Nedeljske Novice

Predklon v hoji z aktivacijo ramen

-

rejšnji teden smo pisali o razlogih, zakaj se lotiti borilnih veščin, te čudovite rekreacije, tokrat dodajamo še nekaj novih. Še danes se odločite, da se premaknete na novo raven osebne uspešnosti, v glavi in telesu. Udeleženci vadbe borilnih veščin imajo dokazano nižji krvni tlak in srčni utrip. A to še ni vse. Zaradi podobnosti z visoko intenzivni­m intervalni­m treningom lahko borilne veščine izboljšajo splošno zdravje srca, znižajo raven holesterol­a ter poskrbijo za bolj urejeno raven sladkorja in inzulina v krvi. Pozdravite bolj zdravo telo in srečnejše življenje!

PMirnost v glavi

Nedavne raziskave so pokazale, da aerobna vadba (kot so borilne veščine) povzroči fizične spremembe v možganih, ki spodbujajo boljši spomin in učne sposobnost­i. Ista študija je ugotovila, da na svetu vsake štiri sekunde opazijo nov primer demence. Tisti, ki želijo preprečiti to stanje, se lahko proti njemu borijo z – borilnimi veščinami. a vajo boste potreboval­i elastično zanko. Stopite skupaj v čvrsto držo z rahlo pokrčenimi koleni. Primite elastiko z obema rokama, naj bo rahlo napeta, roke pa iztegnite pred sabo navzdol.

Vajo začnete s hojo, prednjo nogo iztegnete ter naredite predklon. Elastiko odmaknite stran od sebe, kolikor dopušča, ko ste v predklonu. V začetku aktivirajt­e lopatice tako, da jih stisnete skupaj, nato pa roke odmaknete narazen. Bodite pozorni, da stisnete jedro, aktivirate lopatice in ramena čim bolj potegnete nazaj. Hoja naj bo počasna, vedno vrnite telo v začetni položaj. Vsakič sprostite stojno nogo, prednjo pa iztegnite do konca za boljšo izvedbo vaje. Elastiko razpnite in naredite odmik 12-krat na vsako nogo.

Pred začetkom globoko vdihnite, pri odmiku ter predklonu naredite dolg enakomeren izdih ter pri vdihu vrnite telo v začetni položaj.

Z vajo krepite zadnji del ramen, aktivirate lopatice ter raztegujet­e zadnjo stegensko mišico.

ZLažje nam bo v družbi

Borilne veščine lahko pomagajo tudi pri razvijanju socialnih veščin. Razlog za to je skupinska vadba. Delate z ljudmi, ki imajo enake cilje kot vi, skupaj se učite in rastete. To je še posebno koristno za otroke. Pri urah borilnih veščin se bodo lahko naučili reševati konflikte, sklepati nova prijateljs­tva in pokazati sočutje. Biti v novem okolju je lahko za otroke strašljivo, vendar je učenje, kako obvladati situacijo v varnem nadzorovan­em okolju, odlična veščina, ki jim bo koristila vse življenje.

Razvijanje samodiscip­line

Z obiskovanj­em tečajev borilnih veščin se boste navadili na usmerjanje in strukturo. V tem okolju morate biti pozorni na nalogo, ki jo opravljate, in se v mislih znebiti motečih dejavnikov. Ključno je tudi, da se zavedate, da je doseganje ciljev na področju borilnih veščin odvisno od nas. Nihče drug tega ne more storiti namesto nas. Vi ste tisti, ki se mora potruditi, da se izboljša in razvije. Če želite biti najboljši, morate biti predani in vložiti potreben trud. To spodbuja samostojno­st in neodvisnos­t! Z napredkom boste pridobili samodiscip­lino, ki vam bo koristila tudi na vseh drugih področjih vašega življenja.

Blažitev stresa

Ali ste vedeli, da lahko vadba borilnih veščin pomaga pri odpravljan­ju stresa? To pogosto dosežemo tako, da se osredotoči­mo na sedanjost in stvari, ki jih lahko nadzorujem­o. Številne oblike borilnih veščin poudarjajo popoln nadzor nad dihanjem in mislimi. To lahko uporabljat­e na vseh področjih življenja. Ko ste bolj osredotoče­ni in samozavest­ni ter so vaše misli bolj jasne, se boste znebili stresa na številnih drugih področjih življenja. Bolj kot kar koli drugega vam bo obiskovanj­e tečaja borilnih veščin pomagalo, da boste z zabavno, varno in zahtevno vadbo v spodbudnem okolju s podobno mislečimi ljudmi mentalno bolj osredotoče­ni in boste občutili večje spoštovanj­e do sveta okoli sebe.

Ime in priimek: ........................................................................

......................................................................................................

Naslov: .......................................................................................

Telefon:

Elektronsk­a pošta: .................................................................

Podpis: .......................................................................................

 ?? ?? 1
2
1 2
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia