Nedeljske Novice

Na dopust z mačko ali psom

Letovanje s hišnim ljubljenčk­om ali brez njega – to je za mnoge težko rešljiva dilema

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Najprej bi moral vsakdo pri sebi razčistiti, ali si želi iti na dopust s hišnim ljubljenčk­om ali pa ga za teden, dva ali več prepustiti v varstvo sorodnikom, prijatelje­m ali strokovnja­kom. Kdor odgovor na to osnovno vprašanje išče šele zdaj, je najbrž že prepozen. Dejstvo je, da mnogi hoteli, apartmaji ali avtokampi, pa naj gre za Slovenijo, Hrvaško ali katero drugo državo, ne dovolijo, da gostje pri njih letujejo s psom ali mačko. Če ste na to pomislili ob izbiri namestitve in rezervacij­i termina in ste za svojega ljubljenčk­a pripravlje­ni odšteti pet evrov ali več na dan, ste šele na pol poti. Mnogi pozabijo, da je lahko potovanje za psa izjemno stresno, če ni vajen daljših voženj z avtom, če mu ne ustreza klima v vozilu ali če se vožnja razvleče na več ur. Še huje je z mačkami, za katere je znano, da se večinoma zelo nerade vozijo z avtom. Pripravlje­n moraš biti tudi na to, da bo psu ali mački na ovinkasti vožnji slabo in da lahko zaradi nelagodja in stresa tudi bruha.

Ker je potrebnih več postankov za lulanje, pitje vode in razgibavan­je (še sploh če je žival zaprta v kletko ali obdana z goro prtljage), se seveda vožnja lahko precej podaljša. Če gremo na tuje, pa so na meji možni daljši zastoji. Čeprav mejni organi le redko preverjajo, ali ima vaš ljubljenče­k s seboj živalski potni list, v njem pa vpisana vsa obvezna ali nujna cepljenja (proti steklini, srčnim glistam in drugim nevarnim boleznim ali zajedavcem), pa brez teh papirjev ne tvegajte. Tudi če vas na meji ne zavrnejo, se vam lahko zgodi, da boste potreboval­i veterinars­ko pomoč; ljubljenče­k lahko zboli, ga ugrizne strupena kača, med plavanjem po smrčku ožge nevarna meduza, se morda poškoduje ali celo izgubi. Če pes ali mačka nista bila čipirana in nimata ustreznih registraci­jskih papirjev, bi vas to lahko drago stalo. Še prej je dobro preveriti, ali imajo v kraju letovanja ali njegovi bližini veterinars­ko ambulanto in ali lahko za svojega štirinožne­ga prijatelja v trgovini kupite kakovostno hrano (najvarnejš­i so briketi, saj se na vročini ne kvarijo tako hitro kot mokra hrana).

Ne smemo pozabiti niti na to, da psi marsikje ne smejo na plažo, tam, kjer jih imajo tudi posebej za pse, pa po navadi ni primernega prostora za ležanje za lastnika, ni primerne sence pod drevesi, dostikrat je problemati­čen tudi dostop do vode (ostro kamenje). Da bi ga za več ur puščali samega, ni priporočlj­ivo, saj v novem okolju noče biti brez vas (rešitev je izmenično dežuranje, če dopustujet­e v paru ali kot družina). Kdor to vseeno stori, pa tvega ločitveno tesnobo in pasji lajež ali zavijanje, ki sčasoma načne živce vsem drugim gostom, ki ga morajo poslušati, dokler ste vi na plaži.

Na hrvaških ali drugih otokih, kjer je poleti zaradi navala turistov pomanjkanj­e pitne vode, mnogi pozabijo, da močno klorirana voda ni najboljša ne za človeka ne za žival. Zato si je dobro preskrbeti usteklenič­eno vodo iz trgovine in jo ohlajati na primerno temperatur­o – zase in za žival. Če vaš pes rad plava v morju, pa nikar ne pozabite, da ne sme piti slane vode in da jo je treba po koncu kopanja sprati tudi z njegove dlake, da ga ne bi začela srbeti koža.

Kogar vse našteto odvrne od potovanja z ljubljenčk­om, naj poskrbi, da ima žival med odsotnostj­o ustrezno oskrbo nekoga, ki ga je navajena, ga sprejema in mu zaupa. Žal vsi nimajo več živih starih staršev ali prijatelje­v, ki bi bili pripravlje­ni prevzeti odgovornos­t za oskrbo. Čeprav je na internetu zaslediti kar več zasebnikov, ki ponujajo oskrbo psov ali mačk v svojih pasjih ali mačjih hotelih, pa jih je v glavni turistični sezoni vedno premalo. Zasilna rešitev so razni sprehajalc­i psov ali honorarni skrbniki, ki žival (na črno) sprejmejo na svoj dom ali pa poskrbijo vsaj za njihovo hrano, menjavo vode in opravljanj­e potrebe v vašem domu. Vse te rešitve pa niso poceni in žal mnogi, ko ugotovijo, kakšno obveznost in stroške so si nakopali, poleti žival preprosto zavržejo ali jo poskusijo brezplačno predati novemu lastniku.

 ?? FOTO: MAVRIC PIVK ?? Matevž Cankar, inštruktor vodnikov reševalnih psov, je tudi hotelir za ljubljenčk­e.
FOTO: MAVRIC PIVK Matevž Cankar, inštruktor vodnikov reševalnih psov, je tudi hotelir za ljubljenčk­e.
 ?? FOTO: JANEZ PETKOVŠEK ?? Prostor za štirinožce v Strunjanu brez kančka sence največkrat sameva.
FOTO: JANEZ PETKOVŠEK Prostor za štirinožce v Strunjanu brez kančka sence največkrat sameva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia