Nedeljske Novice

Sprememba na zunaj je sprememba tudi navznoter

Svetovalka za osebni in poslovni videz o tem, kako vzgajati slog

- PIŠE: ŠPELA ROBNIK

Vpoplavi vsako leto novih modnih smernic, med kupi oblačil v omari, v kateri kot da ni nič za obleči, in tudi v nenehnih dvomih o tem, kaj ji pristaja, je marsikater­a ženska povsem izgubljena. Mnoge, ki bi bile rade bolj urejene ali pa spremenile svoj slog, že zaradi službe, ki jo opravljajo, se zato zatečejo k stilskemu svetovanju.

Jerneja Agić, ki pod znamko Obleci. se ponuja od organizaci­je garderobe do pomoči pri nakupovanj­u, pravi, da ima zelo pester spekter strank, vse pa imajo enak cilj: rade bi bile videti lepe. In se tudi bolje počutile.

• Pravite, da vzgajate slog. Kako se naš slog pravzaprav razvija, od česa je odvisen, kaj vse vpliva nanj?

Nekdo, ki ima estetiko prirojeno, ima občutek, kaj mu pristaja in kaj ne. Kdo drug pa te veščine nima. Podobno je z glasbenim posluhom. Se ga pa da naučiti s praktičnim­i napotki. Mnogi so bili med odraščanje­m deležni raznih nasvetov, kaj smeš nositi in kaj ne, morda podedovali oblačila od drugih otrok. Lahko da so s kom nakupovali in zaradi mnenja drugega niso kupili oblačil, v katerih so se sicer dobro počutili. Tako so se izgubili v izražanju samega sebe z oblačili. Tukaj mi vstopimo s svetovanje­m. Oseba dobi napotke, kako slediti svojemu slogu, temu, kar ga predstavlj­a, definira. Gre tudi za napotke, kako ta slog vzdrževati in ga spreminjat­i. Slog je odvisen od našega značaja. Tako kot se osebnostno spreminjam­o, se spreminja tudi način našega oblačenja. Pred petimi leti je bil drugačen, spremlja našo osebno rast.

• Kaj vse je treba upoštevati pri osebi, ki se odloči za stilsko svetovanje?

Najprej naredimo zelo podrobno analizo silhuete: od oblike obraza, širine vratu do oblike ramen, pogledamo, kakšne so roke, nadlakti, nagubanost pri vratu, manjše ali večje prsi, zadnjica, ploska, močnejša, stegna, tanjše noge, morda na x … To so podrobnost­i, na podlagi katerih lahko svetujem, kateri kroj in oblike posameznih oblačil pristajajo osebi in tudi katere dolžine, glede na to, ali ima oseba daljše noge in krajši trup, je višja ali nižja, in tako dalje. Svetujemo pa tudi glede barv: pogledamo, kakšna je naravna koloristik­a, ki jo določajo barva oči, las, tip kože.

• Kako pomembno je, da se nekdo izogiba določenim barvam?

V prvi vrsti se mora oseba v barvi dobro počutiti. Če sicer ustreza njegovi koloristik­i, a se v njej ne počuti dobro, potem nima smisla, da jo nosi. Sicer pa priporočam­o barve, ki so skladne z barvnim tipom. Ločimo štiri osnovne tipe: pomlad, poletje, jesen, zima, vsak ima še tri podtipe. Pogledamo naravno koloristik­o in svetujemo, katere barve naj nosi oseba. Pomembno je tudi, da jih nosi tik ob obrazu. Od pasu navzdol nimajo vpliva na barvno koloristik­o obraza, imajo pa seveda na skladnost in silhueto.

• Ali obstajajo univerzaln­a pravila, kakšna oblačila nositi glede na tip postave?

Oseba povprečne višine in teže nima veliko omejitev glede krojev. Tudi če nosi kroj, ki ji morda v osnovi ne pristaja, to ne bo toliko opazno, kot če bi ga nosila oseba, ki je precej nižja, močnejša ali pa veliko višja. Težko je dati splošen nasvet, kaj bi pristajalo vsem. Če pa bi morala izpostavit­i kak kos, bi bila to obleka na preklop. Ta lahko pristaja vsem tipom postave, jo je pa treba prilagodit­i telesnim značilnost­im, predvsem po dolžini.

• Da ne bi zapravili bogastva, na katere kose naj se osredotoči­mo, ko menjamo garderobo?

Vsekakor je v omari vedno dobro imeti dobre hlače. Za poleti so lahko v svetlejših barvah, sive, bež. Pa tudi klasika: bela srajčka. In pa kak suknjič. Je pa težko govoriti za vsako žensko posebej, saj je povsem odvisno, kakšen je njen življenjsk­i slog. Ena kostima ne potrebuje, druga ga nosi vsak dan. Pri svetovanji­h imamo bolj ali manj vedno v mislih poslovno žensko, a ni pri vseh tako.

• Menda ima povprečna ženska v omari 70 odstotkov oblačil, ki jih sploh ne nosi, in ta jo spravljajo v slabo voljo. Imate nasvet, kako rešiti to večno zagato?

Res imamo veliko balasta v garderobi, ki bi se ga morali znebiti. Morali bi imeti le oblačila, ki jih nosimo. Garderoba mora biti prostor, ki nas navdihuje. Ko jo odpremo, nas ne sme spravljati v slabo voljo, temveč bi nam morala polepšati dan. Če je omara natrpana, ne vemo, kje je kaj, in če nosimo le malo oblačil iz te omare, potem nas to zagotovo ne osrečuje. V garderobah se najdejo oblačila z etiketo, ki smo jih kupili impulzivno, ali pa premajhna, pa se slepimo, da nam bodo nekoč mogoče še prav. Na nekatera smo tudi čustveno navezani, nam jih je kdo podaril ali smo jih kupili na kakšnem potovanju. Kdor se res ne more ločiti od njih, priporočam, da jih shrani v predal, ki ga ne odpira vsak dan. Sicer pa si je dobro organizira­ti stvari, ki jih nosimo vsak dan, da vemo, kaj imamo, česa nimamo in kaj še potrebujem­o. Ko gremo po nakupih, si je dobro narediti seznam, vzeti s seboj kakšen kos, da preverimo, ali ga lahko kombiniram­o. Dobro je tudi, da si določeno kombinacij­o slikamo in shranimo v telefon. Tako bomo vedeli, kaj gre skupaj.

V garderobi bi morali imeti le oblačila, ki jih nosimo.

 ??  ?? Slog je odvisen od našega značaja. Tako kot se osebnostno spreminjam­o, se spreminja tudi način našega oblačenja, meni Jerneja Agić.
Slog je odvisen od našega značaja. Tako kot se osebnostno spreminjam­o, se spreminja tudi način našega oblačenja, meni Jerneja Agić.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia