Nedeljske Novice

Kako je Noe srfal skozi Slovenijo

Anja Rupel decembra pripravlja koncert v Ljubljani, kmalu pa bo izšel tudi album osveženih različic njenih največjih uspešnic

- PIŠE: PRIMOŽ KALIŠNIK

Tale jesen je po svoje res čudna. Je topla, in namesto da bi bili veseli, da je taka, nas toplota zdaj mori. Po vsej tisti vodi, ko je Noe srfal po Sloveniji, je to zares čudno.

Sedeš na kolo, ki si ga sestavil iz vseh delov, ki so se ti v letih nabrali v kleti, in se spustiš s hriba v dolino. Si suha roža, ki bi rada cvetela sredi Cvetja v jeseni. S hriba se vidijo Kamniške, Karavanke in čez pet minut, na ravnem, tudi Triglav.

Sonce poznega novembra je dovolj močno, da bi ti moralo biti v veselje, a se ti zdi, da nekaj ne štima.

Ja, nekaj je v zraku. Nekaj je okoli nas, takega, da tudi ko je dobro, tega ne znaš vzeti kot – kot večina ljudi – nečesa, kar ti tako in tako pripada, ali pa – kot manjšina – kot nečesa, kar ti je podarjeno, ampak se ti zdi, da nekaj ni v redu.

No, ko se odpelješ do Kranja in nazaj, je bolje. Ko se pelješ, je v redu, na trenutke ti je celo toplo

– ko se ustaviš, te spreleti neko mrzlikanje, ki je zdravo in ti pove, da si pred desetletji tak čas že lahko smučal. November je. Ne more ti biti bolj jasno, da si odvisen samo od sebe. Če imaš rezervo v dnevu in si dobro oblečen, je vse v redu. A če te ujame defekt in potem morda mrak, si brez luči v težavah, kmalu te bo zazeblo, in potem te rešijo samo volja, trma, bife in klic, da te nekdo pride iskat. Odvisen si od svojih dejanj. Pametna te ohranijo pri zdravju in celega, nespametna te pospravijo s ceste, začasno ali za vedno, za neumnega človeka ni nikoli prepozno, da bi dosegel svoj vrhunec.

Večkrat se mi zdi, da vsi skupaj preprosto ne razumemo, da smo odvisni zgolj od sebe. Da bo nekdo poskrbel za nas, ko se nam bo zalomilo.

Tudi zdravje je v lepem delu vsega, kar nam lahko skuha, v naših rokah. Ampak ko zbolimo, vemo, kdo nam bo pomagal.

V nekaterih drugih delih življenja ni tako.

Pa se zanašamo na druge. Ne zato ker je pomagati drug drugemu nekaj najbolj normalnega, pač pa, ker so nas tako vzgajali, da bo že nekdo prišel in te pobral.

Med poplavami je bilo drugače. Tam smo stopili skupaj, a ne. Ampak tega nas niso naučili v šolah. To je nekaj dobrega, kar je bilo in je – po mojem – tu doma od nekdaj.

Da, ko je zares, stopimo skupaj. Takrat, se mi zdi, vemo, da so trenutki, ko nismo odvisni zgolj od samega sebe, ampak nam bo na pomoč prišlo nekaj večjega od nas.

Da je to v našem genomu. V naši dednini; to je celota dednih informacij živega bitja v genih.

Imamo skupno dednino, ki je dobra. Ampak dednina ni samoumevna. Vanjo so se vtihotapil­e stvari, ki niso dobre. Zasvinjale so jo s pohlepom, zlobo in neko prav posebno pokvarjeno­stjo, ki se kaže v vsakokratn­i novi obleki golih cesarjev na oblasti.

Zato je dednino treba paziti. Dednina v nas je edina, ki nam je ne morejo vzeti.

Prevečkrat pozabimo, kako prefinjeno so nam pobrali zmnožek dela generacij, kmalu, če ne takoj, ko smo dobili novo državo.

Že druga kraja v pol stoletja, nam pa še vedno ni jasno, da je naš genom, dednina, tak, da tega ne želimo v njem.

Sam, če poenostavi­m, verjamem gasilcem, večini policajev in zdravnikov ter gorskim reševalcem.

Verjamem odlikovanj­em, ki visijo nad mojo delovno mizo in jih je dobil stari oče v partizanih za pogum.

Pogum v časih, ko je bilo biti pogumen nekaj, kar ti je lahko prineslo tako življenje kot smrt.

In ko so ti odlikovanj­e za pogum dali tisti, s katerimi se svetovnona­zorsko nisi strinjal.

To so bili časi, ko slovenski genom še ni bil radioaktiv­en.

Ko ga še niso okužili varuhi formule.

Zdi se, da je zdaj v zraku nekaj, kar nas na neki čudni način opominja, da zrak, ki ga dihamo, ni originalen. Da je prišel od drugod in da nam bo počasi povsem spridil dednino.

V njej imamo lahko tako katolištvo kot socializem, tako karantansk­e aborigine kot Balkance, ki so naši sodržavlja­ni, v njej se bo naselilo sobivanje s tujci od daleč, in končno spoznanje, da si po spolni sli niso vsi enaki, in to je vse v redu, vsaj zame. V dednini se k sreči stvari velikokrat prečistijo in originalni del dednine scvre slabo.

Ampak za to se je treba fajtati. Pisalo se je leto 2015. Kubanski voditelj Raul Castro se je na poti s parade ob dnevu zmage v Moskvi ustavil v Rimu in se papežu Frančišku zahvalil za njegovo vlogo pri zbliževanj­u Kube z Združenimi državami. »Če bo papež tako nadaljeval,« je takrat dejal Castro, »se bom vrnil k molitvi in se vrnil v cerkev – ne šalim se.«

Težava je, ker je papež na tem svetu zelo sam. In je odvisen zgolj od sebe.

Okoli sebe ima ljudi, ki ne spadajo v genom katolištva in vere, so pa carji genoma institucij­e, ki si prve dve stvari lasti in si jo prilašča, včasih prav brez sramu.

Tako kot so si najbolj čisti med Slovenci pred tremi desetletji prilastili našo lastnino, zdaj pa nas učijo, kaj je prav.

Ker vemo, da za neumnega človeka na oblasti ni nikoli prepozno, da bi dosegel svoj vrhunec, ne potrebujem­o varuhov formule.

Varuhe genoma pač. Da bi ne bilo drugače, ko bo Noe spet srfal čez Slovenijo.

Dednina v nas je edina, ki nam je ne morejo vzeti.

Jugoslavij­o je najprej osvojila z Videosexom, potem pa pri nas postala pop ikona. Anja Rupel je še vedno priljublje­na tudi v širši regiji in zdaj se po več kot 10 letih premora vrača na koncertni oder.

Lep je dan, Odšla bom še to noč, V Ljubljano, Življenje je kot igra, Skrajni čas/Krajnje vreme (s Tošejem Proeskim) so le nekatere največje uspešnice iz Anjine samostojne kariere, ki še vedno živijo na plesiščih, radiih in spletnih glasbenih platformah. Že kmalu pa jim bomo lahko prisluhnil­i tudi v živo, saj 8. decembra pripravlja koncert v SiTi Teatru BTC, kjer bo kot gostja nastopila tudi Tinkara Kovač. Pevka se pripravlja tudi na prihajajoč­i izid albuma osveženih različic njenih največjih uspešnic.

V Sloveniji je poleg glasbene zaznamoval­a tudi medijsko sceno, saj je glasbena urednica in glas prvega programa Radia Slovenija. Veliki decembrski koncert bo prerez njene glasbene kariere, premierno pa bo v živo izvedla novo pesem Srce že ve. Lep je dan, kot pravi eden izmed njenih hitov, bi lahko rekli tudi o najinem snidenju na Kolodvorsk­i pred Radiotelev­izijo Slovenija. »Ja, treba je bilo kar malo bolj stopiti v akcijo, ne samo zaradi koncerta, ampak tudi plošče oziroma albuma, ki ga nameravam izdati enkrat po novem letu ... pa posneti morebiten duet, če bo bog dal,« mi sprva pove o razlogu za pomanjkanj­e časa v zadnjem času, saj ima veliko medijskih obveznosti.

Po več kot 10 letih nov videospot

zaradi tega nekako ni prišlo do izida. Poleti letos pa se je najprej zgodil koncert v Aleji, za katerega me je v bistvu sprovocira­l Grega Zalokar. Prišel je z idejo, če bi nastopala, jaz pa sem mu odvrnila: a si ti nor, kako bom nastopala, saj že dolgo nisem imela nastopa. Kot gostja sem bila sicer večkrat na odru, z Zoranom Predinom sva nastopala v Zagrebu in Beogradu, tudi pri flirrtih sem bila gostja, pa pri skupini Lačni Franz v Ljubljani, ko so imeli koncert. Tudi v Makedoniji sem bila gostja. Torej sem bila na več odrih, že dolgo pa nisem imela svojega koncerta. In potem je bil dejansko Aleš tisti, ki je skupaj spravil člane banda, da so naštudiral­i pesmi. Tisti, ki so bili na koncertu v Aleji, so rekli, da je bilo fajn, zakaj ne bi imela več koncertov in tako naprej. Iz tega se je potem nekako razvilo to, da se zdaj pripravlja koncert v SiTi Teatru, ki bo 8. decembra. Pred tem, to je v petek, pa bom gostja pri svojem Alešu na koncertu. Nakar smo rekli, da če že delamo koncert, bi bilo mogoče fajn, da zdaj končno izdamo tudi ploščo.«

Ne glede na vse je lahko vsak dan lep dan, če si ga narediš.

Na koncertu bo nosila petke

Vročo vajo pred koncertom v SiTi Teatru BTC je pred kratkim imela na Beograjske­m tednu mode, kjer je navdušila srbsko publiko. »Tam me imajo očitno v lepem spominu,« se nasmeji ob mojem kompliment­u o stoječih ovacijah na njenem nastopu. »Na splošno so zelo nostalgičn­i, kar se tiče pop-rock kulture iz osemdeseti­h.« Medtem se spomni nastopa iz leta 2019, ko je bila gostja na Predinovem koncertu v Beogradu. »Že takrat so bile velike ovacije, ko sem prišla na oder. Prav

 ?? ??
 ?? FOTO: LIDIJA MATAJA ?? Anja Rupel je Jugoslavij­o najprej osvojila z Videosexom, potem pa pri nas postala pop ikona.
FOTO: LIDIJA MATAJA Anja Rupel je Jugoslavij­o najprej osvojila z Videosexom, potem pa pri nas postala pop ikona.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia