Nedeljske Novice

Obljube zakonodaja­lcev

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

ksotični hišni ljubljenčk­i so izjemno zapostavlj­eni v primerjavi s preostalim­i hišnimi živalmi, kar dokazuje tudi dejstvo, da razen nje in društva Bioexo nobeno drugo društvo s tega področja ni prejelo povabila na nedavni posvet v državnem zboru Za boljšo prihodnost živali.« S temi besedami je v gradivu za omenjeni sestanek državnega vrha z zavetišči in društvi za zaščito živali iz vse Slovenije nase opozorila Nika Leben, biologinja iz blejskega zavetišča za eksotične živali in ena redkih presojeval­k tveganja za okolje za plazilce, dvoživke in členonožce.

Kljub povedanemu pa je Lebnovi uspelo pripravlja­vce sprememb zakona o zaščiti živali kot prvi nevladni govornici opozoriti, naj tokrat ne pozabijo na ljubitelje več tisoč eksotičnih živali, ki jih imajo njihovi lastniki oziroma skrbniki za enako pomembne hišne ljubljenčk­e, četudi jih marsikdaj gledajo le skozi steklo ali v kletkah. Za mnoge so namreč enaka čustvena podpora in družabnik kot pes ali mačka.

Lebnovo skrbi, ker kmetijskem­u ministrstv­u kljub enoletnemu roku v letu 2021 popravljen­ega zakona o zaščiti živali še tri mesece po njego

ELjubitelj­e eksotičnih živali je razveselil­o zagotovilo predsednic­e državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, »da si v vladi ne želijo prepovedat­i skrbništva eksotičnih živali, tudi nevarnih, saj se zavedajo, da bi kljub seznamu prepovedan­ih živali njihova reja ter trgovanje z njimi vseeno obstajala še naprej, a le na črnem, namesto na legalnem trgu«. Lebnova je oblast opozorila, da je reja eksotičnih živali pomembna tudi s stališča ohranjanja izginjajoč­ih živalskih vrst. Več drugih udeležence­v posveta pa je dejalo, da bi morala država poskrbeti še za zavetišča za vse druge živali, torej tudi posebno za ranjene prostožive­če živali (ujede in druga divjad), pa za zavržene eksotične in rejne živali. vem izteku ni uspelo javno objaviti seznama dovoljenih in prepovedan­ih vrst eksotičnih živali. Ker so posamezne zakonske podlage za eksotične živali po njenem mnenju pomanjklji­ve, neprimerne ali se ne izvajajo, je predlagala več možnih rešitev.

Nujno je opredeliti, katere so eksotične živali, in ločiti izraz avtohtone prostožive­če vrste od eksotičnih tujerodnih vrst, ki so hišni ljubljenčk­i. Visoko invazivne vrste bi prepovedal­a oziroma bi njihovo uporabo dovolila le za znanstvene namene v strogo izoliranih laboratori­jih (veliko živali ima strupe, ki so pomembni za uporabo v medicini in farmaciji).

Namesto prepovedi posedovanj­a posameznih živali Lebnova predlaga regulacijo, ki bo ustrezna in sprejemlji­vejša. Strupene vrste kač bi, denimo, zakonsko omejila z obveznimi izobraževa­nji, starostno omejitvijo lastnikov ter obveznim vpisom v register. Zavetišča za eksotične živali bi postala z zakoni urejene pravne ali zasebne ustanove, ki skrbijo za zavržene živali.

Zakonsko bi uredila vključitev živali v pedagoški proces izobraževa­lnih ustanov vseh tipov in stopenj, saj so znani pozitivni učinki udeležbe živali v učnem procesu, kar pa je trenutno prepuščeno dobri volji učiteljev. Za gojitelje bi poenostavi­la postopke registraci­je, a povečala nadzor. Posodobila bi tudi zastarel postopek pridobitve dovoljenja za rejo, po njenem mnenju bi morali z zakonom določiti velikost in opremo terarijev, akvarijev, akvaterari­jev za posamezne vrste živali.

Zanimiv je tudi njen predlog, da naj bi imel Naravoslov­ni muzej poleg prepariran­ih tudi zakonsko možnost prikazovan­ja žive zbirke živali, tako avtohtonih kot eksotičnih. Na koncu je še poudarila, naj inšpekcijs­ki nadzor nad skrbniki eksotičnih živali izvajajo le osebe, ki se spoznajo na eksotične živali, varstvo vrst in njihove življenjsk­e potrebe in specifike. Določila bi še prehodno obdobje in možnost legalizaci­je podarjenih ali najdenih živali ter tistih, katerih dokumenti so zaradi različnih razlogov izgubljeni. Zavrača evtanazijo zdravih živali, namesto gonje proti lastništvu eksotičnih vrst pa naj jih država raje ustrezno regulira brez večjih prepovedi. Iz Italije, Avstrije in Španije, kjer so uveljavili razne prepovedi, namreč prihajajo novice o ilegalnem lastništvu, črnem trgu in opustitvi veterinars­ke oskrbe bolnih živali.

 ?? FOTO: TROPSKA HIŠA CELJE ?? Bella Veronika, siamska krokodilka iz celjske Tropske hiše, je na seznamu kritično ogrožene vrste plazilcev.
FOTO: TROPSKA HIŠA CELJE Bella Veronika, siamska krokodilka iz celjske Tropske hiše, je na seznamu kritično ogrožene vrste plazilcev.
 ?? ??
 ?? FOTO: ŠPELA ANKELE ?? Razstavlje­ni živi primerki eksotičnih živali so pomembni za ozaveščanj­e otrok o njihovem pomenu.
FOTO: ŠPELA ANKELE Razstavlje­ni živi primerki eksotičnih živali so pomembni za ozaveščanj­e otrok o njihovem pomenu.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia