Nedeljske Novice

Kristalček, kristalček na tleh, povej, kdo vladal deželi bo tej?

- PIŠE: PRIMOŽ KALIŠNIK

Ni kaj, na tem svetu se lahko zaneseš samo še na to, da če je kaj gotovo, je to, da boš prej ali slej bolan. Ne samo tako, kot pravi moj osebni zdravnik, naj se neham ukvarjati s poškodbami nekaterih, ki jih poznam, »ker je itak vsak človek po svoje nor,« ampak gre za tiste lepe in prave tegobe, ki imajo plemenito lastnost, da lahko pomagajo farmaciji.

Farmacija je čudna cerkev: omogoča, da ljudje lahko ozdravijo, hkrati pa si od vsega skoraj najmanj želi, da bi bili ljudje zdravi.

Zakaj tisti skoraj? Zato, ker je edini človek, ki je za farmacijo bolj nevaren kot tisti, ki je zdrav, oni, ki umre. Za zdravega lahko vedno upajo ali pa mu pomagajo, da bo zbolel, za mrtve pa je jasno, da jim ni več mogoče prodati ničesar več.

Razen če bi se vrnili iz onstranstv­a. Zgodovina nas uči, da je to doslej uspelo le enemu, vendar je bilo to za spoznanje prej, kot so bile postavljen­e prve fabrike zdravil.

Torej, zadnjič sva se menila s prijatelje­m zdravnikom o boleznih in sva ugotovila, da bi lahko z mojimi sečnimi kristalčki in njegovimi kamni iz mehurja postavila pravo razstavo mineralov. Ugotovila sva, da bi se namama moral pridružiti­pridruži le še Žiga Zois. To je bil eden največjih Polslovnec­ev vseh časov, bil je razsvrazsv­etljenec (karr ni isto kot električar), mecen in njegova straststr je bila tudi zbiranje mineralov. SicerS je res, da je njegovagov­a zbirka v Prirodoslo­vnem muzeju, ampak po mojem bi bolj pasala k nama s prijatelje­m,em, saj je bibil Zois res najin človek.

Namreč,mreč, poleg mineralov je imel putiko, in to je še nekaj kristalovk­rista več in jasen znak, da je možakarar za k namnama.

Poo moje bi se mi trije tako dobro razumeli, da bi lahko imeli svojo kristalno noč, če bi to nee bil eden najnajbolj žalostnih dogodkov v prejšnjemš­njem stoletjsto­letju.

Sicer vas najnajbrž ne zanima, ampak novem-mbraa 1938 so v NemčijiNe načrtno z eksplozivo­m napadli in razbiliraz­bi judovske sinagoge, hiše in trgovine, pobitihpob­iti in ranjenih je bilo veliko lju-udidi ... Jasno, da jej dala dovoljenje oblast, zanjee pa so se potrudilip­otrud junaki iz paravojašk­ih enot.ot.

Končalo se je s približno šest milijonim pobitih Judov, kar seveda, če ne maratema slišatiati po človeško, pač pa tehnicisti­čno, potrjuje pre-pregovor,vor, da iz malega raste veliko. Samo povem.em.

Pri nas imamo dve oblasti, tisto pravo in ono,o, ki bi to rada bila, in zdi se mi, da imamomo tudidi mi na voljo prve kristalčke­krista kristalne noči po podalpsko, in sicer je možnost dvojna.. Ali eni ali drugi.

Tudi zato bi bilobil dobro, če bi jima kdoo kaj povedall o žalostnižl usodi slovenskih Judov takrat, med drugo vojno.

No, tole s kristali me res ne spravlja v dobro voljo, s kristali je že v zdravju samo sranje, širše pa sama žalost in obup.

Itak pa, da se črepinj ne da preprečiti, naša demokracij­a je dala neskončne možnosti tistim, ki jih v nobeni pravi demokracij­i ne bi bilo na ulicah, ker bi morali biti na hladnem.

Zdaj pa se za demokracij­o na istem mestu borijo največja imena slovenske nedavne zgodovine in imena iz kriminalne­ga miljeja – da bi slednjih ne užalil, naj povem, da ne mislim na politike in gospodarst­venike zvenečih imen.

Ne me basat', da ni Janez Janša veliki združitelj obeh svetov. Koliko ljudi zbere na ulicah in pol sploh ni njegovih! On je v bistvu tisto, kar je bil Giuseppe Garibaldi za Italijane. Združitelj. Združitev Italije ali risorgimen­to. Sicer ta beseda, risorgimen­to, pomeni ponovno vstajenje.

No, pa smo spet pri onem največjih med vsemi, ki je hodil po Zemlji – malo pa tudi po vodi –, o katerem smo govorili v povezavi s strankami farmacije.

Slovenski Opus Dei o vstajenju Jezusa Kristusa piše: »Gospodovo vstajenje je temelj naše vere, saj neizpodbit­no izpričuje, da je Bog posredoval v človeški zgodovini, da bi odrešil človeka. Jamči tudi za resničnost tega, kar Cerkev oznanja o Bogu, o Kristusovi božanskost­i in o odrešenju ljudi. Nasprotno pa, kot pravi sv. Pavel, če Kristus ni bil obujen, je prazna vaša vera.«

Opus Dei pomaga iskati Kristusa v delu, v družinskem življenju in v ostalih običajnih dejavnosti­h. Od več kot 90.000 članov je 98 odstotkov laikov, moških in žensk, večinoma poročenih. Duhovnikov je okrog 2000.

Članstvo v Opus Dei zavezuje k prejemanju krščanskeg­a izobraževa­nja in k prizadevne­mu sodelovanj­u pri apostolske­m poslanstvu Cerkve.kve.

Encikloped­ijaopedija Britannica pa piše tudi takole: »Agresiv-Agresivne praksekse zaposlovan­ja, pranje možganov novovo zaposlenim in izolacija članov od njihovihh družin so mmed obtožbami, ki jih izrekajo na račun organizaci­je.or Članstvo se običajno skriva, kar je spodbudilo domneve, da skupina deluje kokot kultna ali elitna tajna družba. Opus Dei, kki opozarja na svojo stalno rast, zavrača te obobtožbe in ima stalno podporo Vatikana.«

Ne me basbasat', življenje ni nikoli enostavno. Še okoli JezusJezus­a Kristusa, ki je bil dober za vse razen za farmacijo,farm se ne morejo zediniti.

Ne rečerečem, da sem najboljši med verniki, ker nisem niti med tistimi s putiko, ampak z Jezusom sem se vedno lažje zmenil kot z ljudmi. NNamreč, zadnje dni berem o tem, da so neodvisneo­dvisni novinarji našli na kupe dokumentov,tov, ki kažejo, da so slavni in bogati skrivali svoj ddenar tam, kjer se to da. Jasno, mimo davkdavkar­ije. Avaritia. Pohlep. Drugi od sedmih smrtsmrtni­h grehov.

Pohlep je vedenje, ki se izraža v pridobivan­junju kot cilju in ne kot sredstvu za preživetje ali ududobno življenje. Zanj je značilna neskončna, nenepremag­ljiva in nenasitna želja po pridobivan­nju dobrin in/ali statusne moči.

Pohlep je hecna stvar.

Eni iz novoodkrit­ih dokumentov bodo zaradi njega nastradali. Drugi ne bodo, ker bodo prejeli telefonski klic, da je mogoče za primerno odškodnino njihovo ime izbrisati, in ne bodo prišli v medije.

Potem se zgodi čudež, da tisti, ki umazanijo odkrijejo, poskrbijo, da ne pride v medije. Avaritia, kdo bi te ne ljubil?

Če ni človek najbolj popolna naprava v vesolju, ki se vedno obrne, kot je prav ...

Naj mi bo torej dovoljeno tu končati, z mojimi kristali, vi pa le pazite, ko vas bo eden ali drugi pozival na žur kristalne noči.

Avaritia, le ta vlada in nihče drug, to je pa le dobro vedeti. Zato je povsem vseeno, na kateri strani boste razbijali.

Če ne marate, je proti putiki dober alopurinol.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia