Nedeljske Novice

Moje telo je kot stroj

Kajakaš Nejc Žnidarčič je petkratni svetovni prvak, štirikratn­i evropski ter petkratni zmagovalec svetovnega pokala v spustu na divjih vodah

- PIŠE: DRAGO PERKO

Postati svetovni prvak je velika stvar, obraniti naslov je podvig, petkrat premagati ves svet pa ... Nemogoče je mogoče! To je uspelo 37-letnemu Slovencu Nejcu Žnidarčiču, kajakašu v spustu na divjih vodah. Zgodovino je spisal pred dnevi v Bratislavi na Slovaškem.

»Ponosen sem na to. Svetovna prvenstva so na sporedu od leta 1952, nikoli do zdaj pa nihče ni bil petkrat svetovni prvak. Vedno ko si na vrhu neke razpredeln­ice, je super občutek,« navdušenja in ponosa na skriva Solkanec, ki se je že v osnovni šoli zapisal divji vodi in Soči. »Spomnim se leta 1996, ko smo s sošolci preizkusil­i kajak. V klubu so nas lepo sprejeli, veliko je bilo igre, za vse to pa sem še danes hvaležen trenerjem, ki so delali z nami. Naš prvi trener Andrej Grobiša je bil odličen pedagog in zaslužen, da je naša skupina ostala in trenirala,« se ozre k začetkom. Potem je njegov trener postal Jernej Abramič, s katerim sodelujeta še danes.

»Kmalu sem začutil, da lahko v tem športu nekaj naredim. Dva meseca po prvih resnih treningih sem osvojil prvo kolajno, potem pa so prišli uspehi v kadetski in mladinski vrsti. Na evropskem mladinskem prvenstvu sem bil leta 2001 srebrn,« se spominja prve odmevne mednarodne uvrstitve. »Imam zelo dober občutek za vodo. Sem precej tehničen tip, zato imam na težjih progah tudi določeno prednost. Imam tudi srečo, da delam z Jernejem Abramičem, ki je bil znan po dobri tehniki, in to ti potem ostane. Premorem pa tudi dobre fizične predispozi­cije. Kar koli smo med študijem delali na fakulteti za šport, sem bil prvi. Moje telo je kot stroj.« Vse našteto pa ni dovolj za velike uspehe, se zaveda Nejc. »Potrebuješ glavo. Lahko si hiter na kvalifikac­ijah in treningu. Ko je šlo zares, se mi je večkrat primerila napaka, na evropskih in svetovnih prvenstvih mi ni šlo. Potem pa je prišel moj trenutek, ko sem leta 2009 prvič postal evropski prvak,« se spominja prelomnega leta. Uspelo mu je na severnoita­lijanski reki Adda. Dve leti zatem je splezal še na svetovni vrh in se tam obdržal tudi 2012. v Franciji. »Potem pa sem bil petkrat drugi. Vedel sem, da sem dober, a se je vedno zgodila majhna napaka, 2018. pa sem končno spet zmagal.« In nato še 2019. in 2021. Nihče drug ne premore takega petorčka zlatih. »Generacije se menjajo, tudi jaz sem to doživel vsaj dvakrat. Je pa tudi res, da številni trajajo in vztrajajo do 30. leta, potem pa gredo v službo, zmanjka časa za trening. Jaz imam srečo, da nam stoji ob strani Slovenska vojska, kjer sem zaposlen,« navrže, zakaj lahko vztraja, trenira in se bori.

Dva meseca v toplih krajih

Severni Primorec se je ustalil v Ljubljani, kjer je član kluba z ljubljansk­e Livade, njegov matični klub pa je še vedno Solkan. Trenira veliko, pozimi za dva meseca odide v toplejše kraje. Ko je nazaj, so v Sloveniji že prijetnejš­e temperatur­e, pri treningu pa ne popušča: tudi po tri na dan opravi. »Imam krasen poklic: delam, kar mi je všeč, hodim po svetu. Živim zdravo, to je privilegij, da imam tako službo. Saj pride kdaj pozimi kak trenutek, ko se vprašam, kako naprej, a to hitro mine, uspehi pa dajejo nove motive za naprej,« pove Nejc, ki napoveduje nastop na vsaj še dveh svetovnih prvenstvih.

Verjetno bi imel v karieri tudi kako olimpijsko odličje, a njegove panoge ni v koledarju. »Zaradi tega nisem razočaran. Že ko sem šel v ta šport, ni bil olimpijski, vedel sem, kam se podajam. Zame ni vse v olimpijski­h igrah. Želim početi stvari, ki me zabavajo, ki me veselijo. In če si še najboljši v tem, potem res ne vidim nobenih težav,« odvrne. Kaj bo počel po karieri, še ne ve. Kaže pa, da ne bo trener. Mika ga marketing. S svojo ekipo pripravlja zanimive promocijsk­e videe, lani je v ta namen preveslal Sočo od izvira do izliva. »Sem precej zgovoren, precej poznanstev in zvez sem si nabral doma in na tujem.« V tem hipu pa se posveča ženi, sveže poročena sta, zato si bosta vzela nekaj dni zase. Nekaj časa bo tudi za kolesarjen­je, ki ga obožuje.

Za sabo ima izjemno kariero, a še ni rekel zadnje besede.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: OSEBNI ARHIV ?? Nejc Žnidarčič odlično izkorišča svoj občutek za vodo, tehniko in izjemno telesno pripravlje­nost.
FOTOGRAFIJ­I: OSEBNI ARHIV Nejc Žnidarčič odlično izkorišča svoj občutek za vodo, tehniko in izjemno telesno pripravlje­nost.
 ?? ?? Petič na vrhu sveta!
Petič na vrhu sveta!

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia