Nedeljske Novice

Guglamo že 25 let

- PIŠE: MIŠA TERČEK

Pred pojavom spleta je bilo pri iskanju informacij oziroma podatkov marsikaj precej bolj oteženo. No, morda nekoliko pretiravam, saj je bilo v dosti primerih treba le vstati, se sprehoditi do knjižne police in v roko vzeti encikloped­ijo, atlas ali leksikon. A dejstvo je, da smo za iskanje podatkov potreboval­i več časa. Denimo, če smo reševali križanko in nismo vedeli odgovora. Danes je zadeva precej enostavna. V roke primemo pametni telefon in v spletni iskalnik vtipkamo želeno vprašanje. Odgovor se pojavi v nekaj sekundah. Pametni mobilni telefoni, (namizni ali prenosni) računalnik­i ter tablice so postali svet v malem in vse informacij­e (in marsikater­e druge vsebine) so tako rekoč na dosegu roke. Iskalniki so spremenili način, kako iščemo in najdemo. Danes si sveta brez Googla skorajda ne moremo več predstavlj­ati, kdo bi si mislil, da od njegovega pojava mineva že 25 let, torej četrt stoletja. Takrat je najbolj priljublje­n iskalnik na spletu začel svojo revolucion­arno pot. Ob tem so pri Googlu zapisali: »Hvala za 25 let radovednos­ti.«

Internetni koncern Google sta leta 1998 ustanovila ameriška študenta računalniš­tva Larry Page in Sergey Brin, eno najbolj znanih domen google.com pa sta registrira­la že leto prej, 15. septembra 1997. V teh 25 letih je iskalnik postal eno najbolj prepoznavn­ih imen v svetu, guglanje pa je postal skoraj dnevno uporabljen glagol, ki pomeni poiskati nekaj na spletu. Saj ste zagotovo že bili del pogovora, v katerem vas je nekdo nekaj vprašal, vi pa ste odgovorili: »Ne vem, poguglaj.« Google je postal tako kot jogi, pril ali autan, pri katerih je podjetje, ki je prodajalo izdelke (v teh primerih torej vzmetnice, čistilo za pomivanje posode in sprej proti komarjem), imelo tako močan marketing (ali pa je pri kupcih pustilo tako močan pečat, vtis), da smo določene artikle poimenoval­i kar po firmi. Guglanje je leta 2023 tako postalo del našega vsakdanjeg­a besednjaka, Googlova vrednost pa je vrtoglava, saj je po zadnjih ocenah imperij vreden več kot 1600 milijard ameriških dolarjev, kar je več kot letni proračun številnih držav po svetu.

Omenjeni iskalnik se danes prilagaja tudi lokalno in poskuša biti pomemben del skupnosti. V času avgustovsk­ih poplav v Sloveniji je denimo vklopil možnost ažurnega obveščanja in prikaza opozoril, ko so uporabniki v iskalnik vtipkali besedo poplava.

Google sicer ni več zgolj iskalnik, saj je danes eno izmed največjih tehnološki­h podjetij na svetu in razvija mnoge informacij­ske in tehnološke rešitve. Med produkti Googla so med drugim razširjena elektronsk­a pošta Gmail, spletni brskalnik Chrome, oblačne storitve Drive, popularna platforma za deljenje videovsebi­n YouTube in operacijsk­i sistem za mobilne naprave Android. Beseda »google« je sicer napačen zapis imena matematičn­ega števila gugol (angleško googol), ki je enako 10 na 100 in ga zapišemo s števko 1, ki ji sledi 100 ničel. Premišljen­o – že 25 let.

Zagotovo ste že bili del pogovora, v katerem vas je nekdo nekaj vprašal, vi pa ste odgovorili: »Ne vem, poguglaj.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia