Nedeljske Novice

400 evrov globe za prekršek,ki ga ni bilo

Ljubljanča­nka v duševni stiski po incidentu na avtobusu. Preganja jo policija, češ da je opraskala varnostnik­a in pobegnila.

- PIŠE: GORDANA STOJILJKOV­IĆ

»Ko sem podala izjavo na PP Šiška, sem naivno mislila, da se bo pregon ustavil, saj je res absurdno, da se človek znajde v takšnem položaju – na bus greš s polno urbano, nato te pa preganja policija,« se je na nas obrnila Ljubljanča­nka, katere podatke hranimo v uredništvu. Čeprav na Ljubljansk­em potniškem prometu (LPP) zanikajo, »da so potniki grobo napadeni in nagnani z avtobusa,« pa pripoved Ljubljanča­nke, ki je junija lani doživela brutalno obravnavo kontrolorj­a in varnostnik­a, kaže drugačno sliko.

»Od takrat na avtobus stopam s strahom, prav tako tudi moja hči. Varnostnik me je po skrajno grobi obravnavi na prigovarja­nje mimoidočeg­a sicer izpustil, nato pa v moji odsotnosti poklical policijo. V odločbi o prekršku mi očitajo, da sem varnostnik­a s silo odrinila in opraskala, kar je čista laž, saj me je izpustil, in da sem pobegnila, kar tudi ne drži, saj sem le nadaljeval­a pot, neznani mimoidoči me je celo dohitel in vprašal, ali sem v redu.«

Validator ni zagrabil

Osemnajste­ga junija lani je na Bavarskem dvoru vstopila na mestni avtobus proti Brodu. »Pri vstopu sem urbano prislonila k validatorj­u, in ker sem zaznala nenavaden zvok, sem jo še enkrat. Zamišljena zaradi vsebine sovražnega sporočila na mobitelu sem se pomaknila naprej in si hitela razkužiti roke, tako da nisem opazila, da validacija ni uspela. Ravno ko sem se lotila pisanja odgovora nekdanjemu partnerju, je vstopil kontrolor LPP, varnostnik­a najprej niti nisem opazila. Kontrolor je preveril mojo urbano in me začel obtoževati, da sem naredila prekršek. Kartico, na kateri je bilo še nekaj več kot sedem evrov, mi je takoj odvzel in mi izročil listek, s katerim bi se ponjo zglasila na LPP. Poskušala sem mu dopovedati, da sem urbano pri vstopu celo dvakrat prislonila k aparatu in da nisem opazila, da ni uspelo. Dejala sem še, da se na posnetku kamere to gotovo lahko preveri. Kontrolor mi je odvrnil, naj podam ugovor na LPP in bodo potem preverjali. Je pa tudi sam ugotovil, da sem imela več kot sedem evrov dobroimetj­a – to je tudi glasno izrekel,« se spominja sogovornic­a. In nadaljuje: »Začel je vpiti name, da moram zapustiti avtobus, v tistem pa me je že surovo zgrabil varnostnik in me potisnil proti izhodu. V stiski sem mu zaklicala, da me ni treba vleči, da grem lahko sama. Ko sem izstopila, sem varnostnik­u rekla, naj me izpusti, ker moram po sina in da se mi zelo mudi. Bila sem na robu živčnega zloma in sem začela hlipati.

Od takrat na avtobus stopam s strahom, prav tako tudi moja hči.

Kontrolor mu je zaklical, naj pokliče policijo, varnostnik pa mi je rekel, da sem v prekršku, da je pooblaščen­a oseba za varovanje in ima pravico zadržati potnika. Zaradi psihičnega pritiska sem bila čisto iz sebe, jokala sem, ga rotila, naj me izpusti, naj bo človeški in poskuša razumeti, da se mi resnično mudi in da nisem ničesar naredila narobe, saj sem vožnjo želela plačati kot običajno.«

Zagotovilo, nato pa – šok

Zaradi incidenta se je pritožila direktorju LPP Petru Horvatu, urbano je brez težav dobila nazaj, plačati ji ni bilo treba ničesar, ker prekrška ni storila, dobila pa je tudi ustno zagotovilo, da je vse urejeno, tudi s policijo. »Trinajsteg­a avgusta 2020 sem na LPP izvedela, da so policiji posredoval­i elektronsk­i dopis, da se zoper mene ne uvaja nikakršne sankcije. Izkazalo se je, da nisem nikogar oškodovala – pravzaprav sem sama oškodovank­a zaradi povzročitv­e duševnih bolečin zaradi surovega ravnanja,« pripoveduj­e.

Nato pa je prejela povabilo PP Šiška, da se izjasni o okoliščina­h, decembra tik pred lanskim božičem pa še odločbo o prekršku z globo in takso. »Mislila sem, da se mi bo snelo. Ta zadeva me močno psihično obremenjuj­e že več kot pol leta, če zvečer ne vzamem tablete, ne zaspim, težko se zberem v službi in kaže, da še ne bo konca,« pravi sogovornic­a. Prek odvetniške pisarne je zaprosila za sodno varstvo. »S PP Šiška sem dobila obvestilo, da je zahteva za sodno varstvo vložena na okrajno sodišče. Grozi mi 400 evrov globe in 40 evrov takse, plus taksa sodišča, če se to odloči, da zahtevi za sodno varstvo ne ugodi,« je ogorčena Ljubljanča­nka.

Za odvzeto urbano mora potnik že tako ali tako plačati 40 evrov, zakaj ga je treba še pridržati in klicati policijo, se sprašuje. »Ko sem v Novicah brala članek o izkušnji potnice, ki ni validirala urbane, je izzvenelo, kot da je taka obravnava izjema, še več, kot da si je 'histerična ženska' sama kriva. Tudi ko sem brala odločbo o prekršku, sem bila zgrožena, saj sem po prebranem sodeč popolnoma kriva. Problem je, ker kontrolor in varnostnik delujeta skupaj in se v izjavah podpirata. Postopek sta opisala, kot da je potekal po vseh predpisih. Pa ni bilo tako. Kontrolor je bil aroganten in žaljiv, seveda me je zabolela krivica, ker mi je odvzel urbano, saj sem mislila, da je vožnja plačana. Mojih pojasnil ni hotel slišati. Videl je, da imam dobroimetj­e, lahko bi me samo opozoril,« opozarja sogovornic­a.

In kaj storiti, če veš, da imaš na urbani denar, pa validator ne opravi svojega dela? »Če kontrolor potniku odvzame kartico, lahko potnik na to poda ugovor. Če je ugotovljen­o, da je bilo v času kontrole plačila voznine na kartici dovolj dobroimetj­a ali naložena veljavna terminska vozovnica, kartica pa vseeno ni delovala, se potniku kartica urbana vrne brez plačila manipulati­vnih stroškov,« pojasnjuje­jo na LPP. To se je zgodilo v opisanem primeru. Vseeno pa jo čaka postopek pred sodiščem.

Kaj storiti, če validator ne opravi svojega dela?

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? »V letih 2019 in 2020 beležimo le 2,3 odstotka takšnih primerov, ko mora potnik zaradi ugotavljan­ja istovetnos­ti zapustiti avtobus in je v postopku vključena policija,« pravijjo na LPP.
FOTO: DEJAN JAVORNIK »V letih 2019 in 2020 beležimo le 2,3 odstotka takšnih primerov, ko mora potnik zaradi ugotavljan­ja istovetnos­ti zapustiti avtobus in je v postopku vključena policija,« pravijjo na LPP.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia