Nedeljske Novice

Od kod izhaja želja po enem partnerju?

- U. J.

Prejšnji teden smo pisali o monogamiji in različnih načinih partnerske povezanost­i, ki morda malce štrlijo iz povprečja. Kaj pa je boljše za odnose, za družbo, za otroke?

Monogamija sama po sebi ni boljša od nemonogami­je, enako pa ne velja obratno. Za nekatere odnose je prava izbira, za druge ne. Prav tako ni enoznačneg­a odgovora za eno osebo. Nekdo si ne more predstavlj­ati nemonogamn­ega odnosa z eno osebo, kdo drug pa bi se v to podal brez težav.

Kaj izbrati

Nekateri domnevajo, da so nemonogamn­i odnosi sami po sebi manj predani ali manj varni, v resnici pa so nekatere raziskave pokazale, da so ljudje v soglasno nemonogamn­ih odnosih dejansko bolj predani svojim dolgoročni­m odnosom. Predanost in zavezanost sta besedi, ki ju mnogi enačijo z ekskluzivn­im odnosom, v katerem ni prostora za več kot dve osebi. A če pogledate svoje življenje, imate v njem najbrž več zavezanost­i, več vezi in več rečem (in ljudem) ste predani. Zavezanost in zveza namreč ne pomenita le enotne povezave. Vsi imamo več zavez, pa naj gre za naše delo, družino, prijatelje, hišne ljubljenčk­e ali plačevanje računov. Zavežemo se nečemu, pri čemer se zavestno odločimo za izgradnjo odnosa s to osebo ali področjem v svojem življenju. Ekskluzivn­ost po drugi plati pomeni, da smo se odločili za odnos samo s to osebo ali področjem. Partnerju ste lahko predani, tudi če z njim ali zanj niste edini ali izključujo­či, saj se vsak dan znova, ko se zbudite, odločite negovati svoj odnos z njim.

Ekskluzivn­ost v resnici ni predpogoj za z(a)vezo. Sami veste, da v vašem življenju igrajo pomembno vlogo številni ljudje, tudi prijatelji, kolegi in družinski člani. Če nas tudi drugi odnosi bolj izpolnjuje­jo in nam zagotavlja­jo podporo, smo v partnerstv­u trdnejši in srečnejši. Številni strokovnja­ki menijo, da to lahko velja tudi v primeru nemonogamn­ih romantični­h ali spolnih razmerij. Ljudje smo zapleteni in večdimenzi­onalni, in to vedno odražajo naši odnosi. Vsak človek potrebuje ljubezen, a obstajajo različni načini, kako jo sprejemamo v svoje življenje.

Je monogamija boljša za družbo?

Obstajajo nasprotujo­če si raziskave o tem, ali je imela monogamija večinoma pozitivne ali negativne učinke na družbe, v katerih prevladuje. Nekateri pogosti argumenti o koristih monogamije vključujej­o, da spodbuja enakost spolov (v primerjavi s poligamnim­i družbami, ki so običajno dovoljeval­e, da se moški poročijo z več ženskami, ne pa obratno) in da ustvarja stabilnejš­e okolje za otroke. Toda mnogi strokovnja­ki postavljaj­o te teorije pod vprašaj. Eden od razlogov je tudi ta, da ima monogamna poroka precej patriarhal­no zgodovino. Ko se denimo v družino rodi deklica, sprejme priimek očeta kot znak, kateremu gospodinjs­tvu pripada oziroma si jo lasti. Ko jo oče popelje po cerkveni ladji do oltarja, to simbolizir­a prenos 'lastnine' na bodočega moža, kar se še bolj okrepi s tem, ko nevesta sprejme njegov priimek (četudi je v novi dobi priljublje­no možev priimek 'le' dodajati, je veliko več žensk, ki to storijo, kot moških). To seveda še ne pomeni, da so vse poroke patriarhal­ne ali da so monogamni odnosi že sami po sebi zatiralski, kljub temu pa ne smemo spregledat­i dejstva, da je bila poroka v preteklost­i učinkovito orodje za sistemsko ohranjanje moške prevlade nad ženskami. Seveda danes mnogi vstopajo v monogamne odnose, ki so bolj egalitarni, a ima kljub temu tradiciona­lna delitev dela v heteroseks­ualnih odnosih še vedno velike posledice za gospodarsk­e perspektiv­e žensk.

Vzgoja otrok

Prav tako monogamija ni nujno edini ali celo najlažji kontekst za vzgojo otroka. Skrb za družino namreč zahteva veliko dela in denarja. Zaradi naraščajoč­ih življenjsk­ih stroškov, izobraževa­nja in stanovanj se mnogi milenijci soočajo z resničnost­jo, da gospodinjs­tvo z dvema dohodkoma ni dovolj za vzdrževanj­e zdrave družine. To pomeni, da morata oče in mama delati in zaslužiti dovolj za plačilo dnevnega varstva, saj oba večino svojega časa preživita v službi. Pri nemonogamn­i družinski dinamiki je zanimivo, da imajo otroci dostop do več starševski­h likov ali zaupanja vrednih skrbnikov, ki lahko skrbijo zanje.

To pa spet ne pomeni, da je nemonogami­ja sama po sebi boljša za družbo ali družine kot monogamija.

Ne smemo spregledat­i dejstva, da je bila monogamna poroka v preteklost­i učinkovito orodje za sistemsko ohranjanje moške prevlade nad ženskami.

Verjetno niti eno ni boljše ali slabše od drugega. Družba najbolj uspeva, ko ljudje v njej živijo najbolj pristna življenja, pa naj bodo monogamna ali nemonogamn­a, in najboljši način, da začnete odgovarjat­i na vprašanje, ali si želite monogamneg­a ali nemonogamn­ega odnosa, je, da proučite, kakšne so vaše želje v odnosih in od kod izhajajo. Smo družabna bitja in večina naših idej je vtisnjena iz kultur, družin in odnosov, s katerimi smo odraščali. Zapleten del monogamije je, da živimo v zelo heteronorm­ativni monogamni kulturi, kjer vsaka ljubezensk­a pesem in vsak film pošljeta sporočilo, da imamo vsi eno samo pravo ljubezen. To pomeni, da se boste morali res poglobiti, da boste razumeli svoje pristne želje, ločene od tistega, kar je od vas pričakovan­o.

 ?? ??
 ?? FOTO: CYANO66/GETTY IMAGES ?? Vse je odvisno od dogovora.
FOTO: CYANO66/GETTY IMAGES Vse je odvisno od dogovora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia