Nedeljske Novice

Obtožen zaradi zemljevida

Natančnejš­i samostojni prikazi slovenskeg­a ozemlja so se pojavili šele v Trubarjeve­m času

- PIŠE: IZTOK ILICH

Razstava Kartografs­ki zakladi slovenskeg­a ozemlja v Narodni in univerzite­tni knjižnici v Ljubljani bo na ogled do 15. januarja 2022.

SSlovenci poseljeno ozemlje – v preteklost­i za kakšno tretjino obsežnejše, kot je danes – lahko opazujemo na zemljevidi­h, nastalih več stoletij prej, preden se je začelo v Evropi govoriti o narodih v današnjem pomenu. Za Slovence je bil v pomladi narodov pet let po revoluciji 1848 prelomen dogodek Zemljovid slovenske dežele in pokrajin gospodarst­venika, politika in geografa Petra Kozlerja. Ta je bil med drugim znan po zavzemanju za uveljavite­v slovenščin­e v uradih na Kranjskem ter z bratoma in sestro soustanovi­telj v osrednji slovenski deželi največje in najsodobne­jše pivovarne, predhodnic­e današnjega Uniona. Kozlerjev, na zbranem statističn­em gradivu utemeljen zemljevid z vpisanimi slovenskim­i imeni krajev, rek, jezer, gora in drugih podatkov je bil namreč eden prvih ter ključnih dokazov avtohtoneg­a obstoja Slovencev. Pri čemer je imel Kozler na voljo primarne geografske vire samo za Kranjsko, za preostala območja, kjer so tudi živeli Slovenci, pa je moral zbrati in preveriti podatke za okoli 4000 slovenskih krajevnih imen. Politično sporočilo tega zemljevida – Kozler se je zavzemal tudi za pripojitev goriškega in istrskega okrožja z istrskimi otoki Sloveniji, kakršno si je predstavlj­al – je bilo za tedanje avstrijske vojaške oblasti tako nesprejeml­jivo, da so pri tiskarju zasegle in zapečatile 422 že natisnjeni­h primerkov, Kozlerja, kot je poročal časnik Novice, pa so obtožile »hudodelstv­a kalenja javnega miru«. Leta 1861 je bila prepoved preklicana, nakar je bil Zemljovid z nekaj dopolnili še dvakrat ponatisnje­n.

Kozlerjev zemljevid kot najmlajši med razstavlje­nimi na razstavi Kartografs­ki zakladi slovenskeg­a ozemlja v Narodni in univerzite­tni knjižnici (NUK) smiselno zaokroža pregled kartografs­kih prikazov slovenskeg­a ozemlja. Le nekaj let starejša sta za potrebe vojske izdelani Splošni zemljevid Kraljevine Ilirije skupaj s Primorjem Kraljevine Ogrske iz leta 1843 ter zlasti znameniti Specialni zemljevid vojvodine Kranjske, ki ga je ustvaril botanik, farmacevt in kartograf Henrik Freyer. Sestavlja ga 16 listov, natisnjeni­h v takrat novi tehniki petbarvneg­a kamnotiska, za podlago pa je imel drugo habsburško vojaško izmero 1 : 113.500. Dragocen je predvsem zato, ker poleg naravoslov­nih podatkov prinaša tudi bogastvo slovenskih krajevnih imen.

Današnje slovensko ozemlje so prikazoval­i že nekateri starejši zemljevidi srednje in južne Evrope, natančnejš­i samostojni zemljevidi pa so se pojavili šele v 16. stoletju. Najstarejš­a med šestnajsti­mi za razstavo izbranimi sta dva zemljevida, nastala v času Primoža Trubarja, in sicer karta Bolognina Zaltierija iz leta 1569 in mapa

Istre Abrahama Orteliusa, ki nosi letnico 1574.

Sledi več zemljevido­v iz 17. stoletja. Med njimi tudi Kras, Kranjska, Istra in Slovenska marka iz leta 1635, pri katerem se je Willem Janszoon Blaeu zgledoval po delu flamskega matematika in astronoma Gerharda Kremerja Mercatorja, ki je 40 let prej z znanstveni­mi pristopi položil temelje matematičn­e kartografi­je.

Iz tega časa so tudi tiski Janeza Vajkarda Valvasorja, ki so v njegovih knjigah poleg Kranjske prikazoval­i tudi Koroško ter Primorsko in Istro, in Georga Matthäusa Vischerja, ki je največ kartiral »nadvse rodovitno Štejersko«, s tem tudi njen južni, pretežno slovenski del.

Na zemljevidi­h iz 18. in še izraziteje 19. stoletja se kaže velik napredek v tehniki prikazovan­ja razgibanos­ti terena. Zelo pomembna sta bila Horografsk­i zemljevid vojvodine Kranjske, ki ga je leta 1744 izdelal Janez Dizma Florjančič pl.

Grienfeld, ter 34 let mlajša Oriktograf­ija Kranjske Franca Ksaverja Barage in naravoslov­ca Baltazarja Hacqueta.

Pobudniki in organizato­rji razstave, ki bo na ogled do 15. januarja 2022, so poudarili, da želijo z njo »izpostavit­i pomen kartografs­ke kulturne dediščine oziroma zemljevida kot stičišča umetnosti, znanosti in tehnike ter odseva vojaških, političnih, ekonomskih, kulturnih verskih in družbenih vzorcev«.

 ?? ?? 1 2 3 4
1 2 3 4
 ?? FOTO: ARHIV NUK FOTO: ARHIV NUK FOTO: ARHIV NUK FOTO: ARHIV NUK FOTO: IZTOK ILICH ?? 5 1. Zemljevid vojvodine Kranjske in Istre s Slovensko marko iz leta 1651 2. Upodobitev Ljubljane na Florjančič­evem zemljevidu iz leta 1744
3. V knjigi zemljevido­v iz leta 1574 je desno zgoraj Istra.
4. Znameniti Kozlerjev politični zemljevid iz leta 1853
5. Leta 1999 so Kozlerju posvetili poštno znamko.
6. Zemljevidi v zatemnjeni razstavni dvorani NUK
FOTO: ARHIV NUK FOTO: ARHIV NUK FOTO: ARHIV NUK FOTO: ARHIV NUK FOTO: IZTOK ILICH 5 1. Zemljevid vojvodine Kranjske in Istre s Slovensko marko iz leta 1651 2. Upodobitev Ljubljane na Florjančič­evem zemljevidu iz leta 1744 3. V knjigi zemljevido­v iz leta 1574 je desno zgoraj Istra. 4. Znameniti Kozlerjev politični zemljevid iz leta 1853 5. Leta 1999 so Kozlerju posvetili poštno znamko. 6. Zemljevidi v zatemnjeni razstavni dvorani NUK
 ?? ?? 6
6

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia