Nedeljske Novice

Tudi življenja Romov štejejo

Smrtonosno policijsko posredovan­je na Češkem je sprožilo proteste Romov. Odnos do te etnične skupine v Evropi še vedno temelji na izključeva­nju in rasizmu.

- PIŠE: VESO STOJANOV

Mediji so pred dnevi poročali, kolikšno kazen je sodnik v ameriškem Minneapoli­su prisodil belopoltem­u policistu Dereku Chauvinu, ki je s klečanjem na vratu temnopolte­ga Georgea Floyda povzročil njegovo smrt med aretacijo. Zaradi surovega posredovan­ja so se po Ameriki zvrstili številni protesti. Gibanje proti rasnim predsodkom v ameriški policiji, znano tudi pod imenom Življenja temnopolti­h so pomembna (Black Lives Matter), je bilo še pred Floydovo aretacijo že kar razširjeno po ZDA, po tragediji pa je razvilo vso moč.

A tudi v Evropi imamo zelo podobno ali morda celo še bolj izključeva­lno politiko do ljudi, ki se mnogim zdijo manjvredni in so zato pogosto tarče zaničevanj­a, odkritega rasizma in sovraštva, ki ga tako pogosto povzročajo predsodki. Gre seveda za Rome. Pred nekaj dnevi je po družabnih omrežjih zakrožil videoposne­tek, kako je trojica policistov v češkem mestu Teplice zelo grobo vklenila na tleh ležečega Roma Stanislava Tomáša, eden od njih pa mu je klečal na vratu, obravnavan­i je pozneje umrl. Zelo hitro so se pojavile pobude, da bi ustanovili gibanje Življenja Romov so pomembna. Najbolj razburjeni so bili seveda v organizaci­jah, ki se zavzemajo za romsko enakopravn­ost. »To je bil vrhunec brutalnost­i,« je denimo izjavil Michal Miko, ki vodi Romanonet, mrežo romskih nevladnih organizaci­j na Češkem. Podobno ostro so se odzvale druge romske organizaci­je in od oblasti zahtevale temeljito in neodvisno preiskavo.

Češki policisti so takoj zanikali, da bi bil primer Tomáša podoben dogodku, v katerem je umrl Floyd. To ni bil češki Floyd, so hiteli pojasnjeva­ti, Tomáš je umrl v rešilcu zaradi posledic čezmernega odmerka mamil, na twitterju pa so objavili videoposne­tek, ki naj bi prikazoval, kaj naj bi se v resnici dogajalo pred njihovim posredovan­jem. Na posnetku sta dva Roma, ki sta očitno pod vplivom ali alkohola ali katere druge opojne substance, eden od njiju, domnevno prav Tomáš, se najprej valja po cesti, potem pa vstane in začne uničevati parkiran avtomobil.

Na stran policistov se je postavil tudi češki notranji minister Jan Hamáček. »Vsak, ki je pod vplivom mamil in krši zakon, lahko pričakuje policijsko posredovan­je. Prav zaradi dela naših policistov in policistk smo ena od desetih najvarnejš­ih držav na svetu,« je izjavil. Na njegove besede so se ostro odzvali v romskih in drugih nevladnih organizaci­jah, češ če je nekdo pod vplivom mamil, to še ne upravičuje smrtonosne policijske brutalnost­i.

Teden po nesrečnem dogodku se je v Teplicah, majhnem mestu na severu Češke, zbralo več kot 500 ljudi v spomin na preminuleg­a Tomáša. Zborovanje na kraju smrti je bilo mišljeno tudi kot verski dogodek, saj je Tomáševa sestra pripeljala duhovnika. A kmalu se je med zbranimi, večinoma so bili Romi iz Češke, Slovaške in Madžarske, stopnjeval­a jeza in množica se odpravila proti lokalni policijski postaji. Tam so jih pričakale do zob oborožene policijske enote. Opazovalci so pričakoval­i, da se bo mirni protest sprevrgel v spopad, a so se na koncu mirno razšli.

Evropski rasizem

Čeprav posredovan­je češke policije ni sprožilo množičnega gibanja za izboljšanj­e položaja Romov, je Tomáševa smrt mnoge spomnila, da je odnos do Romov po nekaterih evropskih državah še vedno zelo izključujo­č, ponekod odkrito rasističen. Marsikje je njihov položaj slabši od položaja temnopolti­h v ZDA. V Evropi živi 13 milijonov Romov, v nekaterih državah srednje in vzhodne Evrope sestavljaj­o celo od pet do 10 odstotkov prebivalst­va.

In prav od povsod poročajo o izjemno slabih življenjsk­ih razmerah. V mnogih naseljih in vaseh na Slovaškem nimajo dostopa do vode, da ne omenjamo kanalizaci­je. V nekaterih vaseh tudi do dve tretjini prebivalce­v nima dostopa do čiste pitne vode. Na Madžarskem ugotavljaj­o, da je pričakovan­a življenjsk­a doba romskih žensk približno 18 let krajša kot pri drugih ženskah; v Romuniji skoraj polovica romskega prebivalst­va živi blizu strupenih odlagališč, v Bolgariji pa kar 90 odstotkov Romov nima čiste vode in manj kot polovica ima zdravstven­o zavarovanj­e.

Neustrezen dostop ali nezmožnost dostopa do javnih storitev, stanovanjs­ka negotovost, brezposeln­ost, življenje v onesnažene­m okolju, nedostopno­st do izobraževa­nja zaradi pomanjkanj­a elektronsk­ih naprav in interneta, omejen dostop do zdravstven­ih storitev, geografska

in socialna izključeno­st, to so le nekatere značilnost­i razmer, v katerih živijo Romi v mnogih, zlasti srednjein vzhodnoevr­opskih državah. Ti so se, kot je leta 2008 v intervjuju za Sobotno prilogo Delovemu novinarju Borisu Čibeju povedal znani filantrop George Soros, na njegovo pobudo že 2005. zbrali okrog projekta, imenovaneg­a desetletja vključevan­ja Romov, s katerim naj bi tudi s pomočjo svetovnih in evropskih finančnih in človekolju­bnih organizaci­j poskrbeli za izboljšanj­e razmer. Nekaterim začetnim uspehom navkljub pa se je projekt zaradi nezanimanj­a držav enostavno izpel.

Sprememba družbenega sistema pred 30 leti je po mnenju Sorosa tudi vplivala na razmere, v katerih so živeli Romi. »Komunistič­ne oblasti so naredile kar veliko za Rome, saj je bilo del socialisti­čnega poslanstva, da pomagajo zatiranim. A to na žalost ni imelo dolgotrajn­ih učinkov, saj so bile službe, ki so jih takrat dobili Romi, večinoma v državnih podjetjih, ki so po padcu socializma propadla … Problemi Romov so se s tranzicijo samo povečali,« je leta 2008 povedal Soros.

Ponekod na Madžarskem in Slovaškem so nekatera romska naselja ogradili z visokimi ograjami, prebivalce so praviloma getoiziral­i, jih izključili iz družbenega življenja, skrajni desničarji so nad njimi nekaznovan­o izvajali prave pogrome. Marsikje, tudi na Češkem, so nadaljeval­i prisilno sterilizac­ijo romskih žensk. Leta 2009 se je češka vlada za to nezakonito početje sicer opravičila, pred dobrim mesecem pa je češki parlament sprejel zakon, ki je žrtvam določil enkratno odškodnino v višini 300.000 kron ali okoli 11.800 evrov. Pravico do odškodnine imajo vse romske ženske, ki so jih prisilno sterilizir­ali med letoma 1966 in 2012. Po ocenah aktivistov je živih še okoli 400 žrtev teh krutih rasistični­h postopkov.

Leta 2009 se je češka vlada opravičila zaradi prisilne sterilizac­ije romskih žensk.

Ded očeta, oče sina je slovenskeg­a vzgojil, kaj pomeni domovina, od otroštva ga učil.

 ??  ?? TOMAŠ KOT FLOYD
TOMAŠ KOT FLOYD
 ?? FOTO: REUTERS FOTO: NIKOLA SOLIĆ/REUTERS FOTO: YIORGOS KARAHALIS/REUTERS FOTO: TADEJ REGENT FOTO: EMERGING EUROPE FOTO: GETTY IMAGES ?? 1
1. Romski tabor v francoski vasici Trielsur-Seine blizu Pariza
2. Deček v središču Zagreba poskuša z igranjem harmonike kaj zaslužiti. 3. Naselje blizu Aten v Grčiji
4. Dnevi Romov v Romana kafenavi v Mariboru
5. Otroci v slovaški vasi Lomnička 6. Protest v Teplicah se ni sprevrgel v izgred. 2 4 3 5 6
FOTO: REUTERS FOTO: NIKOLA SOLIĆ/REUTERS FOTO: YIORGOS KARAHALIS/REUTERS FOTO: TADEJ REGENT FOTO: EMERGING EUROPE FOTO: GETTY IMAGES 1 1. Romski tabor v francoski vasici Trielsur-Seine blizu Pariza 2. Deček v središču Zagreba poskuša z igranjem harmonike kaj zaslužiti. 3. Naselje blizu Aten v Grčiji 4. Dnevi Romov v Romana kafenavi v Mariboru 5. Otroci v slovaški vasi Lomnička 6. Protest v Teplicah se ni sprevrgel v izgred. 2 4 3 5 6

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia