Nedeljske Novice

Nekoč le sanje, danes že povsem dostopni

Preden se odločimo za nakup bazena, se moramo zavedati, da bo treba zanj tudi skrbeti

- PIŠE: BARBARA KUKLEC PETEK

Še ne tako davno smo med prebiranje­m zgodb o zvezdnikih vzdihovali nad njihovimi vilami, ki so jih praviloma krasili bazeni. Sami smo medtem trpeli v vročini in se hladili na prenatrpan­ih javnih kopališčih ter ob jezerih in rekah, kjer ni bilo ohladitve željnih nič manj. A lasten bazen niso več le nedoseglji­ve sanje, predvsem za tiste, ki živijo v hišah. Stanovalce­m blokov medtem preostane, da se spoprijate­ljijo s kom, ki ima okrog hiše kaj neizkorišč­enega prostora, ter ga poskušajo prepričati, da bi se tja res krasno podal bazen.

Kot pri vseh investicij­ah je tudi pred nakupom bazena treba razmisliti, koliko smo zanj pripravlje­ni odšteti in koliko časa nameniti za njegovo oskrbo. Pozabiti ne smemo niti na estetski vidik. Obstajajo tri glavne vrste bazenov, to so prostostoj­eči, delno vgradni in vgradni. Prostostoj­ečega lahko kupimo v bolje založenih specializi­ranih trgovinah z opremo za dom in urejanje okolice, njihova glavna prednost pa je enostavna postavitev, ki ne zahteva izkopa jame na vrtu, vsako sezono ga lahko tudi prestavimo drugam. Cene se gibljejo od tisoč evrov, odvisno od velikosti in materiala, nato je treba kupiti še filtre, merilnik vrednosti pH vode in sredstva za nego vode. Prav bodo prišli tudi sesalnik za čiščenje dna, morda mrežica za pobiranje nesnage in termometer.

Najpomembn­ejši je pH

Če brez mrežice in termometra še lahko shajamo, pa je merilnik vrednosti pH obvezen. Če voda v bazenu postane prekisla – to pomeni, da je njena pH-vrednost nižja od 7 –, namreč lahko poškoduje kovinske dele bazena in mu tako zniža življenjsk­o dobo. V nasprotnem primeru, torej preveč bazični vodi, ki ima vrednost več kot 7, pa bo kopanje neprijetno, pekle nas bodo oči in srbela koža, na bazenu bodo nastale obloge, tudi čistilna sredstva bodo delovala slabše. Voda v bazenu mora zato vedno imeti pH med 7,0 in 7,4.

Njeno kakovost je treba preverjati pri vseh vrstah bazenov razen v napihljivi­h otroških in morebitne težave reševati s posebnimi sredstvi.

Pogosto se pojavijo tudi alge. Te same po sebi niso škodljive, so zgolj estetski problem, težava za zdravje nastane, ko odmrejo, saj se z njimi prehranjuj­ejo bakterije. Na začetku lahko alge odstranimo z dodajanjem klora, žal pa sčasoma postanejo odporne proti njemu, takrat na vrsto pride algicid. Mnoge skrbi, ali je treba prostostoj­eče bazene pozimi pospraviti. Odgovor je ne, saj so narejeni iz materialov, ki kljubujejo različnim vremenskim razmeram, treba ga je le očistiti in pokriti, očistimo ga nato znova pred začetkom nove sezone. Obstajajo tudi prostostoj­eči bazeni z napihljivi­m robom, ki so cenovno precej ugodnejši, za takšnega s premerom treh metrov je treba večino odšteti manj kot stotaka, tisti, ki imajo premer okrog pol metra, pa stanejo v povprečju 300 evrov.

Na klanec raje delno vgradnega

Zahtevnejš­i kupci se bodo najverjetn­eje odločili za vgradne ali delno vgradne bazene. Za vgradnega, ki je dolg sedem metrov, je treba odšteti od 2600 evrov naprej, za petmetrske­ga slaba dva tisočaka. Dodatni strošek je montaža, saj je treba izkopati luknjo, po potrebi teren tudi zravnati. Na bolj težavnih terenih, torej nagnjenih ali terasastih, je zato bolje izbrati delno vgradne bazene. Ti so po videzu nekje med vgradnimi in prostostoj­ečimi – del je vkopan v zemljo, del ga je zunaj. Cena je običajno enaka kot pri vgradnih, tudi oskrbovanj­e. Vštet je tudi filtrirni sistem, sicer ga je treba kupiti posebej. Brez njega ne bo šlo. Ker je na tržišču precej različnih vrst filtrov, denimo peščeni, kartušni in diatomejsk­i (trdne delce filtrirata diatomejsk­a zemlja, katere glavna sestavina je kremen, in aktivno oglje), vodo lahko filtriramo tudi s pomočjo steklenega peska ali z vrečkami, se je pred nakupom najbolje posvetovat­i s strokovnja­kom. Vgradni in delno vgradni bazen pa imata še eno dobro lastnost – z enim od njiju ob hiši bo nepremični­na pridobila vrednost.

 ??  ?? Cenovno najugodejš­ni so prostostoj­eči.
Cenovno najugodejš­ni so prostostoj­eči.
 ??  ?? Bazen bo zvišal ceno nepremični­ne.
Bazen bo zvišal ceno nepremični­ne.
 ??  ?? Zanj je treba ustrezno skrbeti.
Zanj je treba ustrezno skrbeti.
 ??  ?? Za neravne terene so najprimern­ejši delno vgradni.
Za neravne terene so najprimern­ejši delno vgradni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia