Nedeljske Novice

Prvi album in samostojni koncert

Duška Ogrizek, ki jo ljudje poznajo pod vzdevkom Ana Dušica, je pred štirimi leti stopila na samostojno pot

- PIŠE: MOJCA MAROT

od prenovljen­im kozolcem Hartenštaj­n v Mislinjski Dobravi se je odvijal prvi samostojni koncert Ane Dušice z gosti. Gre za pevko s Koroške, sicer štajerskih korenin, ki je pela v več narodno-zabavnih ansamblih, pred štirimi leti pa stopila na samostojno glasbeno pot.

Ne le prvi samostojni koncert, Duška Ogrizek, pevka z dolgoletni­m stažem, ki jo ljudje bolj poznajo pod vzdevkom Ana Dušica, je pred dnevi dočakala tudi izid prve samostojne zgoščenke. Slovenjgra­dčanka je glasbeno kilometrin­o pridobival­a v različnih skupinah: Ansamblu Francija Zemeta, Ansamblu bratov Slatinek, ansamblu Vižarji, nazadnje pa pri Vrlih muzikantih.

PPrvi solo album

»Držati v roki svoj prvi samostojni album je velik ponos in občutkov ne znam opisati,« pravi Ana

Dušica, ki je prvo lastno skladbo Brez trnja ni ljubezni, ki je tudi prva na zgoščenki, posnela pred štirimi leti. Tudi zato, ker je bila prva, ima v njenem srcu posebno mesto. Besedilo in glasbo zanjo je ustvaril njen partner Miran Merzdovnik,

pri aranžmaju pa je sodeloval Tomaž Rebernak.

Ana Dušica je kmalu zatem, v času korone, posnela tudi priredbo narodne Kje so tiste stezice, in to ob spremljavi pianista Sama Jezovška,

ki na odru muzicira z Markom Vozljem in Mojstri. In tudi ta priredba, kot tudi Jelen Rudi, je na novi zgoščenki. Ob tem pa še pesmi Še pa še, Tam, kjer bom ljubljena, Spomin, Ljubezen je roža, Ko boš moj ter Tebi pojem pesem, dragi, ki pa jo je Ana, kot pove že naslov, posvetila svojemu najdražjem­u Miranu in zanjo sama napisala glasbo, medtem ko je besedilo delo Mateja Trstenjaka. Sicer pa Ano Dušico pogosto vidimo v družbi prijatelji­ce, citrarke Maje Mirkač, ki jo spremlja na citrah, tu in tam pa vzame v roke tudi harmoniko.

Koncert z gosti

Kot se spodobi, je pevka ob izidu prvega albuma priredila prvi samostojni koncert, nanj pa povabila nekaj glasbenih prijatelje­v, ki jih poznamo vsi. Večer je bil prijeten, v polni dvorani so se vsi povezali v eno in z Ano Dušico in drugimi tudi zapeli. Tam so bili Jože Sredenšek, s katerim je pevka zapela njegovo zimzeleno uspešnico Tista bela roža, pa Metod Vuk, koroška kantavtori­ca Dunja Vrhovnik, pa tudi Sofija Merzdovnik, trio Benjamina Merzdovnik­a ter pevki Polonca in Klavdija. Nad slišanim in videnim so bili navdušeni vsi.

Slovenjgra­dčanka je glasbeno kilometrin­o pridobival­a v različnih ansamblih.

športnem svetu ni veliko sogovornik­ov, ki povedo, kaj si mislijo, ne da bi ovinkarili. Mednje zagotovo spada danes 49-letni nekdanji košarkar Goran Jagodnik. Nekdanji as pod koši je že pred svetovnim prvenstvom v košarki napovedal, da bo četrtfinal­e Slovenije realen domet. Nekateri so ga zato gledali postrani, verjetno tudi komu v krogu reprezenta­nce te besede niso bile pogodu. Slovenija je na koncu zasedla 7. mesto.

VPremalo kakovosti

»Jaz sem povedal svoje mnenje. Ali je bil kdo zato jezen ali ne, pa mi je tudi vseeno. Argumentir­al sem svojo napoved. V tej reprezenta­nci ni zadostne kakovosti. Imamo superzvezd­nika Luko Dončića in še dva evroligašk­a igralca, preostali pa so fantje, ki v svojih klubih nimajo nosilnih vlog. To so dejstva. Tudi glede na povedano je 7. mesto na svetu lep uspeh. Najboljšo tekmo smo odigrali proti Avstraliji, ki ima realno boljšo reprezenta­nco, a smo jo ugnali,« še enkrat ponovi Jagodnik, za katerim so skoraj tri desetletja bogate kariere.

Kar 26 let je igral: začel je v Kopru, se dokazal v Sloveniji, potem pa si služil cekine v Turčiji, Rusiji, Švici, Italiji in Srbiji ter na Poljskem in Češkem. Za slovensko reprezenta­nco je nastopal na petih prvenstvih stare celine, leta 2010 tudi na svetovnem. »Ko se danes ozrem, menim, da sem prepozno končal kariero!« preseneti, potem pa pojasni, da je bil pri 43 letih prestar za konec: »Prej bi moral nehati in se začeti ukvarjati morda kar s trenerstvo­m. A ko sem še lahko igral, sem vztrajal, ker sem bil fizično še vedno sposoben slediti tempu. Nisem si hotel priznati, da sem svoje odigral. Zadnja leta sem odigral pod svojo ceno. Moral bi prej potegniti črto. Zdaj mi je to jasno.«

Zmanjkalo denarja

Priznava pa, da je hitro našel nov motiv. Niti si ni vzel časa, da bi razmišljal, da bi se lahko opekel, kot so se nekateri športni asi po odhodu v pokoj. »Ko sem končal, sem se pridružil ambiciozne­mu košarkarsk­emu projektu v Kopru. Ohranil sem ritem, ves dan sem bil v pogonu, v klubu pa sprva tehnični direktor, ki je skrbel za vse stvari pri organizaci­ji dela prve ekipe,« pojasni, kako je prišel v KK Koper Primorska Sixt, ki ga danes žal ni več.

Klub je nastal leta 2016 z združitvij­o KD Koš Koper in KK Lastovka Domžale. Med letoma 2016 in 2019 se je imenoval KK Sixt Primorska. Osvojil je slovensko državno prvenstvo (2018–2019), trikrat je bil pokalni zmagovalec (2018, 2019, 2020), dvakrat je osvojil slovenski superpokal (2018, 2019) in drugo jadransko ligo (2018–2019). Zaradi neigranja tekem z nasprotnik­i je bil decembra 2020 izključen iz lige ABA, kmalu je izstopil iz slovenske lige in pokalnega tekmovanja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia