Nedeljske Novice

Ne bo nam uspelo, to je Slovenija!

- PIŠE: DUŠAN MALOVRH

Da ne bo pomote: cepil sem se, toda od žene se ne bi ločil zato, ker ne bi bila cepljena (pa je). Prijatelje, celo najboljše, imam tudi med anticepilc­i. Še vedno jih imam, upam, da za vedno. Ampak, dajmo, zmenimo se že enkrat: ali se gremo to vojno proti covidu tudi s pomočjo cepljenja in pogoja PCT ali pa ne. Ker to, kar se zdaj dogaja, je res popolnoma brezveze. Slovenska družba se je namreč zataknila na polovici – komaj 50-odstotni precepljen­osti, čeprav že vrabci čivkajo, da potrebujem­o 70-odstotno, če hočemo normalno zadihati. Pa nas nič ne premakne naprej: ne slaba epidemiolo­ška slika, ne opozorila trgovcev in drugih, da tako ne morejo več. Manjka nam približno za eno Ljubljano cepljenih, se pravi okoli 350.000 za varno odprtje, takšno, ki nas ne bo položilo. Nič nimam proti, če vplivnež popelje sledilce na sprehod. Ampak če je res faca, jih bo popeljal tudi na cepljenje. Saj bo imel tudi on nekaj od tega, mar ne? Razen če ni covid dobičkar, ki pa jih tudi ni malo.

Po eni strani nismo precepljen­i in, kot kaže, tudi ne bomo (najbrž bomo prej prekuženi), po drugi tarnamo, ker je v veljavi PCT, ki nas seveda omejuje in duši na vsakem koraku. Očitno se raje ne cepimo, kot da bi lahko normalno nakupovali, obiskovali prireditve ...? No, zanimivo pa je to, da se je kljub pogoju PCT na ponedeljko­vi nogometni tekmi Slovenija: Rusija v Mariboru kar trlo navijačev.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem moral PCT-potrdilo v teh štirih mesecih pokazati morda trikrat. Vse preostale vstope v trgovine, restavraci­je itd. sem opravil na lepe oči. Po navadi me namreč samo vprašajo: Saj imate, a ne? Ja, ja … In stlačim papir s QR-kodo nazaj v žep, še preden ga razgrnem. Ponekod pa niti ne vprašajo. Varnostnik­i – nepotreben dodaten strošek trgovcev? – se marsikje dobesedno skrivajo pred kupci, kot da bi se sramovali in bali početi to, za kar so ne nazadnje plačani. Pa inšpektor – kaj je že to? Nisem ga še imel priložnost­i spoznati v času vseh mogočih ukrepov za zajezitev epidemije. Ampak ljudi kljub temu ni na spregled, kdo bi tvegal, da ga začopatijo. In tako se drajsamo v začaranem krogu. Pa menda ja ne čakamo volitev, da bo nova oblast ukinila PCT?

Ne bo nam uspelo, to je Slovenija! Slovenija, temnordeči otoček na covidnem zemljevidu sveta. Slovenija, kjer je premalo cepljenih in preveč okuženih. In če nam že nikakor ne more uspeti s cepljenjem, ali ni potem bolje kar takoj odpreti na stežaj? Na vrata sicer trka tudi gripa, ampak koga briga še ta virozica ...

Slovenska družba se je zataknila na polovici. Nič nas ne premakne naprej, drajsamo se v začaranem krogu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia