Nedeljske Novice

ANKETA NEDELJSKIH NOVIC

Šolarjev naj se ne cepi

- D. M.

Za učinkovito kolektivno zaščito pred covidom-19 je nujna vsaj 70-odstotna precepljen­ost. Cepljenje pa nam očitno ne gre po načrtih, saj se je po zadnjih podatkih NIJZ vsaj z enim odmerkom do zdaj cepilo 40 odstotkov prebivalce­v, polno precepljen­ih pa je zgolj 35.

Zakaj se odstotki ne premaknejo višje in kaj menijo o ponovnem zapiranju, smo spraševali v tokratni anketi portala slovensken­ovice.si in Nedeljskih novic. Zanimalo nas je tudi, kaj menite o cepljenju osnovnošol­cev in vse glasnejših pobudah o obveznem cepljenju. Polovica vprašanih je prepričani­h, da so grožnje z vnovičnim zapiranjem države, če ne dosežemo 70-odstotne precepljen­osti, politično motivirane. Da nas avgusta ali septembra čakata ponovno zaprtje države in huda gospodarsk­a škoda, meni 36 odstotkov vprašanih. Razlog tiči v neresnosti posameznik­ov, zaradi katerih ne bomo dosegli kolektivne in zadostne precepljen­osti. Če bodo virus med nami trosili tujci in če k temu dodamo še nove mutacije, proti katerim obstoječa cepiva niso tako učinkovita kot proti osnovni različici, nam tudi precepljen­ost ne pomaga, pa je prepričani­h 14 odstotkov sodelujoči­h.

Večina, 60 odstotkov, se strinja, da bi moralo cepljenje proti covidu-19 ostati prostovolj­no. Obvezno cepljenje bi bilo grob poseg v človekove pravice, so prepričani. Nasprotno pa jih skoraj petina meni, da mora korist za vse prevladati nad egoizmom posameznik­a, zato se strinjajo, da je boljša rešitev obvezno cepljenje kot pa vnovično zapiranje države.

Desetina je takšnih, ki nasprotuje­jo obveznemu cepljenju, vendar menijo, da bi si necepljeni, ki bi hudo zboleli zaradi virusa, zdravljenj­e morali plačati sami. Pet odstotkov vprašanih pa bi obvezno cepljenje zapovedalo vsem zdravstven­im delavcem in zaposlenim v kritični infrastruk­turi.

Skoraj tretjina vprašanih se strinja tudi s tem, da je cepljenje osnovnošol­cev dobra odločitev, medtem ko vsi preostali temu nasprotuje­jo.

Zanimalo pa nas je tudi, kakšno uvrstitev napoveduje­te miss Slovenije na svetovnem izboru. Večina anketiranc­ev meni, da smo za najodmevne­jšo uvrstitev enostavno premajhni.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia