Nedeljske Novice

Stroški prevoza

-

• Spoštovani, pred časom sem se preselil v svoje stanovanje, še vedno pa imam naslov prijavljen pri svojih starših. V službo se vozim s svojim vozilom, in sicer je moje novo stanovanje bližje službi kot pa dom mojih staršev. Nisem še uredil uradne spremembe naslova, zato me zanima, kateri naslov je pomemben z vidika plačevanja potnih stroškov s strani delodajalc­a.

Spoštovani, z vidika povračila stroškov prevoza s strani delodajalc­a so pomembni vaši dejanski stroški, torej kraj, od koder se dejansko vozite na delo (ne pa sama uradna prijava stalnega bivališča pri državnih organih). Če se torej v službo vozite s kraja, ki je bližje vašemu delovnemu mestu kot pa vaš prijavljen­i naslov bivanja, vam delodajale­c ni dolžan povrniti potnih stroškov do naslova, kjer prebivajo vaši starši in imate tam uradno prijavljen naslov bivanja. Delodajalc­a ste tudi vi dolžni ažurno obveščati o relevantni­h spremembah, torej tudi o spremembi bivanja (ne glede na to, kje imate dejansko prijavljen stalni naslov bivanja).

Posebej opozarjam tudi, da v primeru, ko delavec ne sporoči pravilnega dejanskega kraja, od koder prihaja na delo, takšno dejanje lahko povzroči številne posledice, saj lahko delodajale­c v tem primeru poda delavcu izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, iz razloga, ker delodajale­c lahko oceni, da je delavec izpolnil zakonske znake kaznivega dejanja goljufije oziroma da delavec krši svoje pogodbene obveznosti (prva oziroma druga alineja prvega odstavka 110. člena Zakona o delovnih razmerjih). Prav tako je možen kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja goljufije (211. člen Kazenskega zakonika). Kadar ni v zakonskem roku urejena sprememba bivališča, pa gre tudi za prekršek, za katerega je predpisana globa od 200 do 600 evrov (45. člen Zakona o prijavi prebivališ­ča).

Svetujem torej, da čim prej sporočite spremembo glede dejanskega kraja bivanja delodajalc­u in ustreznim državnim organom (Upravna enota).

 ??  ?? SVETUJE: JASNA ZAKONJŠEK odvetnica, Odvetniška pisarna Zakonjšek, d. o. o.
SVETUJE: JASNA ZAKONJŠEK odvetnica, Odvetniška pisarna Zakonjšek, d. o. o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia