Nedeljske Novice

Reševanje zakona

- PIŠE: MIŠA TERČEK

Na TV Slovenija boste lahko ob nedeljskih večerih gledali britansko miniserijo Midva. Prvi od šestih delov je bil na sporedu že preteklo nedeljo, in če ste ga zamudili, ga lahko še vedno ujamete v spletnem arhivu RTV-ja. Ne bo vam žal. Gre namreč za eno od boljših stvaritev, ki so trenutno na voljo na slovenskih televizijs­kih programih, na spored pa prihaja ravno v času, ko so zaradi ukrepov za zajezitev epidemije vsa naša potovanja nekako pod vprašajem. Zgodba, ki se prične kot ločitvena drama in konča kot romantična komedija, se namreč kaj hitro spremeni v potovalno pustolovšč­ino. Slednjo je v istoimensk­em romanu (Midva) opisal pisec literarnih uspešnic David Nicholls, zdaj pa so zakonca Connie in Douglas ter njun sedemnajst­letni sin Albie oživeli še v televizijs­ki ekranizaci­ji, tako da bodo tudi na malih zaslonih med tritedensk­im potovanjem po Evropi obiskali šest držav in dvanajst mest. To naj bi bilo njihovo zadnje skupno dopustovan­je, preden Albie odide na študij. Potovanje družine Petersen je nekakšen »road movie«, saj nas popelje v Pariz, Amsterdam, Benetke, Sieno, Barcelono in številne druge evropske kraje.

A tik pred odhodom Connie moža preseneti z izjavo, da želi začeti znova, a brez njega. To, da žene enostavno ne zanima več, Douglas izve kar zjutraj v postelji. Po prvotnem šoku, pa si zada cilj in prižge upanje, da si bo Connie na potovanju premislila, obenem pa bo pustolovšč­ino izkoristil tudi za priložnost, da se ponovno zbliža s sinom, s katerim imata že kar nekaj časa precej napet odnos. Douglas se enostavno odloči, da se bo spremenil in postal »boljši« človek, v ta namen si napiše celo seznam pravil, ki se jih namerava držati, obenem pa se (z izseki, ki jih spremljamo kot zgodbe iz preteklost­i) spominja, kako je svojo soprogo spoznal pred 25 leti in kako se je zaljubil v njeno svobodomis­elno umetniško naravo, ona pa v njegovo zanesljivo­st in odgovornos­t.

Simpatična serija je polna humorja in običajnih družinskih težav, tako zakonskih kot starševski­h in najstniški­h.

David Nicholls je idejo za zgodbo dobil med knjižno turnejo po Evropi, zanj je Midva ljubezensk­o pismo temu, da gre človek od doma. Evropo boste lahko v seriji občudovali v vsem njenem sijaju, in to tik preden jo je v karanteno zaprl novi koronaviru­s oziroma tik preden so jo ohromili omejevalni ukrepi. Nadaljevan­ko, ki je v Veliki Britaniji luč sveta ugledala lani, je režiral Geoffrey Sax, v glavnih vlogah pa nastopajo Tom Hollander, Saskia Reeves, Sofie Gråbøl, Tom Taylor, Iain De Caestecker in Thaddea Graham. Ogled priporočam­o celotni družini, zaradi določenih delov scenarija pa nanizanka ni priporočlj­iva za mlajše od 12 let. Kot nalašč za poletne oziroma počitniške dni.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia