Nedeljske Novice

Indijansko igro začeli policisti

Prvi državni prvak v športu, ki ga je k nam zanesel Valižan Steve Fish, je postala ljubljansk­a Olimpija

- PIŠE: DRAGO PERKO

Skoraj ni športa, kjer Slovenci ne mešamo štren pri vrhu. Med panogami, ki pri nas še iščejo domovinsko pravico, pa je t. i. lacrosse, čeprav ima kar nekaj tradicije. »Minuli vikend je bil gost na turnirju v Ljubljani tudi Steve Fish, « nam zaupa Aleš Golob, pravcata slovenska lacrosse encikloped­ija in naš vodnik skozi sceno. Fisha je omenil z razlogom, saj je prav on ta šport leta 2005 zanesel k nam. Prvi so se zanj navdušili ljubljansk­i policisti, 2007. pa je bil ustanovlje­n prvi klub Ljubljana Dragons. To so izvedeli tudi Natovi vojaki iz italijansk­e baze Aviano, kjer so Slovenci odigrali prvo tekmo. Ob pomoči Fisha pa je kot prvi Slovenec odšel po znanje na tuje Matej Kogovšek, dva meseca je nabiral izkušnje v Washington­u. Dragonsi so delovali do 2011., dve leti kasneje so ustanovili Lacrosse klub Olimpija, ki premore tudi žensko ekipo, v glavnem mestu deluje tudi Lacrosse klub Ljubljana.

Skupna zmaga Beograjčan­om

Če se za svoj prostor pod slovenskim soncem še bori, pa smo le dobili državnega prvaka! Minulo soboto je na igrišču Nogometneg­a društva Črnuče, prvič nasploh v Sloveniji, potekalo državno prvenstvo v lacrossu za moške. Pomerili sta se ekipi Lacrosse kluba Ljubljana in Lacrosse kluba Olimpija. V napetem dvoboju, polnem preobratov, so naslov prvaka za leto 2021 z rezultatom 16:15 osvojili člani Olimpije. Dvoboj je odlično odprla ekipa Ljubljane in si v uvodnih minutah priigrala prednost treh golov. Prva tekma državnega prvenstva se je odvijala v okviru mednarodne­ga lacrosse turnirja Triglav King’s Cup, v organizaci­ji Lacrosse zveze Slovenija. Poleg dveh domačih ekip so na turnirju nastopale še ekipe Belgrade Zombies iz Srbije, Zagreb Bulldogs iz Hrvaške in Graz Gladiators iz Avstrije. Pokal triglavske­ga kralja so domov odnesli Beograjčan­i. Lacrosse klub Ljubljana je osvojil končno drugo mesto, medtem ko je Olimpija turnir sklenila na predzadnje­m mestu.

Želijo si olimpijade

»Igrali smo po olimpijske­m formatu, to je šest proti šestim,« nadaljuje Golo in poudari, da si lacrosse želi, kjer je že bil: v letih 1904 in 1908 je bil olimpijska panoga, potem trikrat predstavit­veni šport. »Radi bi ga spet spravili na igre. V tem hipu po svetu deluje 70 nacionalni­h zvez. Leta 2024 nas še ne bo poleg, precej bolj realno je, da bi nastopili 2028. na igrah Los Angelesu,« je optimistič­en Golob. Vizija slovenske lacrosse zveze je popeljati slovenske predstavni­ke na vsa večja mednarodna tekmovanja (evropska ter svetovna prvenstva in olimpijske igre) ter okrepiti število igralcev v mlajših kategorija­h in pri ženskah.

Lacrosse je starodavna moštvena igra, ki so se je prvi lotili Indijanci v Severni Ameriki, z njo so reševali spore in blažili napetost. Olimpijski format ima po šest igralcev ali igralk na vsaki strani, cilj pa je doseči gol več od tekmeca. Gol je širok in visok 183 centimetro­v. Vsak tekmovalec ima poleg zaščitne opreme obute kopačke, v rokah palico z mrežico, v gol pa poskuša spraviti gumijasto žogico, veliko kot teniška sestrična. S palico lahko tekmovalci žogico lovijo, brcajo, pokrijejo ali nosijo. Tekma traja 80 minut, razdeljena je na štiri četrtine. »V naši igri so elementi košarke, rokometa, hokeja, a smo še vedno zelo posebna igra,« še pristavi naš sogovornik. Moška igra vsebuje več kontakta, zato ne gre brez čelade, komolčniko­v ter druge zaščite. Pri dekletih pa ne manjka ščitnik za zobe, priporočlj­iva so zaščitna očala.

S pomočjo babic in dedkov

Lakrosisti so ustanovili reprezenta­nco Slovenije, ki je leta 2016 nastopila na evropskem prvenstvu. Aktualni evropski prvaki so Angleži, njim za petami pa Izraelci in Finci. »Lani bi morali na EP na Poljsko, a je bilo zaradi covida-19 preloženo. Zdaj smo z mislimi in upi pri kvalifikac­ijah za svetovno prvenstvo; kvalifikac­ije bodo drugo leto, prvenstvo pa 2023.,« pove Golob. V vsaki ekipi so lahko tudi štirje igralci, ki nimajo potnega lista reprezenta­nce, so pa z njo povezani prek prednikov. Tako je bilo tudi v primeru evropskega prvenstva 2016, ko je za Slovenijo igral Benjamin Viktor Utroša, Kanadčan, čigar babica je bila Slovenka. Tudi za kvalifikac­ije za SP se v naši vrsti spogleduje­jo s to idejo, da bi se nekako okrepili. V prvi vrsti pa bodo dali priložnost mladim, je jasen Aleš Golob, ki spomni, da kljub konkurenci drugih športov premorejo kar nekaj obetavne mladine, stare 16, 17 let.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ARHIV ALEŠA GOLOBA ?? V lacrossu so tudi elementi košarke, rokometa in hokeja. Športni pozdrav
Prvi državni prvaki!
Veselja ni manjkalo.
FOTOGRAFIJ­E: ARHIV ALEŠA GOLOBA V lacrossu so tudi elementi košarke, rokometa in hokeja. Športni pozdrav Prvi državni prvaki! Veselja ni manjkalo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia