleti je torej priporočlj­ivo, da ob ustrezni hidraciji jeste tudi čim več hrane, ki hkrati spodbuja odvajanje vode.

Glede na slabšanje stanja vsekakor priporočam ponoven obisk pri izbranem zdravniku, ki vam bo šele na podlagi usmerjeneg­a pregleda lahko svetoval, katere dodatne preiskave bi lahko razjasnile vaše stanje. Tudi če bolezni ni mogoče povsem pozdraviti, v večini primerov zmanjšamo težave vsaj s simptomats­kimi ukrepi.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia