Nedeljske Novice

Poleti pazljivo!

Poletje je čas, ko se bakterije lažje širijo, med drugim nam jo lahko zagodejo z vnetjem sečil: kako ga preprečiti?

- PIŠE: EMA BUBANJ

Pri mladih in zdravih okužba poteka v blagi obliki.

Poletje je čas neskončnih užitkov, a lahko prinese tudi prešteviln­e zdravstven­e tegobe, pa ne le novega koronaviru­sa. Preventiva in previdnost naj bosta zato v prihodnjih tednih na prvem mestu, da bo dopust miren in brezskrben, sploh če smo na tujem in daleč od svojega osebnega zdravnika, svetujejo strokovnja­ki.

Povezano s težavami s prostato

Med pogostimi poletnimi tegobami je vnetje sečnega mehurja, s katerimi se predvsem ženske v toplih mesecih srečujejo kar pogosto.

Vnetje sečil, ki je eden najpogoste­jših vnetnih procesov pri človeku, lahko prizadene kateri koli del uropoetske­ga sistema – ledvice, sečevod, sečni mehur ali sečnico. Najbolj razširjena so vnetja spodnjega dela sečil, torej vnetje mehurja oziroma cistitis ali sečnice, ter vnetje zgornjega dela sečil, torej ledvic, redkeje se pojavi vnetje sečevoda. Največkrat je za težave kriv nezadosten vnos tekočine, zaradi česar se mehur ne spira temeljito, pri tem pa se lahko razmahnejo bakterije, največkrat črevesna Escherichi­a coli. Ženske kar osemkrat pogosteje zbolevajo za vnetjem sečil kot moški, saj je sečnica pri njih krajša in imajo bakterije zato krajšo pot do mehurja, obenem pa je sečnica zelo blizu zadnjične odprtine, iz katere se lahko nehote prenesejo bakterije. Obenem moška prostata izloča snovi, ki delujejo protimikro­bno. Pri ženskah v splošnem obstaja več kot 50-odstotna verjetnost, da jih bo v življenju vsaj enkrat doletelo vnetje sečil. Pri moških se tveganje za razvoj vnetij sečil sicer povečuje z leti in je povezano tudi s težavami s prostato.

Urina ne zadržujemo

Kot rečeno je poletje čas, ko se bakterije lažje širijo, pri tem pa jim pomagajo številni dejavniki. Poleti so praviloma pogostejši spolni odnosi, med katerimi se lahko prenašajo bakterije, mnoge ženske rade urinirajo v morju ali drugih kopalnih vodah, pogosto pa je za okužbo krivo tudi neustrezno brisanje po opravljanj­u velike potrebe: kot strokovnja­ki nenehno poudarjajo, se je treba

Pogosto boli v spodnjem delu trebuha, kar ženske zamenjujej­o tudi za bolečine v jajčnikih.

brisati od spredaj proti zadnjiku, in ne obrnjeno! Nezanemarl­jivo je tudi izdatnejše potenje v intimnih predelih, vlažno in toplo okolje namreč bakterijam nadvse ustreza za razmnoževa­nje; mnogim se upirajo toaletni prostori na kopališčih in drugih javnih površinah, zato urin zadržujejo in mehurja ne praznijo redno, pogoste pa so okužbe tudi zaradi neustrezno vzdrževani­h bazenov. Dejavnik tveganja so tudi nekatera kontracepc­ijska sredstva, kot so diafragma, nelubricir­ani kondomi in spermicidi. Za okužbe so dovzetnejš­i sladkorni bolniki in tisti, ki jim povzročajo težave ledvični kamni in črevesna inkontinen­ca. Težave so pogostejše tudi v nosečnosti in po daljši uporabi antibiotik­ov, zaradi katerih se poruši naravna črevesna in urinska flora.

Vnetje se lahko pojavi pri kateri koli starosti, pri mlajših in zdravih po večini poteka v blažji, nezapleten­i obliki. Na težave največkrat pokaže pogosto in pekoče uriniranje. Seč je lahko zaudarjajo­č, moten in temne barve, pojavijo se lahko bolečine in pritisk v spodnjem delu trebuha, ki pa jih ženske pogosto zmotno pripišejo bolečim jajčnikom. Znak za preplah je nedvomno krvav urin, zaradi katerega je nujno čim prej k zdravniku, v skrajnih primerih se lahko pojavijo tudi povišana telesna temperatur­a, slabost in bruhanje. Pri začetnih težavah si sicer lahko pomagamo sami, popiti je treba veliko več tekočine kot običajno, pomaga tudi brusnični čaj. Pogosto pa je treba poseči po antibiotik­ih, ki jih predpiše zdravnik, tisti, ki se jim težave rade ponavljajo, pa naj se o pojavu morebitneg­a vnetja med oddihom posvetujej­o pred odhodom. O preventivn­ih ukrepih za zdrav mehur pa si preberite več v okvirčku.

 ??  ??
 ??  ?? Krivi so lahko tudi slabo vzdrževani bazeni.
Vnetja sečil poleti ne presenečaj­o.
Krivi so lahko tudi slabo vzdrževani bazeni. Vnetja sečil poleti ne presenečaj­o.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: GETTY IMAGES ?? Poleti so spolni odnosi pogostejši, s tem pa tudi prenos bakterij.
FOTOGRAFIJ­E: GETTY IMAGES Poleti so spolni odnosi pogostejši, s tem pa tudi prenos bakterij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia