Nedeljske Novice

Izdeluje replike pokalov

Aleksander Javornik že skoraj desetletje podpira naše športnike doma in na tujem

- PIŠE: DRAGO PERKO

Na velika tekmovanja je nesel že pet pokalov prvakov: na košarkarsk­o svetovno in evropsko prvenstvo, na rokometno evropsko ter na odbojkarsk­o evropsko in svetovno. Pokal mu izdelajo prijatelji. Na dveh prvenstvih, EP v košarki 2013. in EP v odbojki 2019., je navijal doma. »Vsi pokali so shranjeni in razstavlje­ni v podjetju Fužinar, kjer sem zaposlen in kjer mi vseskozi stojijo ob strani. Ponosen pa sem še na en dosežek: moj direktor Marko Hribernik je tudi po moji zaslugi postal velik navijač in pozorno spremlja vse, kar se v slovenskem športu dogaja,« pove Javornik, ki se rad spomni leta 2017, ko je naslov evropskih prvakov pristal v Sloveniji! »Verjamem v zmago Slovenije, takrat najbolj uživam. Vsi ti pokali pa imajo svoj namen. Še zdaj se spomnim, kako sem na evropsko prvenstvo v košarki pripotoval z njim. Po nekaj tekmah predtekmov­anja sem se srečal z našimi košarkarji. Prišli so do mene in vsak je v roke vzel pokal, začutil neko energijo, samozavest, lakoto po uspehu.« roke oziroma prvega kozarca postreže s podatki naš Aleksander, ki pohvali tudi izbor glasbe v slovenski hiši, kjer se je slišalo od harmonike do popa. Ker se vse vrti okoli covida-19, Aleksandra pobaramo, kako se s tem bodejo Litovci. »Pretiranih ukrepov ni več,« pove. Smo pa na tekmah videli, da vsi pridno nosijo maske, za nameček z litovsko zastavo. »To so si pa kar prizadeval­i, da bi jih imeli tudi mi. Trdili so, da naše niso primerne, da niso dovolj varne, in želeli, da si nadenemo njihove. Malce so se hoteli promovirat­i. Jaz sem ostal pri svoji maski.« Dončić in ekipa so ga navdušili. »Od prvega do zadnjega, super delujejo, so prava ekipa,« ocenjuje Javornik, ki že desetletje hodi naokoli in podpira slovenske ekipe in športnike. Ob takih dogodkih je tudi veliko časa za druženje.

»Tudi v Litvi ni bilo nič drugače. Vesel sem, ker sem srečal Gorana Dragića, pravi, da ga ne bo v Tokio z reprezenta­nco, ker ima že klubske obveznosti,« razkriva Javornik, ki je v enem od večerov nazdravlja­l tudi s Sašo Dončićem. »Oče Luke Dončića je vesel in ponosen na sina, mama Mirjam pa tudi,« v isti sapi doda Javornik.

Po finalni tekmi pa so morali navijači hitro v Slovenijo. »Uro po tekmi smo že imeli letalo, na koncu smo se na hitro podružili, potem pa odpotovali domov. Tisti najsrečnej­ši so dobili kak spomin od Luke, preostali pa smo bili veseli, ker smo poleg, in smo mahali na daljavo,« opiše slovo od Litve, kjer so si ogledali tudi obmorsko mesto Palanga. Vsega lepega je enkrat konec, nekaj pred drugo uro zjutraj v ponedeljek je bil Aleksander v Sloveniji. Nekaj pred 10. uro pa v službi. »V Tokio ne morem. Tujim navijačem in turistom ogleda tekem ne bodo omogočili. Bomo šli pa v Pariz, kjer bomo pozdravili šampiona Tadeja Pogačarja! « navrže Aleksander, ki očitno slovenskim ekipam in športnikom prinaša srečo. Za tiste na olimpijski­h in paralimpij­skih igrah bo navijal od doma. »V deželo vzhajajoče­ga sonca bo šla naša dobra energija,« postavi piko na i.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV A. J. ?? Generalni sekretar Rašo Nesterović je imel obilo razlogov za dobro voljo.
V Litvi je Aleksander srečal tudi Gorana Dragića.
FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV A. J. Generalni sekretar Rašo Nesterović je imel obilo razlogov za dobro voljo. V Litvi je Aleksander srečal tudi Gorana Dragića.
 ??  ?? V Kaunasu je navijal z Lukovo mamo.
V Kaunasu je navijal z Lukovo mamo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia