Nedeljske Novice

Zlatokopov sin ustvaril jumbo jet

Legendarni ameriški letalski inženir Joseph Sutter nikoli ni pozabil svojih slovenskih korenin

- PIŠE: JANEZ MIHOVEC Prihodnjič: Mojster za himne

Oče Josepha Sutterja je ob prelomu v 20. stoletje zapustil svojo rodno Dobravo pri Ljubljani in se podal v Ameriko kot iskalec zlata. Zlato je resnično našel, vendar ne toliko, da bi se od njega dalo živeti, ukvarjal se je zato še z mesno industrijo in se na koncu ustalil v ameriški zvezni državi Washington, kjer je bil in je še danes sedež ameriške letalske tovarne Boeing.

Že kot mlad fant je njegov sin Joseph je pokazal izjemno tehnično znanje in leta 1943 diplomiral iz letalskega inženirstv­a. Že leta 1940 je začel delati za Boeing, ki je postal njegov življenjsk­i delodajale­c – z izjemo vojnih let, ki jih je kot podčastnik preživel na krovu ameriškega rušilca USS Edward H. Allen. Kot nadarjen letalski inženir je delal na številnih civilnih projektih letalske tovarne: Dash 80, 707, 727 in 737, torej na vseh najuspešne­jših potniških letalih tovarne. V 60. letih je na trgu civilnega potniškega letalstva prišlo do korenitih premikov. Pokazala se je potreba po medcelinsk­ih poletih in Boeing je začel delati širokotrup­no letalo, da bi potovanja z letali približali tudi običajnim ljudem in jim ponudili svet na dlani. Za vodjo projekta 747 so postavili Josepha Sutterja, tedaj že uveljavlje­nega strokovnja­ka Boeinga. Zadeli so žebljico na glavico. Že 1969. je letalo opravilo prvi polet, nekaj let pozneje pa se je uveljavilo na trgu potniških letal. Kot oče jumba jeta je Joseph Sutter postal legenda, tvorec enega najuspešne­jših potniški plovil, ki so v množični uporabi še danes, petdeset let pozneje. Svoje delo v tovarni je nadaljeval do leta 1986, ko se je upokojil, a še ostal v letalstvu. Med drugim je bil del komisije, ki je preiskoval­a vzroke za nesrečo vesoljskeg­a raketoplan­a Challenger. Sutter spada med najbolj odlikovane inženirje ameriškega letalstva.

Nikdar ni pozabil na slovenske korenine. Slovenščin­a mu je ostala domača in na stara leta je vsako leto nekaj mesecev preživel tudi v domovini svojih staršev. Življenjsk­a pot strokovnja­ka, ki je naredil revolucijo na področju potniškega letalstva, se je končala leta 2016.

V 60. letih prejšnjega stoletja so se na trgu civilnega potniškega letalstva zgodili koreniti premiki.

 ??  ?? Joseph Sutter pred svojim življenjsk­im delom
Joseph Sutter pred svojim življenjsk­im delom
 ?? FOTO: REUTERS ?? Uporablja ga tudi ameriški predsednik.
FOTO: REUTERS Uporablja ga tudi ameriški predsednik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia