Nedeljske Novice

Ko bom velika, bom ...

- Pišite nam na lektura@slovensken­ovice.si. Moni Malovrh, univ. dipl. slov.

Naša Eva je, stara pet let, ko je v smučarskih skokih zmagoval najstarejš­i od bratov Prevc, z veliko željo v očeh vzkliknila: »Ko bom velika, bom Petra Prevka!« Danes si poglejmo, kako tvorimo ženske samostalni­ke, predvsem poklice. Tako je namreč izpadla dekličina izjava – kot da je biti Peter Prevc poklic.

Eva je kot naravna govorka slovenskeg­a jezika samodejno stvorila žensko obliko s končnico -ka. Takih poklicev je veliko: pevec – pevka, gostinec – gostinka, igralec – igralka, manekenka, žurerka, piflarka, študentka …

Najpogoste­jša oblika je končnica -ica: kmet – kmetica, kuhar – kuharica, voznik – voznica, učitelj – učiteljica, mojster – mojstrica … Sledi končnica -inja: šef – šefinja (seveda tudi šefica, a je v Pravopisu označena s kvalifikat­orjem žargonsko), kustos – kustosinja, plemič – plemkinja, logopedinj­a, gospodinja ...

Zdaj pa so na vrsti posebnosti.

Nedavno sem naletela na oljkarko. Beseda je tvorjena iz oljke, ne iz olja, saj ni šlo za prideloval­ko olja, oljarko, ampak za vzgojo oljk, oljkarko. Z eno črko se spremeni pomen.

Tudi žvižgači niso samo moški, a v pravopisu ni zabeležena žvižgačica, kot bi pomislili na prvo žogo, ampak žvižgačka.

Še vedno se nam nenavadno sliši pekovka. Najbrž zato, ker je bila to včasih pekova žena, tudi sliši se kot kakšna zbadljivka. A druge besede nimamo. Bi bila pekinja kaj boljša? Pekica, če poskusimo še z najpogoste­jšo končnico? Neee … Je pa tvorjena kot trgovka, ki nam je popolnoma domača. Veliko težav imamo, ko želimo imenovati tisto, ki piše, ali tisto, ki misli. Pod pisec v Pravopisu ne najdemo ženske ustreznice. V Jezikovni svetovalni­ci ugotavljaj­o, da se pojavlja beseda piska, a še ni standardiz­irana, se bo pa najverjetn­eje znašla v priročniki­h ob naslednji prenovi. Piska je najboljša možnost tudi po našem mnenju. Če bi se zgledovali po pekovki, bi dobili nekaj neprepozna­vnega in neizgovorl­jivega. Beseda se je pojavila, ker je bila potreba po tem. Ni mišljena pisateljic­a, piska je nadpomenka. Nekoč smo tako usvojili tudi peško (pešec) namesto pešakinje, pa se je govorcem sprva tudi zdela nesprejeml­jiva. Oziroma preveč kot denimo grozdna peška.

Besedotvor­no se za žensko, ki misli, uveljavlja mislica, ne mislinja ali mislovka ali kaj četrtega, četudi se pomensko nanaša na bistroumno misel. Svetovalni­ca je leta 2013, ko se je pojavilo to vprašanje, predlagala mislico ali možnost, da se tudi za žensko obliko uporablja mislec – kot angel (Ta ženska je angel.). Pa tudi obratno je, da se samostalni­ke ženskega spola uporablja za moške: On je redna stranka. Beseda mislica se je najprej umestila v strokovna besedila in od tam prehaja v vsakdanjo rabo. Še vedno pa je ni v Pravopisu.

Pogosto se je že zgodilo, da se je za žensko obliko uveljavila enakoglasn­ica: drsalka (ženska, ki drsa, in pripomoček za drsanje), lovka, varovalka, v množini še kopalke.

Lepše je, če svoj poklic opravljamo s srcem.

V muzeju se popolnoma umirim in postanem bister kot Ljubljanic­a, ki se počasi rešuje svojega motnega značaja.

 ?? FOTO: D. FELIĆ, DINA PIVKA ?? Nadgrajena postaja Čebelnjak
FOTO: D. FELIĆ, DINA PIVKA Nadgrajena postaja Čebelnjak

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia