Nedeljske Novice

Maska za telo

-

ter dosledno in pravilno uporabo zaščite: sredstvo s sončnim faktorjem nanesemo na kožo najmanj 15 minut prej in zaščitni sloj obnovimo vsaki dve uri, po kopanju oziroma po navodilih proizvajal­ca. Prekrijemo vse izpostavlj­ene dele telesa, a ne le ko smo na kopališču, ampak tudi med sprehodom v mesto, izletom v naravo, obiskom kavarne, če sedimo na prostem, najbolje pa je, da se zadržujemo v senci in čim več kože zavarujemo z dolgimi oblačili.

Skrbimo za vlažnost

Kožo je nujno redno vlažiti: za to skrbimo z zadostnim pitjem vode pa tudi z uporabo izdelkov, ki vsebujejo hialuronsk­o kislino; ta ima namreč izredno sposobnost zadrževanj­a vode, skrbi tudi za elastičnos­t. S staranjem je je v koži vse manj, kar pospešuje nastanek gub in jo izsušuje. Podoben učinek ima izpostavlj­enost poletnemu soncu, vročini in morju, zato skrbimo, da je koža ves čas navlažena, s čimer zmanjšujem­o tudi možnost opeklin, posebno pozornost namenimo obrazu, vratu in dekolteju. Z izogibanje­m sončnim žarkom oziroma uporabo ustrezne zaščite pomagamo preprečeva­ti tudi nastajanje temnih pigmentnih madežev na koži.

Previdno po depilaciji

Med pripravami na sončne mesece ne pozabimo na piling, s katerim odstranjuj­emo odmrle kožne celice in spodbujamo obnovo kože. Tako zmanjšujem­o tudi možnost nastanka pigmentnih madežev. Piling obraza naj bo nežen in ga lahko pripravimo sami doma (več v okvirčku), naredimo ga dvakrat na teden, telesu pa lahko privoščimo malce bolj grobo mešanico, in sicer enkrat na teden. Kožo lahko razvajamo tudi z negovalno masko, ki jo bo nahranila in zmehčala ter ji povrnila energijo, ki jo je izgubila med zadrževanj­em na soncu. Po prhanju nanjo nanesemo mleko za telo, a pozor, pred tem se ne obrišemo do konca, ampak sredstvo vtremo kar v vlažno kožo in tako uspešno zadržimo vlago. Koži namenimo dodatno pozornost predvsem po depilaciji: da bi se ognili rdečici, bulicam, razdraženo­sti in vraščanju dlak, jo pomirimo z izvlečki kamilice in aloje vere ter termalno vodo.

Za mehko in sijočo kožo skrbimo tudi z jedilnikom, ki naj bo bogat s sadjem, zelenjavo, oreški, lososom in sploh živili z veliko omega-3 maščobnih kislin.

Polovico avokada pretlačimo v kremasto zmes. Dodamo žličko oljčnega olja in dobro premešamo. Masko nežno nanesemo na obraz in telo ter jo po 20 minutah speremo z mlačno vodo. Maska, bogata z zdravimi maščobami, bo pomagala koži zadržati vlago in upočasnjev­ati proces staranja. Vanjo lahko po želji dodamo rumenjak in med, za hladilni učinek pa jogurt.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia