Nedeljske Novice

Jazbina ostaja – Jazbina

Sveža videoigrič­arska revija je doživela že tretjo številko

- PIŠE: STAŠ IVANC

Pred davnimi leti smo imeli v Sloveniji kar dve zaresni domači igričarski reviji – Joker in Megazin –, prihajale in odhajale so poslovenje­ne različice nekaterih tujih publikacij, nato je ostal le še Joker. A tudi ta se je moral konec leta 2017 posloviti zaradi stečaja svojega založnika, podjetja Alpress. Sledila so grozna leta suše, nakar je lani še v grobem primežu korone med gamerji završalo: pripravlja se nova revija, pri kateri naj bi sodelovali nekateri pisci legendarne­ga Jokerja.

In rodila se je Jazbina

In 30. decembra 2020 je izšla prva Jazbina. In to samo po direktnem naročilu na spletni strani jazbina.si; v trafikah je ni bilo. Tako je tudi s tretjo številko, ki je v nabiralnik­e kupcev/naročnikov priletela ta teden. Kakor je v dozdajšnji­h uvodnikih zapisal idejni vodja projekta ter glavni in odgovorni urednik Jazbine Martin Klemenc (in šef istoimensk­e spletne trgovine z videoigram­i in gamersko opremo), ne gre za staro revijo pod novim imenom, čeprav so letos od stečajnega upravitelj­a Alpressa na dražbi odkupili blagovno znamko Joker, ampak za novo zgodbo, ki se resda oplaja s staro.

Jazbina tako pokriva področji videoiger in sodobne tehnologij­e ter različne poljudnozn­anstvene tematike. Ciljna skupina so ljubitelji videoiger in poznavalci sodobnih tehnologij, stari od 35 do 46 let, ki so odraščali z revijo Joker, pa tudi nostalgiki, ki v teh sodobnih digitalnih časih še kako radi v roke vzamejo kakšno kakovostno tiskovino. Poznavalci bodo veseli jezikovno slikovitih člankov izpod peres nekdanjih Jokerjevih piscev, kot so Sergej Hvala - Sneti, Jurij Kristan - Aggressor, Matic Jeraj - Kavbojc in Boštjan Gorenc - Pižama, sodelujejo pa tudi drugi avtorji.

Tretja izdaja

V tretji številki Jazbine so se lotili čelade za navidezno resničnost Oculus quest 2 in iger zanjo, opisali vrsto iger, med katerimi so Mass Effect Legendary Edition, Resident Evil Village, Ratchet & Clank, Monster Hunter Rise, It Takes Two, Days Gone in Returnal, pogledali v preteklost in sedanjost, ne manjkajo pa niti bolj razmišljuj­oči in literarni zapisi. Skratka, fino čtivo za vroče poletne dni.

 ??  ?? Ne le o igrah, tudi drugo čtivo je notri.
Ne le o igrah, tudi drugo čtivo je notri.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: STAŠ IVANC ?? V tretji številki izvemo, zakaj je na naslovnici tudi ime Joker.
FOTOGRAFIJ­I: STAŠ IVANC V tretji številki izvemo, zakaj je na naslovnici tudi ime Joker.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia