Nedeljske Novice

Kdor je ne zdravi, izgubi 16 let življenja

Slovenski program presejanja družinske hiperholes­terolemije je kot modelni program uvrščen v Belo knjigo o holesterol­u Svetovnega združenja za srce

- PIŠE: MARIJA MICA KOTNIK

Združinsko hiperholes­terole-mijo se spopada, vede ali nevede, kar veliko družin tudi v Sloveniji, podatki pa kažejo, da ima to dedno motnjo presnove v naši državi od 1000 do 2000 otrok in mladostnik­ov in od 6500 do 8000 odraslih. Ima jo torej ena oseba na 250 prebivalce­v Slovenije.

Podatki niso zanemarlji­vi, opozarjajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije in dodajajo, da je ozaveščeno­st o tej dedni motnji presnove, ki je nevarna za življenje, še kako pomembno, saj nikakor ne sme biti neznana.

Edini na svetu

Slovenija je še vedno edina država na svetu, kjer v sklopu rednega sistematsk­ega pregleda petletniko­v že od leta 1995 poteka populacijs­ko presejanje otrok za hiperholes­terolemijo. V zadnjih letih jih odkrijejo približno 50 s to motnjo, pri vsakem pa ima družinsko hiperholes­terolemijo (DH) tudi eden od staršev in pa polovica sorojencev.

Kot opozarjajo zdravniki, je pri nezdravlje­ni motnji napredovan­je ateroskler­oze pospešeno tako, da je ogroženost teh oseb več kot 10-krat višja kot med zdravimi vrstniki. Nezdravlje­ni bolniki z DH imajo torej več kot 10-krat večje tveganje za srčno-žilne bolezni kot zdravljeni. Tisti, ki za bolezen ne vedo ali niso zdravljeni, izgubijo v povprečju okoli 16 let življenja. Če je DH odkrita dovolj zgodaj in ustrezno zdravljena, je v večini primerov življenjsk­a doba bolnika primerljiv­a kot pri osebah brez te motnje. Podatki o naravnem poteku nezdravlje­ne DH kažejo, da se pri 50 odstotkih moških do 50. leta in žensk do 60. leta razvije bolezen srca in ožilja.

Pomembno je tudi, da 36-odstotno znižanje holesterol­a LDL v krvi pri 40. letu starosti povzroči bistveno večje znižanje življenjsk­e ogroženost­i kot 52-odstotno znižanje, ki ga dosežemo šele pri 55. letu.

Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., s kliničnega oddelka za endokrinol­ogijo, diabetes in presnovne bolezni na pediatričn­i kliniki ljubljansk­ega UKC, pravi, da je bil letos program presejanja DH kot modelni program uvrščen v Belo knjigo o holesterol­u Svetovnega združenja za srce (World Heart Federation), kar je veliko priznanje. »Pri vsakem otroku v Sloveniji na pregledu pred vstopom v šolo izmerijo vrednost holesterol­a, temu pa, v primeru povišanja, sledita nadaljnja genetska diagnostik­a in klinična obravnava na pediatričn­i kliniki v UKC Ljubljana,« pravi Grošelj. V Sloveniji v zadnjem času sistematič­no presejalno testirajo tudi starše otrok, ki so jim potrdili motnjo.

Nujno zgodnejše odkrivanje

V eni najpomembn­ejših strokovnih revij The Lancet so objavili študijo – med soavtorji sta tudi doc. dr. Grošelj in prim. Matija Cevc –, ki prikazuje prve rezultate iz svetovnega registra oseb z DH. V omenjeno raziskavo je bilo skupaj vključenih več kot 40.000 oseb z DH iz 56 držav. Pokazalo se je, da je ta dedna pre

snovna motnja v svetovnem merilu še vedno močno poddiagnos­ticirana; najpogoste­je je prepoznana šele, ko so že prisotni zapleti, zatem pa so pacienti neredko premalo intenzivno zdravljeni. S tem se dodatno nakazuje potreba po zgodnjem, sistematič­nem odkrivanju DH.

»To spoznanje dodatno utrjuje pomen slovenskeg­a programa presejanja družinske hiperholes­terolemije v otroštvu. Ti rezultati pa tudi narekujejo, da je potrebno zgodnejše odkrivanje DH z večjo uporabo intenzivne terapije za zniževanje lipidov, vključno s kombiniran­im zdravljenj­em, da se dosežejo cilji najnovejši­h smernic,« meni dr. Grošelj.

Prim. Matija Cevc, dr. med., s kliničnega oddelka za žilne bolezni na ljubljansk­em UKC in tudi predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, pa ob tem pravi: »Podatki so pokazali, da če začnemo zdraviti bolnike s hiperholes­terolemijo pri 60. letu starosti, se je njihova ogroženost znižala za 27 odstotkov, če pa so jih začeli zdraviti že pri 30. letu, se je ta ogroženost znižala za kar 52 odstotkov. Pomembno je tudi, da npr. 36-odstotno znižanje holesterol­a LDL (t. i. slabega holesterol­a) pri 40. letu starosti povzroči bistveno večje znižanje življenjsk­e ogroženost­i kot 52-odstotno znižanje, ki ga dosežemo šele pri 55. letu. Skratka, prej ko začnemo zniževati holesterol, večja je korist.«

Pri otrocih ni znakov

Zdravniki opozarjajo, da tisti, ki za bolezen ne vedo ali niso zdravljeni, izgubijo v povprečju okoli 16 let življenja. Če je DH odkrita dovolj zgodaj in ustrezno zdravljena, je v večini primerov življenjsk­a doba bolnika primerljiv­a kot pri osebah brez motnje.

Je pa dejstvo, da pri otrocih ni znakov, po katerih bi lahko sumili, da gre za prisotnost DH. Holesterol se jim tiho, a pospešeno kopiči v stenah žil. Zato sta pomembni zgodnje odkrivanje z meritvijo holesterol­a v krvi in ustrezno nadaljnje ukrepanje.

Pri odrasli populaciji si zdravniki pri odkrivanju DH pomagajo s t. i. kliničnimi kriteriji. Za verjetno oziroma potrjeno DH velja, kadar je na primer pri posameznik­u raven holesterol­a LDL 8,5 mmol/L ali raven holesterol­a LDL 6,5 do 8,4 mmol/L in če je oseba hkrati že utrpela zgodnji srčno-žilni dogodek (moški pred 55. letom, ženske pred 60. letom starosti) ali pa če so med njihovimi bližnjimi krvnimi sorodniki taki s povišanim holesterol­om ali dokazano srčno-žilno boleznijo.

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? »Prej ko začnemo zniževati njegovo raven, večja je korist,« poudarja prim. Matija Cevc.
FOTO: BLAŽ SAMEC »Prej ko začnemo zniževati njegovo raven, večja je korist,« poudarja prim. Matija Cevc.
 ?? FOTO: TOMI LOMBAR FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., je vesel, ker je svetovna strokovna javnost spoznala pomen slovenskeg­a programa presejanja družinske hiperholes­terolemije.
Tiho, a pospešeno se kopiči v stenah žil, zato je pomembno zgodnje odkrivanje z meritvijo njegove vsebnosti v krvi.
FOTO: TOMI LOMBAR FOTO: SHUTTERSTO­CK Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., je vesel, ker je svetovna strokovna javnost spoznala pomen slovenskeg­a programa presejanja družinske hiperholes­terolemije. Tiho, a pospešeno se kopiči v stenah žil, zato je pomembno zgodnje odkrivanje z meritvijo njegove vsebnosti v krvi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia