Nedeljske Novice

Ne smeš pustiti spati v

Po svetu je v veljavi vrsta zelo čudnih odlokov

- PIŠE: VESO STOJANOV

akoni so zato, da jih lahko kršimo. Čeprav krilatica napeljuje k nespoštova­nju zakonodaje, pa je v njej tudi zrno soli, saj zakonodaja­lci zelo pridno sprejemajo tudi skrajno neživljenj­ske zakone.

Med bolj bizarnimi je denimo zakon, ki Škotom prepoveduj­e, da bi pijani jahali kravo. Zagrožena kazen ob nespoštova­nju je do 51 tednov v zaporu. Isti člen tega zakona iz 19. stoletja prepoveduj­e ljudem pod vplivom alkohola, da bi v rokah držali orožje. Glede uporabe alkohola je po svetu kar precej prav čudnih zakonov. V mestu Anchorage v ameriški zvezni državi Aljaska je meščanom prepovedan­o dajati alkoholne pijače ali fermentira­no sadje severnim jelenom in losom. Leta 2007 je mestni svet sprejel tak odlok, potem ko je los – meščani so mu nadeli ljubkovaln­o ime Buzzwinkle – nekako prišel do zalog lokalne pivovarne. Alkohol je seveda naredil svoje. Jelen se je med veseljaški­m pohodom po mestu

Zzapletal v božične lučke in uničil mestno novoletno okrasitev. Od tod do sklepa oz. prepovedi mestnih očetov je bil nato le še korak.

Ženskam le kozarec vina

Enega najbolj bizarnih zakonov, povezanih z alkoholom, imajo v bolivijski prestolnic­i La Paz. Zakon tam prepoveduj­e restavraci­jam in barom, da bi ženskam ponudili več kot en kozarec vina. S tem so hoteli zakonodaja­lci preprečiti, da bi ženske pod prevelikim vplivom alkohola postale »moralno in seksualno bolj sproščene«. Najbrž ni treba poudarjati, da ta določila ne veljajo za moške.

Na svetu obstaja vrsta še bolj čudaških zakonov. Veliko jih je v Veliki Britaniji, kjer je denimo, prepovedan­o v »sumljivih okoliščina­h« v rokah držati lososa, pa tudi postrv in druge večje ribe. Čeprav zakon ne določa, kaj so sumljive okoliščine.

Če bi kdo od britanskih poslancev ali pripadniko­v lordske zbornice umrl v stavbi britanskeg­a parlamenta v Westminstr­u, bi to naredil v nasprotju z zakonom. Čeprav ni znano, kakšne bi bile posledice za kršitelje, pa je zakon v veljavi zato, ker se zgradba britanskeg­a parlamenta šteje kot zgradba izjemnega pomena za kraljestvo, in mora biti vsak, ki umre v njej, pokopan z vsemi državnimi častmi. Prav tako je še vedno v veljavi zakon iz leta 1313, ki prepoveduj­e, da bi v zgradbo britanskeg­a parlamenta prišli v oklepu. Ljudje že stoletja ne nosijo več oklepov, zakona zato že dolgo niso uporabljal­i, velja pa še vedno.

Če gremo čez lužo v Združene države Amerike, pa naletimo na malo morje uzakonjeni­h bizarnosti. Zakon v Arizoni denimo prepoveduj­e, da bi oslu, če ga seveda imate, po sedmi uri zvečer dovolili spati v kadi v kopalnici. Zakon je v veljavi od leta 1924, sprejeli pa so ga potem, ko je poplava odnesla iz hiše osla, ki mu je lastnik postlal v kopalnični kadi. Reševanje osla pred naraslimi vodami je zahtevalo veliko akcijo, zato so se v Arizoni

Med bolj bizarnimi je denimo zakon, ki Škotom prepoveduj­e, da bi pijani jahali kravo.

odločili, da ljudje pač ne smejo imeti oslov v kopalnicah.

Na drugi strani ZDA v zvezni državi Georgia imajo prav posebno spoštovanj­e do kokoši in piščancev. V mestecu Quitman brez nadzora ne smejo čez cesto ali hoditi ob njej. Lastniki morajo imeti svojo perjad ves čas pod nadzorom. V Gainesvill­u v restavraci­jah pohane piščance jejo samo z rokami, noži in vilice so prepovedan­i, saj so »pohani piščanci kulinaričn­a posebnost, ki je sveta za mestno skupnost«.

 ?? TWITTER FOTO: ?? Los Buzzwinkle, ki je pred leti pijan pustošil po predbožičn­em Anchorageu.
TWITTER FOTO: Los Buzzwinkle, ki je pred leti pijan pustošil po predbožičn­em Anchorageu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia