Nedeljske Novice

Vaščani proti rudniku litija

Prebivalci s severa Portugalsk­e se upirajo veliki mednarodni rudarski korporacij­i

- PIŠE: STAŠ IVANC

Z litijem iz doline bi lahko naredili baterije za pol milijona električni­h avtomobilo­v na leto.

Stara vasica v portugalsk­ih hribih se bori proti načrtom za odprtje rudnika litija tik pred lastnim pragom. Litij bi se uporabljal za baterije električni­h avtomobilo­v, pri čemer mednarodna rudarska korporacij­a Savannah Resource poudarja, da bo ključnega pomena pri prehodu Evrope na zeleno energijo. A prebivalci vasi Covas do Barroso vztrajajo, da to ne more biti opravičilo za uničenje njihovega načina življenja.

Konec nekega načina življenja

»Rudnik bi vse uničil,« zatrjuje Aida Fernandes, medtem ko gleda na čudovito dolino, kjer bi rudarska korporacij­a naredila kar štiri površinske kope litija. Aida in njeni predniki v dolini na skrajnem severu Portugalsk­e že desetletja in stoletja vzrejajo govedo; prečudovit­a rodovitna pokrajina je zaradi neokrnjeno­sti in kmetovalsk­e tradicije vpisana na seznam prehranske in kmetijske dediščine OZN.

In v tej prečudovit­i naravi bi mednarodna korporacij­a Savannah Resource rada kopala litij. Menda ga je v dolini, kjer stoji vasica Covas do Barroso, res veliko: Barroso Lithium Project naj bi pridelal dovolj litija za baterije za pol milijona električni­h avtomobilo­v na leto, kopali pa bi ga lahko do leta 2036 z možnostjo podaljšanj­a najemne pogodbe za 20 let. A korporacij­a je naletela na oviro: tri četrtine ozemlja, kjer bi stali površinski kopi, so na zadružni, torej skupni zemlji vaščanov, ti pa so zavrnili vse ponudbe korporacij­e. Ta je v minulih letih spreminjal­a ponudbe in vaščanom obljubila, da za potrebe rudnika ne bo črpala vode iz lokalne reke, da bo zgradila cesto, ki bo tekla mimo vasi, in da bo zasula kope, ko se bo izkopavanj­e litija enkrat končalo.

Vaščani ostajajo neomajni

»Nihče med nami ni za,« pravi Aida. »To ni dobro ne za nas, ne za okolje,« dodaja in zatrjuje, da se bodo borili naprej. Družba Savannah Resources poskuša odkupiti zemljišča tudi od zasebnih lastnikov, a ti zavračajo ponudbe, saj nočejo izgubiti svoje zemlje in načina življenja. Tudi župan občine Boticas Fernando Queiroga se boji, da se vaščani ne bodo nikoli več vrnili h kmetijstvu, čeprav bi dobili lepo odškodnino. Težava pa je, ker jim država v imenu nacionalne­ga interesa lahko zaseže zemljo, če z rudarji ne bodo dosegli dogovora. »Če nam na domačih sodiščih ne bo uspelo, bomo pravico iskali na Evropskem sodišču,« pravi župan Queiroga.

In oči Evrope bodo uprte v portugalsk­o vasico, ki se bori za svoj način življenja proti veliki korporacij­i, na strani katere je tudi država, saj se bo pokazalo, kaj je več vredno: gospodarsk­i interesi ali pravice skupnosti. In vse to v luči »zelene« prihodnost­i.

 ?? FOTO: CATARINA
DEMONY/REUTERS ?? Protest v Covasu do Barroso
FOTO: CATARINA DEMONY/REUTERS Protest v Covasu do Barroso
 ?? FOTO: CATARINA DEMONY/REUTERS
FOTO:
MIGUEL PEREIRA/REUTERS ?? Kmetje na severu Portugalsk­e so ponosni na svoj način življenja in tradicijo.
Rodovitna dolina
FOTO: CATARINA DEMONY/REUTERS FOTO: MIGUEL PEREIRA/REUTERS Kmetje na severu Portugalsk­e so ponosni na svoj način življenja in tradicijo. Rodovitna dolina

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia