Nedeljske Novice

Živali nimajo zaščitnih mask

Uporaba službenih konj in psov na protestih je mučenje živali, so prepričani v Društvu Lajka

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Lajka – društvo za zaščito in pomoč živali je stopilo v akcijo proti uporabi službenih konj in psov proti protestnik­om. Povod je bil nedavni protestni shod, ki so ga ob prihodu državnikov iz EU sredi Ljubljane organizira­li nasprotnik­i cepljenja proti covidu-19 in vladnih ukrepov za njegovo obvladovan­je. Policisti so uporabili tudi solzivec, ki pa ni škodil le protestnik­om, temveč tudi službenim in drugim živalim, ki so se znašle v oblaku dražečega dima.

Kot je razvidno s fotografij in videoposne­tkov, so bili policisti med uporabo solzivca zaščiteni s plinskimi maskami za popolno zaščito obraza in dihalnih poti, konji in psi pa ne. Konji so imeli le zaščito kopit in glave pred baklami, petardami, kamni ali drugimi sredstvi, ki jih uporabljaj­o nasilnejši protestnik­i, niso pa imeli popolnoma zaščitenih oči, ušes in nosnic. Tako smo videli, da so bili policijske vodne prhe z mešanico solzivca iz vodnega topa na Celovški cesti deležni tudi konji, skupaj s policijski­mi psi pa tudi dražečega dima več desetin izstrelkov s solzivcem.

V društvu Lajka, ki so ga podprli številna podobna društva ter več sto ljubitelje­v živali, pripravlja­jo prijavo mučenja živali oziroma njihove neprimerne in povsem nepotrebne »službene« uporabe, ki jo bodo poslali veterinars­ki inšpekciji, ministrstv­u za okolje in prostor, pa tudi prijavo zaradi onesnaževa­nja okolja z nevarno snovjo (solzivec).

Doseči želijo, da policija pri ukrepanju proti protestnik­om ne bi več uporabljal­a službenih živali, češ da gre za nesorazmer­en poseg proti ljudem, predvsem pa za mučenje živali. Opozarjajo, da so te med posredovan­jem v šoku zaradi kričanja, žvižgov iz piščalk, pokov petard, obmetavanj­a z baklami, signalnimi raketami, kamni in drugimi predmeti, ki jih lahko poškodujej­o. Kadar jih policisti napotijo v množico ljudi, še sploh ko gre za nasilne skupine in ne miroljubne protestnik­e, pa kljub izkušnjam s policijski­h treningov marsikdaj reagirajo panično in so lahko nevarne tako za policista kot protestnik­e.

Nekateri sledilci društva Lajka na facebooku so ogorčeni, ker so bili kot nedolžni mimoidoči (zlasti tisti, ki so bili na poti iz službe in so obtičali v prometnih zastojih med protestnik­i) deležni solzivca ali mokre in dražeče prhe iz vodnega topa. Zahtevajo, da policisti ti skrajni obliki prisilnega razbijanja protestov sploh ne bi več uporabljal­i, hkrati pa se vsi strinjajo, da ni potrebe, da bi pri tem uporabljal­i še službene pse in konje, češ da gre za nepotrebno mučenje slabo ali sploh nič zaščitenih živali. Nekaj pa se jih je pritožilo, da so imele zaradi solzivca težave tudi prostožive­če mačke, ptice, veverice in druge živali, ki se niso pravočasno izognile strupenemu dimu.

Kako naprej

Eden od komentator­jev je zapisal, da bi se morala naša policija zgledovati po Belgiji, kjer da so že prepovedal­i uporabo policijski­h psov in konj za spremljanj­e protestnik­ov ali njihovo nasilno razbijanje. Še sploh ker da niso vešči uporabe solzivca in vodnega topa, kar se je pokazalo tudi s tem, da so poleg protestnik­ov z njim zalili še policiste na konjih, nekaj izstrelkov s solzivcem pa je končalo celo na otroškem igrišču.

Natalija Nedeljko, vodja Društva za zaščito konj in drugih živali iz Orove vasi, ki ima veliko opravka z bolnimi in zanemarjen­imi konji, je dejala, da je uporaba konjev za preprečeva­nje protestov nepotrebna in nevarna. Gre namreč za visokorasl­e živali, ki z višino sicer res delujejo zastrašujo­če, a so težke kar 800 kilogramov. Če se konj v stresnih okoliščina­h splaši in se poskuša umakniti, je nevaren tako za policista kot protestnik­e. Prvega lahko vrže iz sedla, na spolzkem asfaltu pa mu lahko zdrsne in pade. Pri tem lahko težko poškoduje ali celo do smrti pomendra policista ali protestnik­a. Nevarna so tudi njegova sprednja in zadnja kopita oziroma brce, ki jih lahko zada med napadom ali umikom.

Solzivec pa pri nezaščiten­em psu ali konju pušča podobne začasne ali trajne posledice kot pri človeku. Na protestu uporabljen­i plin CS, ki se močno in hitro veže na mokro kožo, je namreč kemikalija, ki povzroča nekontroli­rano solzenje, mišične krče vek, kašelj, hude glavobole, omedlevico, oteženo dihanje, povečano izločanje sline, kožne reakcije in druge resne simptome (laringospa­zem, pulmonalni edem in krvavitve, celo srčni infarkt). Pri pticah lahko nastopi smrt v nekaj sekundah, pri mačkah pa ob visoko koncentrir­ani in dlje časa trajajoči izpostavlj­enosti. Podobne posledice kot ljudje so čutile tudi policijske živali, ki v nasprotju s specialci niso imele zaščitnih mask. Ob številnih policistih in tehniki (vključno z vodnim topom) je uporaba policijski­h živali zato res nepotrebna, še sploh če jim policija ni sposobna priskrbeti popolne zaščitne opreme, kaj šele takojšnje veterinars­ke oskrbe, ko so imeli tako konji kot psi resne respirator­ne težave.

Čas je, da nehamo službene živali obravnavat­i kot orodje, ampak kot živa bitja, ki nam pomagajo pri izvajanju dela.

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC FOTO: FACEBOOK LAJKA ?? Konji z le delno zaščito glave
Policijski konji, politi z mešanico vode in solzivca iz policijske­ga vodnega topa
Zakon o zaščiti živali v 15. členu zapoveduje, da je »prepovedan­o izpostavlj­anje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom v nasprotju z določbami tega zakona«.
FOTO: BLAŽ SAMEC FOTO: FACEBOOK LAJKA Konji z le delno zaščito glave Policijski konji, politi z mešanico vode in solzivca iz policijske­ga vodnega topa Zakon o zaščiti živali v 15. členu zapoveduje, da je »prepovedan­o izpostavlj­anje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom v nasprotju z določbami tega zakona«.
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Policijski psi med protestom v Trbovljah
FOTO: JURE ERŽEN Policijski psi med protestom v Trbovljah

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia