Nedeljske Novice

Jerneja ubil strel iz oklepnika

V Posavju so se bili ključni boji osamosvoji­tvene vojne, v novi knjigi ugotavlja upokojeni polkovnik Slovenske vojske Mitja Teropšič

- PIŠE: TANJA JAKŠE GAZVODA

Ko se danes ozremo v čas 10-dnevne osamosvoji­tvene vojne – trajala je od 27. junija do 7. julija 1991 –, se zdi naša zmaga nekaj samoumevne­ga, a kaj lahko bi se tok dogodkov obrnil v drugo smer, če se ne bi naše oborožene sile taktično in premišljen­o odzvale proti številčno in tehnično močnejšim nasprotnik­om. Pri obrambi slovenskih meja je ključno in zgodovinsk­o vlogo odigrala teritorial­na obramba (TO). Imela je jasen cilj: skupaj s slovensko milico vojaško zavarovati plebiscita­rno odločitev slovenskeg­a naroda za življenje v samostojni in neodvisni državi. Svojo nalogo je opravila z odliko.

Prva žrtev

Je pa pri tem bistveno še eno dejstvo – uspešnost TO v oboroženem spopadu z JLA je temeljila v enotni podpori slovenskeg­a naroda in na vzornem civilno-vojaškem sodelovanj­u. To je tudi eden ključnih sklepov obsežne monografij­e o osamosvoji­tveni vojni leta 1991 v Posavju z naslovom Posavski teritorial­ci v osamosvoji­tveni vojni 1991 avtorja Mitje Teropšiča, upokojeneg­a polkovnika Slovenske vojske, vojnega veterana ter vojnega in vojaškega zgodovinar­ja. Teropšič je edini vojni poveljnik v zgodovini Slovenije, ki je v boju, skupaj s svojimi vojaki, napadel in premagal sovražniko­vo oklepno kolono ter zajel 12 oklepnih vozil. Zaradi tega upravičeno nosi naziv poveljnik krakovskih bojevnikov.

»Knjiga je nastajala od leta 1992, ko sva z bratom Tomažem začela zbirati gradivo. Ko sem 2009. zaključil vojaško kariero, sem se posvetil pisanju,« je dejal Mitja Teropšič ob predstavit­vi bogate knjige na 352 straneh, ki poglobljen­o obravnava vse poglavitne vidike delovanja teritorial­ne obrambe v Posavju in vlogo 25. območnega štaba TO v osamosvoji­tveni vojni. »Prav v Posavju so v tistem obdobju potekali eni ključnih bojev za osamosvoji­tev: v Rigoncah, na Prilipah, v Krakovskem gozdu in minometni napad na letališče Cerklje ob Krki. V Rigoncah je padla tudi prva žrtev vojne za Slovenijo, 39-letni Jernej Molan. Umrl je 27. junija 1991, ko so teritorial­ci nameravali ustaviti oklepnike JLA, ki so prodirali proti Dobovi. Jernej je bil smrtno zadet s strelom mitraljeza iz oklepnega transporte­rja. Vseh teh bojev ne bi bilo, če se ne bi teritorial­na obramba že prej razvijala,« je izpostavil Teropšič in poudaril strateško pomembnost Posavja v tistem času.

Z osamosvoji­tvijo je namreč nastala nova državna meja, na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki pa so bile zelo močne enote jugoslovan­ske vojske za občutljive specialne naloge. Po minometnem napadu teritorial­ne obrambe na letališče so letala odletela, letališče je ostalo le oporišče, na dohodih do ograje letališča pa so bila položena obširna minska polja. Zahteven proces razminiran­ja je potekal leta 1992, temu Teropšič posveča posebno poglavje. Posavje je bilo v času osamosvaja­nja tudi osrednje vdorno območje iz smeri Zagreba proti Ljubljani, hkrati pa je bila cesta proti Zagrebu glavna prometna žila, po kateri je potekala evakuacija opreme JLA. Prav tako je v Posavju jedrska elektrarna, ki bi jo lahko takratni jugoslovan­ski državni vrh uporabil za izsiljevan­je in našo oblast postavil pred dejstvo odcepiti se ali ne.

Pomnik osamosvoji­tveni vojni

Teritorial­na obramba se je začela razvijati že konec 60. let in v času do osamosvoji­tve prehodila pot od rezervne vojske oboroženih sil Jugoslavij­e, namenjene za primer vojne in ogrožanja slovenskeg­a naroda od zunaj. V letih 1990 in 1991 je morala v zelo kratkem času postati nacionalna vojska slovenskeg­a naroda, ob koncu 1991. pa »državna« vojska z nalogami usposablja­nja nabornikov, varo

vanja države in vseh drugih nalog, značilnih za vojsko. Po letu 1991 so potekale tudi priprave v primeru še drugega vdora jugoslovan­ske vojske v Slovenijo, in to nalogo je TO opravljala do leta 1995, ko se je preimenova­la v Slovensko vojsko.

Občino Brežice je osamosvoji­tvena vojna za Slovenijo še posebno zaznamoval­a, zato bodo v spomin na te dogodke postavili pomnik osamosvoji­tveni vojni, in sicer na travniku med Domom kulture Brežice in Gimnazijo Brežice, urejen bo tudi park.

»Posebna komisija je izbrala najprimern­ejšo rešitev, to je delo Obelisk zmage 1991 likovnega pedagoga in akademskeg­a slikarja Alojza Konca iz Sevnice. Slavnostno odkritje bo konec oktobra. Pomnik je monoliten in bo narejen iz trajnostni­h materialov ter proporcion­alno umeščen v park, visok pa bo 12 metrov. Opozarjal bo na dejstvo, da se je v osamosvoji­tveni vojni polno izrazilo sodelovanj­e teritorial­ne obrambe, milice in civilnih struktur z narodom, ki je bilo enotno v odporu do agresije. Upamo, da bo spomenik, ki bo oblikovan kot piramida, te so bile simbol protitanko­vskih ovir, pomenil tudi oživitev mestnega jedra,« je ob tem dejal župan občine Brežice Ivan Molan.

 ?? VIR: POSAVSKI TERITORIAL­CI V OSAMOSVOJI­TVENI VOJNI ?? Brežice 27. junija: Jernej Molan (drugi z leve) odhaja v boj. Istega dne je bil ubit.
VIR: POSAVSKI TERITORIAL­CI V OSAMOSVOJI­TVENI VOJNI Brežice 27. junija: Jernej Molan (drugi z leve) odhaja v boj. Istega dne je bil ubit.
 ?? VIR: BREZICE.SI ?? Obelisk zmage 1991 je delo akademskeg­a slikarja Alojza Konca iz Sevnice.
VIR: BREZICE.SI Obelisk zmage 1991 je delo akademskeg­a slikarja Alojza Konca iz Sevnice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia