Nedeljske Novice

Če umre eden od tožnikov

- SVETUJE: JASNA ZAKONJŠEK odvetnica, Odvetniška pisarna Zakonjšek, d. o. o.

• Spoštovani.

Zakonca brez otrok družno nastopata kot tožnika proti več tožencem v pravdi, ki se vleče že dlje. Zanima me, kaj se zgodi s pravdo, če umre eden od tožnikov (ki seveda ne more biti več zaslišan) ali če umre eden od tožencev.

Za izčrpen odgovor že vnaprej najlepša hvala.

Spoštovani, v primeru smrti pravdne stranke so splošna pravila enaka, ne glede na to, ali umre tožeča stranka ali tožena stranka. Upoštevati pa je treba dva vidika, prvi je sposobnost biti stranka, drugi pa zaslišanje stranke kot dokazno sredstvo.

Glede prvega vidika – sposobnost­i biti stranka – je treba upoštevati, da mrtva oseba ni sposobna biti pravdna stranka, zato sodbe, ki se glasi na mrtvo osebo, ni dopustno izdati. Če stranka umre med postopkom pred sodiščem prve stopnje, je po 81. čl. Zakona o pravdnem postopku to pomanjklji­vost, ki je odpravljiv­a, saj se postopek lahko nadaljuje z dediči (sklep Višjega sodišča v Ljubljani, opr. št. I Cp 1965/2013). Dediči torej lahko prevzamejo pravdo in stopijo v položaj umre osebe. Dediči tožeče stranke torej lahko vztrajajo pri tožbi. Ker navajate, da tožnika nimata otrok, pojasnjuje­m še, da zapustnik dediča določi v oporoki (katero koli osebo). Če oporoke ni, pa nastopi zakonito dedovanje (zakoniti dediči v tem primeru bi bil zakonec in starši zapustnika, če pa ti niso več živi, pa drugi potomci staršev oziroma njihovi potomci).

Drugi vidik je zaslišanje stranke kot dokazno sredstvo. V pravdi namreč stranki postavljat­a trditve, kot dokaz tem trditvam pa predlagata izvedbo dokazov. Na vsaki pravdni stranki je torej dolžnost, da predlaga izvedbo dokazov, ki so ji v korist. Sodišče v pravdnem postopku (v nasprotju s kazenskim postopkom) samo ne more izvajati dokazov po uradni dolžnosti, ampak je omejeno z dokaznimi predlogi strank. Sodišče izvaja predlagane dokaze glede navedb, ki so med pravdnima strankama sporne (nespornih navedb se ne dokazuje). Dokazna sredstva so: zaslišanje stranke, zaslišanje prič, listinski dokazi, postavitev izvedenca in ogled. Če smrt nastopi po tem, ko je bila pravdna stranka že zaslišana, bi sodišče takšno izpoved upoštevalo v okviru dokazne ocene. Če pa smrt nastopi pred zaslišanje­m stranke, bo treba te navedbe dokazovati z drugimi dokaznimi sredstvi (listine, druge priče). Zaslišanje pravdne stranke ni nujno potrebno za izvedbo pravdnega postopka.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia