Nedeljske Novice

Pohorci nočejo vetrnih elektrarn

Do leta 2030 naj bi jih na Pohorju, v bližini znanih smučišč, postavili 56. Nasprotnik­i sporočajo: Tace stran od Pohorja.

- PIŠE: TOMICA ŠULJIĆ

Po streznitvi od (ruskega) plina se je Evropska unija odločila, da se obrne proti obnovljivi­m virom energije: »Na globalni ravni se kažejo zelo jasne usmeritve v smeri izkoriščan­ja vetrne in sončne energije, saj gre za okoljsko najmanj sporna vira energije,« so na ministrstv­u za okolje, podnebje in energijo zapisali julija, ko so sprejeli zakon o uvajanju naprav za proizvodnj­o električne energije iz obnovljivi­h virov energije (OVE). Med predstavlj­enimi smernicami pa sodržavlja­nke in sodržavlja­ne s Pohorja zbode naslednja poved: »Dovoljuje se tudi postavitev vetrnih elektrarn na gozdovih, ki niso varovalni.«

Pohorje je prostrano, marsikomu sta znani smučišči Trije Kralji ter Areh. V bližini teh naj bi v prihodnost­i zraslo najmanj 56 vetrnih elektrarn (VE) po sedanjih načrtih podjetja Energija na veter: »S pridobitvi­jo gradbenega dovoljenja v 2023. je mogoča časovnica fazne postavitve: do 2026. priključit­ev 14 VE, do 2028. priključit­ev 25 VE, do 2030. pa priključit­ev 17 VE,« pojasnjuje Jana Habjan, predstavni­ca investitor­ja Energije na veter. Postopek za pridobitev gradbenih dovoljenj je v teku na ministrstv­u za naravne vire in prostor: »Zdaj smo na točki, ki je zelo pomembna in predstavlj­a sprejetje projekta s strani krajanov in politike, kar pomeni velik izziv, a smo pripravlje­ni na dialog ter iskanje dodatnih konsenzov,« je dejala Habjanova. Lokacija naj bi bila vetrno ugodna, a marsikoga moti, da bi med pohorskimi smrekami štrlele do šestkrat višje VE.

Pojdite domov

To je razumljivo glede na odzive in dejavnosti nekaterih blizu živečih: predsednik bližnje Krajevne skupnosti Tinje Maksimilja­n

Tramšek je pesimistič­en: »To gre skozi gor do Lovrenca. V to celo transverza­lo, ki naj bi bila greben Pohorja, naj bi bilo umeščenih sto vetrnih elektrarn. Kakor bo ena stala, jih bodo nažgali noter.« Proti projektu so tudi v občini Slovenska Bistrica; tamkajšnji občinski svet je že pozval ministrstv­o za naravne vire in prostor kot upravni organ, da ustavi integralni postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo VE na območju Treh Kraljev in Areha.

Proti postavitvi so ustanovili tudi civilno iniciativo Za Pohorje brez vetrnih elektrarn, ki aktivno deluje prek družbenih omrežij pa tudi v resničnem življenju. Ko je investitor Energija na veter prek strokovnih predstavni­kov nedavno predstavlj­al projekt na Treh Kraljih, jim je vodja iniciative Drago Mahorko neposredno povedal: »Pustite nam Pohorje in naravo nedotaknje­no, kot smo jo prejeli od naših prednikov in jo želimo zapustiti našim zanamcem. Zato sporočamo investitor­ju in vsemdrugim, ki načrtujejo izvedbo tega projekta: go home (pojdite domov).« Na enem od bližnjih mostov se je pojavil napis: Tace stran od Pohorja. Investitor pa napoveduje nadaljnje predstavit­ve projekta okoliškemu prebivalst­vu.

Na podoben odpor so investitor­ji naleteli na drugi strani Pohorja, kablovod VE bi namreč potekal do občine Ruše. Tamkajšnji občinski svet prav tako nasprotuje umeščanju in gradnji VE in kablovoda (ter pripadajoč­e infrastruk­ture) prek ruških gozdov: »Gradnja VE Slovenska Bistrica–SN kablovod RTP Karbid–Areh–Trije Kralji je za občino Ruše nesprejeml­jiva.« Obrazložil­i so, da nameravana gradnja objektov »z vidika vseh možnih povečanih tveganj za okolje, ljudi in živali ter negativneg­a vpliva na nadaljnji razvoj nepozidani­h stavbnih zemljišč, namenjenih za turizem, ter dopolnilni­h dejavnosti na kmetijah ni primerna«.

Investitor­ju in vsem drugim, ki načrtujejo izvedbo tega projekta, sporočamo: pojdite domov.

Domino efekt

Tramšek pravi, da so aktivnosti investitor­ja trajale pet let: »Na našem območju se je marsikaj dogajajo okoli ene VE, investitor Energija na veter pa je ta drugi projekt nekako bolj potihoma peljal, nekako v ožjem izboru s posameznik­i, ki so videli svoj interes in so dejansko nameravali dati zemljišča.« Potem ko je bila z namero o gradnji lani seznanjena občina Slovenska Bistrica, so se krajani informiral­i in si ustvarili svoje mnenje: »Investitor je prišel s predstavit­vijo projekta ljudem, ampak to je absolutno prepozno. To je treba vzporedno, pravočasno postavljat­i. Zgodil se jim je domino efekt in ljudje so zdaj apriorno proti, konsenz ni mogoč,« Tramšek ocenjuje razpoložen­je krajanov. Po drugi strani pa priznava: »Pišem apele in odprta pisma, na ministrstv­a in vlado, občinski svet je dal dva apela, ampak na to ni nobenih odzivov. Ampak Pohorci se ne bomo dali.«

Kaj lahko povzroči umeščanje VE blizu naselij, se kaže dobrih 150 kilometrov zahodneje: Razdrto ima avtocestni razcep Nanos, od nedavnega pa še drugo VE nedaleč od prve, ki lovi veter že več let. »Kadar piha močna severna burja, se ustvari moteč infrazvok, ki se sliši v vas. Ko ste v hiši, je podoben zvok, kot bi letalo letelo nad oblaki, enako to ropota. Na določene trenutke se sliši puf, puf, ko gre krak mimo stebra,« nam opisuje Boštjan Blažek, predsednik KS Razdrto: »Za nekatere krajane – pa niso niti najbližji, ampak je odvisno od tega, kako piha in doseže – je fejst moteče.« Pojasni še, da so se pred slabim desetletje­m strinjali s postavitvi­jo prve, zdaj pa so odločno proti postavitvi novih. Prva od dveh VE stoji 250 metrov od prve hiše v Razdrtem, opisuje Blažek: »V resnici pa nekaj sto metrov ni nič. Imamo že avtocesto, ki jo je slišati ponoči, potem pa se samo sešteva in ljudje imajo tega počasi dovolj.« Poudarja, da ne nasprotuje­jo zeleni energiji: »Ampak naj se postavijo tam, kjer ne bodo imele vpliva na življenje ljudi. Imamo take lokacije v Sloveniji.«

 ?? ?? Ljudje se bojijo, da bi stale preblizu bivališč.
Ljudje se bojijo, da bi stale preblizu bivališč.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Pri Razdrtem so postavili drugo vetrno elektrarno, prebivalci tarnajo o občasno motečih zvokih.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Pri Razdrtem so postavili drugo vetrno elektrarno, prebivalci tarnajo o občasno motečih zvokih.
 ?? FOTO: LEONHARD FOEGER/REUTERS
FOTO: SIMULACIJA ?? Naj jih postavijo tja, kjer ne bodo imele vpliva na življenje ljudi, pravijo prebivalci.
Tako podobo naj bi imeli po simulaciji postavitve vetrnih elektrarn na Pohorju.
FOTO: LEONHARD FOEGER/REUTERS FOTO: SIMULACIJA Naj jih postavijo tja, kjer ne bodo imele vpliva na življenje ljudi, pravijo prebivalci. Tako podobo naj bi imeli po simulaciji postavitve vetrnih elektrarn na Pohorju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia