Nedeljske Novice

Samosvoji in svobodni

- PIŠE: MIŠA TERČEK

Da različnost družbo bogati, dokazuje tudi nova dokumentar­na serija Samosvoji (Free spirits), ki jo lahko ob torkih in sobotah ob 17.25 spremljate na 1. programu TV Slovenija. Doku serija, ki združuje portrete fascinantn­ih posameziko­v iz različnih koncev sveta, govori o moči človeškega duha in večnem iskanju svobode – svobode bivanja in lastnega izražanja. Če si ekscentrič­en, drugačen, zunajserij­ski ali vpadljiv, pogosto pritegneš pozornost okolice. Slednja pa je lahko, še posebej, če gre za manjše kraje in konzervati­vnejše skupnosti, polna predsodkov in strahu do neznanega. Samosvoji združujejo portrete tako tistih, ki izstopajo po svojem življenjsk­em slogu ali videzu, kot tudi tistih, ki obzorja duha širijo s svojimi dejanji ali mislimi. Skupno jim je to, da oboji premikajo meje in bogatijo družbo. Za pričujoče portrete so se brezkompro­misno in odprto razgalili pred kamero in ustvarjalc­em (ter posledično tudi gledalkam in gledalcem) zaupali svoje zgodbe. Teh, če si vsak dan deležen zlobnih jezikov, ni ravno lahko deliti s svetom.

V seriji nastopajo tudi slovenski državljani. V prvi epizodi smo tako spoznali Andreja Bezjaka, katoliško vzgojenega glasbenika, ki odgovore na svoja vprašanja išče v duhovni tradiciji gibanja Hare Krišna in v ustvarjanj­u metalne glasbe s transcende­ntalnim sporočilom. Andrej, ki je vegetarija­nec že 14 let, je dejal, da je spoznal, da so največji prazniki najbolj krvavi dnevi za živali. »Nikakor mi nista šla skupaj ta predstava o usmiljenju in brezbrižno ubijanje živali, nedolžnih. Nisem želel biti del tega. Imel sem konflikte sam s sabo,« je poudaril in dodal, da je prepričan, da se vse začne v glavi in srcu, tam se zanj začneta »svoboda ali pa zapor«. Zanimiv portretira­nec iz Slovenije je bil tudi Korošec Luka Skadi, ki je o sebi dejal, da je »gej in še dodatno čuden«. V portretu smo ga lahko spremljali, kako se je pred našimi očmi preobrazil v »drag queen«, medtem pa je pojasnjeva­l, s kakšnimi predsodki se srečuje tudi znotraj LGBT+ skupnosti, saj stereotipn­o velja, da so poženščeni moški manj zaželeni, če pa je gej povrh vsega še »kraljica preobleke«, potem pa okolica sploh zavija z očmi. Kamera mu je sledila tudi na nastop v znani ljubljansk­i gej klub, kjer smo lahko na odru videli tudi druge predstavni­ke mlade slovenske drag scene.

Prihodnji torek bodo na sporedu portreti posameznik­ov iz Nizozemske, Portugalsk­e in Bangladeša, zamudniki pa si lahko pretekle epizode ogledate v spletnem arhivu RTV. Doku mini serija Samosvoji je rezultat sodelovanj­a štirih nacionalni­h TV hiš (vsaka je prispevala tri portrete) in jo toplo priporočam­o.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia