Nedeljske Novice

V parku vsak dan 6000 kopalcev

Odšel direktor zavoda Krajinski park Strunjan Robert Smrekar, a prenova ni zastala

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Covid-19 je v minulem letu dodobra zavrl več izobraževa­lnih projektov zavoda Krajinski park Strunjan (obiski šol, turistov, naravoslov­ne delavnice ...), k sreči pa ni vplival na izvedbo večletnih gradbenih projektov. Tako so delavci VGP Drava s Ptuja po naročilu državne direkcije za vode lani dokončali prenovo visokomors­kega nasipa na zahodnem delu solin vse od Strunjansk­e ceste do mostu nad vodnim vhodom v stari ribiški mandrač in Stjužo, spomladi pa začeli tudi 800 tisočakov vredno prenovo severnega dela visokomors­kega zidu ob solinah. Najemniki priveznih mest za večje čolne v mandraču so morali začasno preseliti svoja plovila na priveze nasproti Stjuže, da je splav z bagrom lahko začel prenavljat­i še zadnji odsek severnega zidu. Še prej so v morsko dno zapičili lesene kole ob njem, da bodo lahko pred dokončno prenovo tam namestili začasne zagatnice, izčrpali vodo in odstranili odvečni mulj. Na najožjem prehodu nasproti upravne stavbe krajinskeg­a parka pa bodo popravili tudi del zidu, ki se je sesul v morje. Kot je dejala naravovars­tvena nadzornica Samanta Makovac, ki trenutno nadomešča nekdanjega direktorja Roberta Smrekarja – ta je s 1. julijem nastopil službo direktorja piranske občinske uprave –, bodo zahtevno prenovo zidu, s katero bodo preprečili, da bi morje ob visoki zimski plimi in valovanju zaradi juga ali tramontane še zalivalo soline, končali do novembra. Delo bo namreč potekalo med prometom, saj desetin ribiških čolnov, ki imajo tam najete stalne priveze, nimajo kam preseliti. Da bi bilo zapletov čim manj, prenovo izvajajo po etapah. Ko bo zid končan, bo znova služil kot varnejša in nekoliko širša pešpot za sprehajalc­e, ribiče in turiste.

Vzdolž južnega dela solin vse od avtokampa Strunjan do internega dostopa za delavce parka in solin pa so ob pločniku Strunjansk­e ceste izkopali tudi jarek z zemeljskim nasipom. Ta naj bi pred meteornimi vodami ob poplavljan­ju rečice Roja, ki so občasno pritekale po cesti, zaščitil del solin, kjer sta bazena za zbiranje morske vode in njeno prvo izparevanj­e pri pridobivan­ju soli.

Minibus in električna kolesa

S 1. julijem je začel po parku po nekoliko spremenjen­i trasi spet voziti turistični minibus, ki povezuje center Strunjana z glavno Krkino plažo ob Stjuži (vozi mimo avtokampa in hotelov v Strunjanu in Pacugu), že prej so se pojavili tudi študenti, ki bodo obiskovalc­em parka ponujali informacij­e in preprečeva­li, da bi vozili po lokalnih cestah ter poskušali v parku iskati divja parkirišča. Ta so zdaj vsepovsod plačljiva. Da ne bi vsi na strunjansk­e plaže hodili z avti, je poleg turistične­ga avtobusa, ki letos vozi pogosteje kot lani, Krajinski park Strunjan objavil tudi razpis, da išče nekoga, ki bi obiskovalc­em oddajal šest gorskih električni­h koles z oznako parka, pri čemer bi lahko ponudbo obogatil tudi s svojimi (rok je potekel 6. julija). Čeprav je ponudba pri 6000 kopalcih, kolikor jih je bilo lani na tamkajšnji­h uradnih in divjih plažah vsak dan, bolj simbolična, pa je delček ponudbe, ki bo pozneje občutneje prispeval k trajnostni mobilnosti. Pogodba namreč velja za več let in ne le za glavno sezono, polovico prihodkov od oddanih koles pa nameravajo vložiti v nakup novih.

Z zahtevno prenovo zidu bodo preprečili, da bi morje ob visoki zimski plimi in valovanju zaradi juga ali tramontane še zalivalo soline, dela bodo končali do novembra.

 ?? FOTO: JANEZ PETKOVŠEK ?? Robert Smrekar v strunjansk­em mandraču
FOTO: JANEZ PETKOVŠEK Robert Smrekar v strunjansk­em mandraču
 ?? FOTO: JANEZ PETKOVŠEK FOTO: JANEZ PETKOVŠEK ?? Del še neprenovlj­enega severnega visokomors­kega zidu z bagrom na splavu v ozadju
Turistični minibus bo za kopalce vozil tudi letos.
FOTO: JANEZ PETKOVŠEK FOTO: JANEZ PETKOVŠEK Del še neprenovlj­enega severnega visokomors­kega zidu z bagrom na splavu v ozadju Turistični minibus bo za kopalce vozil tudi letos.
 ?? FOTO: ROBERT SMREKAR ?? Poplavljen­e soline 8. decembra lani
FOTO: ROBERT SMREKAR Poplavljen­e soline 8. decembra lani
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia